News

România trimite ajutor în Gaza. Ciolacu: ”Nu putem asista fără reacție la drama a sute de mii de oameni nevinovați”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în ședința de Guvern de vineri, că România va trimite ajutor umanitar în Fâșia Gaza.
20.10.2023 | 11:55
Romania trimite ajutor in Gaza Ciolacu Nu putem asista fara reactie la drama a sute de mii de oameni nevinovati
Marcel Ciolacu anunță un ajutor umanitar pentru Fâșia Gaza. România vine în sprijinul civililor din zonă. Sursa foto: Guvernul României / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În debutul ședinței de Guvern de vineri, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va trimite ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Un avion al MApN va efectua un transport în Orientul Mijlociu.

Marcel Ciolacu anunță un ajutor umanitar pentru Fâșia Gaza. România vine în sprijinul civililor din zonă

În prezent, aproximativ 350 de români și membri ai familiilor din Fâșia Gaza sunt în atenția autorităților române. Deocamdată, din acest total, 150 de persoane au solicitat evacuarea. Anunțul a fost făcut, pe 12 octombrie, de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor de Externe (MAE), Radu Filip.

ADVERTISEMENT

Întors recent din Israel, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că țara noastră nu poate asista fără reacție la suferința sutelor de mii de civili din enclava palestiniană intens bombardată de atacuri israeliene.

În acest sens, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), convocat de primul-ministru, a decis acordarea de sprijin pentru populaţia din Fâşia Gaza. Țara noastră va trimite ajutor umanitar.

ADVERTISEMENT

Sprijinul va consta în produse alimentare, apă, paturi, saltele, corturi şi alte obiecte necesare. Transportul va fi asigurat cu sprijinul Ministerului român al Apărării Naționale (MApN) şi organizaţiilor internaţionale, a anunţat Marcel Ciolacu.

”Vreau să fac o referire specială la situația din Israel, i-am spus premierului Netanyahu că România condamnă ferm atacurile teroriste ale Hamas soldate cu mii de victime.

ADVERTISEMENT

În același timp însă, România nu poate asista fără reacție la drama a sute de mii de oameni nevinovați din Fâșia Gaza care riscă să moară de foame, sete și frig. Așadar, ieri (n.r. joi, 19 octombrie) am convocat Comitetului Național pentru Situații de Urgență și am decis să acordăm un ajutor pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza”, a spus premierul Ciolacu.

România trimite 230 de tone de produse în Gaza

Conform hotărârii CNSU, România va trimite în Fâşia Gaza 230 tone de produse. Din pachet fac parte 30 de tone de conserve de legume, 10 tone de ulei de floarea soarelui, 20 tone de zahăr, 10 tone de orez, 20 tone de făină, 20 tone de apă minerală, 500 de corturi, 2.000 de paturi, 2.000 de saltele, 2.000 de pături, 4.000 de cearşafuri, 2.000 de perne, 4.000 de feţe de pernă, 2.000 de saci de dormit.

ADVERTISEMENT

Prin hotărârea nou adoptată se acordă asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru populaţia civilă afectată din Fâşia Gaza, ce constă în produse alimentare şi articole de cazarmament, puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Transportul produselor se va realiza cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, pe cale aeriană, prin asistenţa umanitară europeană, respectiv a organizaţiilor internaţionale implicate“, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT