News

Klaus Iohannis pleacă pentru nouă zile în Africa. Este prima vizită a unui preşedinte al României la acest nivel, în ultimii 30 de ani

Klaus Iohannis va efectua de săptămâna viitoare un turneu de nouă zile în patru ţări africane, Kenya, Tanzania, Senegal şi Capul Verde.
07.11.2023 | 18:53
Klaus Iohannis pleaca pentru noua zile in Africa Este prima vizita a unui presedinte al Romaniei la acest nivel in ultimii 30 de ani
Klaus Iohannis pleacă marţea viitoare în Africa Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis va efectua, în perioada 14-23 noiembrie o serie de vizite în Africa – vizite de stat în Republicile Kenya, Tanzania şi Capul Verde şi, de asemenea, o vizită oficială în Republica Senegal.

Iohannis se va întâlni cu studenţii africanii care au studiat în România

Administraţia Prezidenţială subliniază că vizitele lui Klaus Iohannis în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african, atât în relaţia directă a ţării noastre cu statele africane, cât şi ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat.

ADVERTISEMENT

“Noua statură internaţională a Africii este demonstrată inclusiv prin interesul tot mai pregnant al actorilor globali, coroborat cu o creştere a comerţului şi a investiţiilor, precum şi a colaborării în domenii precum dezvoltarea sau securitatea.

În acest cadru, România are propria contribuţie semnificativă, distinctă, în implementarea parteneriatului strategic euro-african, în spiritul unei cooperări pragmatice, oneste şi echilibrate între parteneri egali.

ADVERTISEMENT

Vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa, denumită „România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare şi educaţie, un document-cadru de viziune”, prin care ţara noastră îşi propune revigorarea relaţiilor cu Africa şi aducerea lor la un nivel superior, în acord cu interesele României şi cu importanţa în creştere a Africii pe plan internaţional”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cu prilejul vizitei în Kenya, Klaus Iohannis va avea consultări politice bilaterale cu preşedintele William Ruto şi va participa la sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi) la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). De asemenea, în cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul şi cooperarea politică şi se va inaugura o donaţie a României pentru o şcoală kenyană, donaţie din programul României de asistenţă pentru dezvoltare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în Tanzania, preşedintele României va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan. Cât priveşte vizita de stat din Capul Verde va prilejui consultări cu preşedintele  José Maria Neves, dar programul va include şi întrevederi cu Preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul José Ulisses Correia e Silva, şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho. De asemenea, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Capul Verde care au studiat în România.

Cu prilejul vizitei în Senegal, Iohannis, va avea consultări politice cu preşedintele Senegalului, Macky Sall. De asemenea, programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea lui Klaus Iohannis, alături de preşedintele Macky Sall, la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în Senegal.

ADVERTISEMENT

La fel ca în Capul Verde, programul vizitei va prilejui şi o întrevedere a Preşedintelui Klaus Iohannis cu foşti studenţi senegalezi în România.

ADVERTISEMENT