News

Klaus Iohannis prevede sfârșitul Schengen: ”Aproape că nu mai există. Am putea intra într-un acord care nu mai funcționează”

Prezent la Bruxelles, la Consiliul European, Klaus Iohannis avertizează asupra funcționalității Spațiului Schengen, despre care spune că ”aproape că nu mai există”.
26.10.2023 | 16:46
Klaus Iohannis prevede sfarsitul Schengen Aproape ca nu mai exista Am putea intra intrun acord care nu mai functioneaza
Klaus Iohannis nu mai vede funcționalitatea Spațiului Schengen: ”Am putea intra într-un acord care nu mai funcționează”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a susținut declarații de presă înaintea participării la Consiliul European în care a vorbit despre mai multe teme, printre care și cea a aderării României la Spațiul Schengen.

Klaus Iohannis nu mai vede funcționalitatea Spațiului Schengen: ”Am putea intra într-un acord care nu mai funcționează”

Înaintea evenimentului de la Bruxelles, președintele României a fost întrebat ce strategie are țara noastră pentru aderarea la Spațiul Schengen și dacă poate fi forțat un vot la JAI, în decembrie, în condițiile în care Viena nu cedează.

ADVERTISEMENT

Replica lui Iohannis a fost una surprinzătoare. Acesta a pus la zid Viena, despre care a spus că utilizează aceeași ”placă stricată” prin care se opune extinderii. Apoi, liderul de la Cotroceni a punctat faptul că, în prezent, spațiul de liberă circulație nu mai este unul așa cum ar trebui să fie.

Președintele României spune că Spațiul Schengen nu mai funcționează. Declarația vine după ce mai multe state din UE au suspendat acordul prin care trecerea peste granițe era liberă.

ADVERTISEMENT

”Asta cu forțările (n.r. un vot în JAI) nu prea ține în interiorul UE. Dar e puțin deprimant să auzi de la Viena același text ca și cum o placă s-ar fi stricat, în condițiile în care România performează foarte bine în eliminarea migranților ilegali.

Eu continui cu echipa mea demersul diplomatic, dar devine din ce în ce mai ciudat răspunsul Austriei, care spune că nu are nimic cu România, dar a aprobat aderarea Croației. Argumentele sunt tot mai străvezii.

ADVERTISEMENT

Realitatea e că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape nu mai există. Din cauza migrației foarte multe state și-au închis granițele. Foarte multă lume ar putea să considere că vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează.

Unii se opun spațiului, alți lideri vor să îl modernizeze. Eu am avut discuții cu lideri UE de multă vreme și le-am spus că România ar fi un pilon forte în Schengen, cu ajutorul căruia ar putea începe modernizarea”, a spus Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Ce spune Iohannis despre criza din Orientul Mijlociu

Întrebat despre aportul pe care România îl poate aduce pentru a intensifica eforturile pentru pace în Orientul Mijlociu, Klaus Iohannis a spus că țara noastră este pentru soluție celor două state: Israel și Palestina.

În ceea ce privește situația civililor și a românilor din Fâșia Gaza, lucrurile sunt greu de rezolvat. Țara noastră și comunitatea internațională depun eforturi pentru soluționarea crizei.

Pentru cei care sunt blocați în Gaza, noi, alături de comunitatea internațională facem eforturi pentru a debloca situația. Din păcate, nimeni nu a reușit. Noi suntem foarte implicat în acest demers. România va continuă să se implice în negociere. Doamna ministru Odobescu și întreaga echipă sunt foarte implicați și dedicați.

Eu, la Bruxelles, alături de România, pledăm pentru soluția celor două state. Pledăm pentru Israel, care are dreptul să se apere și pentru palestinieni, să nu existe civili care să nu plătească prețul acestui război. Și Hamas trebuie targetat”, a mai adăugat Iohannis.

ADVERTISEMENT