News

Klaus Iohannis îl contrazice pe Ciolacu privind aderarea la Schengen: „Ori intrăm România şi Bulgaria, ori nu intră niciunul”

Președintele Klaus Iohannis spune că România continuă negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen, deși Austria este „reticentă în continuare”.
08.11.2023 | 14:59
Klaus Iohannis il contrazice pe Ciolacu privind aderarea la Schengen Ori intram Romania si Bulgaria ori nu intra niciunul
Klaus Iohannis îl contrazice pe Ciolacu privind aderarea la Schengen. Colaj Fanatik/ Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis îl contrazice pe Ciolacu privind aderarea la Schengen, după ce premierul a spus că România ia în calcul decuplarea de Bulgaria dacă rezultatul va fi favorabil pentru București.

Klaus Iohannis îl contrazice pe Ciolacu privind aderarea la Schengen

Într-o conferință de presă organizată, miercuri, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România continuă negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen. Potrivit liderului statului, toate părțile sunt implicate.

ADVERTISEMENT

România încearcă că convingă Austria, care este „foarte reticentă în continuare în această speţă”, conform președintelui. „Negocierile pentru aderarea României la Schengen continuă şi nu continuă, ca să zic aşa, la un nivel mic.

Toţi suntem foarte implicaţi, toţi căutăm să convingem în special partea austriacă”, susține președintele. De altfel, Iohannis a ținut să precizeze că cea mai bună variantă ar fi ca România și Bulgaria să fie primite împreună în Schengen.

ADVERTISEMENT

”Ori intrăm România şi Bulgaria, ori nu intră niciunul, ori intră unu şi celălalt, nu. Sunt variante sigur teoretice. Aş vrea să subliniez din capul locului că de departe, cea mai bună variantă este ca România şi Bulgaria să intre împreună în spaţiul Schengen.

Spre asta converg toate negocierile şi toate încercările de a convinge pe cei care încă sunt reticenţi în această chestiune”, a declarat președintele Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

„Este o necesitate pentru Europa să aibă România și Bulgaria în Schengen”

Declarațiile vin după ce în urmă cu o zi, premierul Marcel Ciolacu a susținut contrariul, într-un interviu pentru Bloomberg. El a transmis că va solicita Spaniei, care deține președinția rotativă a UE, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI pentru a examina posibilitatea ca România să intre în Schengen.

Premierul a mai spus că decizia Austriei de a nu primi România este o „profundă nedreptate”. Amintim că aderarea a fost blocată de Austria la Consiliul JAI din decembrie 2022. La aproape un an, guvernul de la Viena continuă să se opună.

ADVERTISEMENT

„România este cea care și-a asumat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene. Este o necesitate pentru Europa să aibă România și Bulgaria în Schengen”, a transmis premierul Ciolacu.

 

ADVERTISEMENT