Klaus Iohannis are șanse să acceadă la structurile de vârf ale UE, chiar la conducerea Consiliului European (șefii de stat sau de guvern), a declarat vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan. În opinia sa, președintele României se bucură de încredere la nivelul blocului comunitar, inclusiv la nivel politic.
Vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan, a declarat că președintele Klaus Iohannis „are șanse” de a accede la structurile de vârf ale UE pentru că „se bucură de încredere”. Inclusiv candidatura lui Iohannis la NATO denotă aceste atribute, a spus Mureșan, șeful statului dovedindu-și atașamentul european și transatlantic.
În drumul către funcția de secretar general al Alianței, Iohannis îl are contradandidat pe premierul olandez Mark Rutte, mai multe țări occidentale, inclusiv SUA, exprimându-și susținerea pentru acesta.
„Oamenii politici din România se împart în două categorii, care au șanse de a avea funcții la nivel european și nivel NATO și care nu au șanse. Klaus Iohannis are șanse de a ocupa o poziție de vârf la nivel european, pentru că se bucură de încredere. În ultimii zece ani a dovedit că România a fost un partener de încredere al NATO și președintele are un merit că țara noastră a rămas pe direcția europeană.
Candidatura la NATO e una serioasă, modul în care a anunțat-o a fost serios. A spus tot ce trebuie spus despre candidatură. Eforturile noastre trebuie să meargă în acea direcție. A spus că ar fi înțelept să nu speculăm prea mult public”, a declarat Siegfried Mureșan pentru Digi 24.
Siegfried Mureșan a mai spus că, după alegerile europene, Klaus Iohannis ar putea fi un nume pe lista candidaților la președinția Consiliului European, și că „îl vede în această funcție de conducere”.
„Despre situația la nivelul instituțiilor europene, PPE și-a desemnat în cadrul Congresului candidatul pentru poziția de președinte al CE. Cred că vom câștiga alegerile europarlamentare, va rămâne președinte al Comisiei Europene. Cred că le vom câștiga. Va trebui să existe un echilibru între partidele politice, de gen și geografic.
Restul deciziilor vor fi luate după alegerile europene. Iohannis e un posibil nume pentru șeful Consiliului European. Se bucură de încredere la nivelul PPE. Totul are caracter speculativ în momentul de față. Îl văd într-o astfel de funcție de conducere, cred că ar avea sprijinul PPE. Ar fi un lucru bun pentru România”, a spus Mureșan.
În legătură cu portofoliul comisarului european de vecinătate (responsabil de supravegherea procesului de aderare a noi țări potențiale state membre și de consolidarea relațiilor cu țările vecine ale UE), Mureșan a declarat că acest subiect va fi stabilit după alegeri.
„Guvernul împreună cu președintele vor trebui să stabilească prioritățile după alegeri. Nu e bătut în cuie numele niciunui comisar și a nici unui portofoliu înainte de alegeri și ca președinta CE să fie confirmată pentru al doilea mandat. Nici un stat nu cred că a primit garanții până acum. Polonia își poate dori acest portofoliu, poate prezenta candidați serioși pentru portofoliul apărării. Guvernul României face desemnarea pentru poziția de comisar și după negocieri în Coaliție sunt sigur că ne va anunța care pot fi prioritățile României pentru mandatul de comisar”, a spus vicepreședintele PPE.
Siegfried Mureșan a mers și mai departe spunând că „este justificat” ca România să aibă un post de vicepreședinte al Comisiei Europene, după șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen. „E justificat să avem un vicepreședinte al CE. Vicepreședinții în acest mandat au avut mai degrabă un rol de coordonare, să vedem care ar fi și substanța unei astfel de poziții. Contează titlul, dar și portofoliul”, a estimat el.