News

Klaus Iohannis, prima reacţie legată de costurile turneului în Africa. Cum răspunde președintele solicitărilor de a dezvălui sumele cheltuite

La o lună după startul turneului de 10 zile în Africa, Klaus Iohannis a avut o primă reacție legată de costurile acestei lungi deplasări.
12.12.2023 | 12:34
Klaus Iohannis prima reactie legata de costurile turneului in Africa Cum raspunde presedintele solicitarilor de a dezvalui sumele cheltuite
Klaus Iohannis continuă să mențină la secret costurile turneului din Africa. Anunțul Administrației Prezidențiale. Sursa foto: presidency.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis oferă o primă reacție referitoare la costurile turneului efectuat, recent, în Africa. Ce răspuns dă Administrația Prezidențială la solicitările de a dezvălui sumele cheltuite.

Klaus Iohannis continuă să mențină la secret costurile turneului din Africa. Anunțul Administrației Prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis și prima doamnă, Carmen Iohannis, au călătorit în Africa, într-o vizită oficială în patru țări, timp de 10 zile. Cuplul prezidențial a vizitat Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal, între 14 și 23 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Administrația Prezidențială a anunțat că aceste vizite reprezintă ”primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează dinamizarea relaţiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al ţării noastre”.

Această vizită externă a președintelui Klaus Iohannis, precum și precedentele, au stârnit controverse odată cu secretizarea costurilor. S-a întâmplat asta din cauza faptului că zborurile au fost efectuate cu avioane private de lux.

ADVERTISEMENT

În timp ce se afla în Capul Verde, președintele României a promis că va cere serviciului de presă să dea un răspuns despre costurile turneului african. Mai multe instituții de presă au trimis o solicitare către Administrația Prezidențială, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

În cursul acestei săptămâni, Administrația Prezidențială a transmis că detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe nu este posibilă. Instituția spune că această operațiune poate genera situații de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate.

ADVERTISEMENT

În răspunsul pentru News.ro, Administrația Prezidenţială a transmis că ”deplasările delegaţiilor oficiale conduse de Preşedintele României se realizează în baza unor contracte de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiate în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea şi executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare”.

Legat de costurile cu cazarea în turneul oficial, Cotroceniul a precizat că astfel de informații sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparenţă în materie de execuție bugetară.

ADVERTISEMENT

Călătoriile în străinătate ale lui Klaus Iohannis, costuri uriașe

În privința costurilor defalcate cu transportul realizat cu aeronava oficială, Administraţia Prezidenţială a transmis că ”detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinaţii, perioade şi categorii, nu este posibilă, întrucât această operaţiune poate genera situaţii de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecţia informaţiilor clasificate, deoarece o parte consistentă dintre datele şi informaţiile solicitate de dumneavoastră sunt clasificate”.

În ultimele sale deplasări, președintele Iohannis a închiriat majoritatea avioanelor de la compania Global Jet Luxembourg. La mijlocul anului, Administrația Prezidențială înregistra o premieră. În decurs de șase luni, instituția cheltuise aproape toți banii alocați pentru deplasările externe ale președintelui. E vorba de peste 25 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro). Bugetul alocat pentru 2023 a fost de aproximativ 27 de milioane de lei.

Din execuția bugetară pe luna octombrie aflam că Administrația Prezidențială a cheltuit în cele 10 luni ale acestui an suma de 34.089.237 lei. La finalul lunii septembrie, la aceeași categorie bugetară, suma ce fusese cheltuită era de 30.667.050 lei. Așadar, doar în acea lună, Administrația Prezidențială a avut cheltuieli de 3,42 milioane lei, adică peste 680.000 euro.

Ulterior, la începutul lunii noiembrie, Guvernul României a suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale cu peste 7,5 milioane de lei din Fondul de rezervă. A fost evitată astfel rectificarea bugetară.

Singura informație la care Cotroceniul a răspuns, cea legată de componența delegației oficiale a președintelui

De notat că singura informație la care Biroul de Presă de la Palatul Cotroceni a răspuns a fost cea legată de componenţa delegaţiei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis.

Astfel, din delegaţia oficială condusă de preşedintele României în turneul efectuat au făcut parte: Bogdan Aurescu, Consilier Prezidenţial – Departamentul Politică Externă, Alexandra-Maria Bocşe, Consilier de Stat – Departamentul Climă şi Sustenabilitate, Daniela Bârsan, Consilier Prezidenţial – Departamentul Comunicare Publică, şi Delia Dinu, Consilier Prezidenţial – Departamentul Protocol.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Ploi în majoritatea regiunilor țării. Cât de cald va fi azi
Ploi în majoritatea regiunilor țării. Cât de cald va fi azi
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume