News

Klaus Iohannis, prima reacție în cazul azilelor groazei: ”Este o rușine națională”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat în scandalul azilelor groazei, considerând că cei vinovați trebuie să plătească, chiar dacă e vorba de cei vinovați ”politic”.
11.07.2023 | 13:27
Klaus Iohannis prima reactie in cazul azilelor groazei Este o rusine nationala
ADVERTISEMENT

Momentan, la nivel politic nimeni nu și-a asumat răspunderea, iar ministrul muncii Marius Budăi sau ministrul familiei Gabriela Firea, au anunțat că nu intenționează să demisioneze. Mai mult, Gabriela Firea se consideră o victimă în acest caz, alături de soțul său Florentin Pandele, primarul din Voluntari.

Klaus Iohannis, prima reacție în cazul azilelor groazei

”E revoltător ca persoane în vârstă care să vrea să meargă undeva să stea liniștite să fie tratate cu dispreț, sau mai rău. Chestiunea cu azilele groazei este una foarte complicată și, dacă îmi permiteți să fac o afirmație, cred că este o rușine națională. Măsurile care vor fi late trebuie să taie răul de la rădăcină. Toți cei care au știut sunt vinovați, nu știu cine ar trebui să deconteze politic”, a transmis Klaus Iohannis din Lituania, unde se află în aceste zile pentru summit-ul NATO.

ADVERTISEMENT

”Chestiunea cu aşa cum s-au numit azilele groazei e una foarte complicată şi cred că este o ruşine naţională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi fi încadraţi la fel. Sunt unii vinovaţi direct. Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii de acolo. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie.

Trebuie văzut şi acţionat şi cineva tras la răspundere. Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit. Trebuie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent că vorbim despre exerciţiul în funcţie sau o vinovăţie morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite. Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”, a mai declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Singura ”decapitare” în acest caz, până în acest moment, a fost consilierul Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe, mâna dreaptă a ministrului familiei de mai bine de 30 de ani. E neclar dacă Ligia Gheorghe a avut o legătură directă cu acest caz, însă numele său a fost menționat în acest scandal, astfel că acest personaj a fost ”sacrificat”.

“Pentru a nu afecta percepţia publică privind activitatea ministrului Gabriela Firea şi a ministerului, doamna G. L. a solicitat suspendarea contractului de muncă pentru funcţia de consilier al ministrului, pe perioada desfăşurării anchetei. Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse susţine eforturile autorităţilor de a cerceta faptele regretabile din căminele de bătrâni şi consideră că, acolo unde sesizările se confirmă, persoanele care se fac vinovate trebuie să răspundă în faţa legii.

ADVERTISEMENT

Orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, este inacceptabil. Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor bătrâni şi nu putem fi de acord cu astfel de comportamente”, au transmis reprezentanţii ministerului. La rândul său, Gabriela Firea acuză USR că a început o vânătoare de vrăjitoare.

”USR nu se poate abţine şi se caţără iarăşi pe drama unor oameni. Aşa au apărut aceşti politicieni în viaţa publică şi tot aşa vor să continue, câştigând capital din tragedii! Acum aceşti politicieni îmi cer insistent demisia, dar sunt ultimii care pot face asta, nu au dreptul moral să ceară demisii atât timp cât susţin în funcţie primarul general în mandatul căruia o femeie a murit sfâşiată de câini fără stăpân.

ADVERTISEMENT

Pe el şi pe mâna lui dreaptă nu i-au considerat vinovaţi, morali sau direcţi, pentru această tragedie! Nici pentru copilul lovit de o statuie în holul instituţiei, rămas cu sechele după accident. Aceasta e miza lor, să-şi susţină primarul general care trimite bileţele scrise de mână la Urbanism şi incită la fals în documente, uzurpare de calităţi oficiale, care este declarat incompatibil şi multe altele. A pierdut şi ocazia de a tăcea pe un subiect tragic şi care nu-l privea în niciun fel”, a transmis Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT