News

Klaus Iohannis, dat în judecată în timp ce se afla în turneul din Africa. Motivul pentru care a fost chemat în instanță

Președintele Klaus Iohannis a fost recent în vizită în patru țări africane, alături de Carmen Iohannis, perioadă în care a fost dat în judecată.
29.11.2023 | 10:53
Klaus Iohannis dat in judecata in timp ce se afla in turneul din Africa Motivul pentru care a fost chemat in instanta
Klaus și Carmen Iohannis au vizitat un parc național în Kenya; Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Wildlife Service
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită în Africa în perioada 14-23 noiembrie 2023, fiind însoțit de Carmen Iohannis. Turneul prezidențial a cuprins vizite de stat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania și Republica Capul Verde şi o vizită oficială în Republica Senegal.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Ploiești

Aceste vizite au avut ca scop, potrivit Administrației Prezidențiale, relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menționate și redinamizarea relațiilor economice și sectoriale, urmărind deschiderea și valorificarea de noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, turneul a fost criticat în țară, deoarece a fost necesară o suplimentare de 1,5 milioane euro de la buget pentru deplasări externe, în condițiile în care Administrația Prezidențială a secretizat costurile vizitelor  președintelui, mai ales că acestea se efectuează, în cele mai multe cazuri, cu avioane private de lux.

Numele lui Klaus Iohannis figurează ca pârât într-un dosar înregistrat pe 15 noiembrie 2023, cu o zi după ce Iohannis a plecat în Africa, la Curtea de Apel Ploiești, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Reclamanți sunt două persoane fizice, un alt pârât este Administrația Prezidențială, iar obiectul dosarului este “obligația de a face”.

ADVERTISEMENT

Nu a fost stabilit, încă, primul termen al dosarului. Cele două persoane sunt autoarele unui Proiect Economic Național pe care doresc să îl supună atenției lui Klaus Iohannis. Reclamanții susțin că, în iunie 2015, Klaus Iohannis a obținut de la Parlamentul României competența pentru Proiectul de Țară “O Românie Puternică în Europa și în lume”.

Reclamanții au primit răspuns de la un consilier al Administrației Prezidențiale

Acest proiect privește interesele economice naționale și capacitatea instituțională a statului. Conform reclamanților, a fost cerută public contribuția instituțiilor, a specialiștilor și a tuturor persoanelor interesate, pentru a dezbate direcții de dezvoltare și modernizare a României și de a elabora un document politic, programatic, care să întrunească consensul partidelor și formațiunilor politice parlamentare.

ADVERTISEMENT

Cei doi reclamanți susțin că au trimis o scrisoare,  legată de proiectul lor economic, care a fost înregistrată de Administrația Prezidențială pe 25 februarie 2016. De asemenea, reclamanții mai susțin că au primit un răspuns de la Gabriel Cristian Pișcociu, consilier de stat pe probleme cetățenești la Departamentul pentru Relația cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă al Administrației Prezidențiale.

Prin acest răspuns, reclamanții au fost informați că s-a luat act de propunerile ce vizează programul economic. Cu toate acestea, propunerile lor  au fost ignorate, astfel că cei doi i-au dat în judecată pe Klaus Iohannis și Administrația Prezidențială. Proiectul economic național al celor doi cetățeni prevede un plan de investiții de 30 miliarde dolari.

ADVERTISEMENT

Proiectul de țară al lui Klaus Iohannis a eșuat

Acest plan este orientat către furnizorii și prestatorii români și americani, însemnând urbanizarea agro-industrial-alimentar-bancară pentru 2000 de comune din România în același timp și un milion locuri de muncă salarizate în economia rurală. Soluția de finanțare este printr-un Consorțiu Financiar-Bancar în cadrul parteneriatului, astfel că nu solicită bugetul de stat al României.

Cei doi autori ai proiectului menționează că acesta se derulează în interiorul Uniunii Europene, posibil regionalizat în zona România-Ungaria-Bulgaria, împreună cu Statele Unite ale Americii. Proiectul prevede relansarea economiei românești (în special a zootehniei și industriei alimentare) prin devenirea comunelor din România ca zone industrial-alimentare, pentru asigurarea securității alimentare naționale.

Proiectul de țară al lui Klaus Iohannis, demarat în septembrie 2016, a rămas doar pe hârtie, pentru că nu a fost concretizat din punct de vedere legislativ. Au existat doar trei-patru întâlniri ale Comisiei Prezidențiale pentru Proiectul de țară, conform datelor de pe site-ul Administrației Prezidențiale, consultate de FANATIK, ultima fiind în octombrie 2017.

ADVERTISEMENT
Îl recunoști? Cu ce se ocupă acum „Cangurul nebun” de la FCSB, păcălit...
Îl recunoști? Cu ce se ocupă acum „Cangurul nebun” de la FCSB, păcălit de Gigi Becali cu 100.000 de euro
Unul dintre cele mai mari mistere ale Bucureștiului! Unde poate duce tunelul secret...
Unul dintre cele mai mari mistere ale Bucureștiului! Unde poate duce tunelul secret de sub ”Palatul” lui Gigi Becali
Mineralele de care avem nevoie ca inima să aibă o activitate corectă. Deficitul...
Mineralele de care avem nevoie ca inima să aibă o activitate corectă. Deficitul ar însemna aritmii cu puls scăzut
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
Un nou serviciu de streaming intră în România
Un nou serviciu de streaming intră în România
Milioane de români vor primi pensii recalculate de la 1 septembrie. Vor fi...
Milioane de români vor primi pensii recalculate de la 1 septembrie. Vor fi cazuri în care majorările vor fi chiar şi de 90%
Există o secvenţă tipică în atacurile Rusiei: principalul obiectiv care trebuie apărat în...
Există o secvenţă tipică în atacurile Rusiei: principalul obiectiv care trebuie apărat în cazul unei invazii ruseşti | VIDEO
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca...
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Incredibil ce s-a aflat despre Mălina Olinescu la 12 ani de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Mălina Olinescu la 12 ani de la moartea sa. Călin Geambașu a spus tot: „Era foarte...„
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea șocantă din viața unui mare actor român. A vrut să-și ucidă mama...
Povestea șocantă din viața unui mare actor român. A vrut să-și ucidă mama pentru că i-a otrăvit soția