News

Klaus Iohannis, escală la întoarcerea de la încoronarea Regelui Charles. Cât a stat aeronava închiriată la Sibiu

Aeronava privată închiriată, care îl aducea pe Klaus Iohannis în țară din deplasarea în Marea Britanie, a făcut o escală pe aeroportul din Sibiu
07.05.2023 | 21:17
Klaus Iohannis escala la intoarcerea de la incoronarea Regelui Charles Cat a stat aeronava inchiriata la Sibiu
Klaus Iohannis, escală la Sibiu la întoarcerea de la Londra Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis și soția sa Carmen Iohannis au călătorit la Londra pentru a participa la încoronarea Regelui Charles al III-lea cu o aeronavă închiriată de la o companie aeriană privată din România.

Klaus Iohannis, escală la Sibiu, la întoarcerea de la Londra

Informația potrivit căreia avionul privat pe care Administraţia Prezidenţială l-a închiriat pentru deplasarea preşedintelui Klaus Iohannis la Londra, a făcut sâmbătă o escală de aproximativ 20 de minute în Sibiu a fost postată pe pagina de Facebook a site-ului Boarding Pass.

ADVERTISEMENT

”PE SCURT: dacă după publicarea articolului cu lista zborurilor președintelui din 2022 și primele luni din 2023, din care reieșea faptul că escalele la Sibiu erau mai degrabă regulă decât excepție, președintele țării a avut mai multe vizite oficiale în străinătate dar pentru nici una dintre aceste deplasări nu au mai fost efectuate opriri pe aeroportul sibian.

Acum, la întoarcerea în țară din vizita oficială din Marea Britanie, avionul privat pe care Administrația Prezidențială l-a închiriat pentru această deplasare a efectuat o escală de ~20 de minute în Sibiu.

ADVERTISEMENT

Ulterior, avionul privat și-a continuat zborul din Sibiu spre aeroportul ‘Aurel Vlaicu’ (Băneasa) din București”, scriu jurnaliștii de la Boarding Pass.

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen au fost prezenţi vineri şi sâmbătă, la ceremoniile organizate cu ocazia încoronării Regelui Charles al III-lea şi a Reginei Camilla, la Londra.

ADVERTISEMENT

Zborurile președintelui, în atenția publicului

Zborurile președintelui în străinătate au intrat în atenția publicului la începutul lunii martie, când site-ul Boarding Pass a publicat imagini cu  aeronava privată de lux cu care președintele Klaus Iohannis a mers în vizita în Japonia şi Singapore. Și cu acea ocazie a fost înregistrată escală la Sibiu. Aceeași aeronavă a fost închiriată pentru deplasarea lui Klaus Iohannis în America de Sud în luna aprilie.

După apariția imaginilor, Administrația Prezidențială a transmis o poziție oficială conform căreia lipsa unei aeronave oficiale, destinată zborurilor demnitarilor, face necesară închirierea de aeronave care să corespundă criteriilor tehnice și de securitate pentru deplasările președintelui.

ADVERTISEMENT

”Lipsa unei aeronave dedicate transportului aerian al demnitarilor de nivel înalt generează probleme operaţionale, ineficienţă economică şi mai ales prejudicii de imagine pe plan extern”, a afirmat instituţia, într-un răspuns pentru News.ro.

ADVERTISEMENT