News

Klaus Iohannis a anunțat cum se vor împărți banii europeni prin Planul de Reziliență

17.03.2021 | 17:11
Klaus Iohannis a anuntat cum se vor imparti banii europeni prin Planul de Rezilienta
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat cum se vor împărți banii europeni care vor fi folosiți pentru investiții prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Anunțul a fost făcut la finele unei întâlniri dintre șeful statului, premierul Florin Cîțu și liderii coaliției de guvernământ Ludovic Orban (PNL), Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR).

ADVERTISEMENT

Recent, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat, în Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, structura actualizată a PNRR.


Investiții masive în autostrăzi și căi ferate

UPDATE 17.10: Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă la Palatul Cotroceni:

-„Am  convenit azi Planul Național de Redresare și Reziliență care va fi supus aprobării Guvernului și trimis Comsiie Europene pentru negociere. Reprezintă o șansă majoră pentru economia românească. Este important să înțelegem că PNNR ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor

ADVERTISEMENT

Vom crea spitale și centre medicale în zone vulnerabile și vom aloca trei miliarde de euro. PNNR ne va permite să finanțăm și dezvoltarea rețelei de autostrăzi, pentru acest domeniu ne propunem să alocăm 4,5 miliarde de euro. România educată va beneficia de 4 miliarde de euro.

-Europa se dezvoltă prin tranziție verde și digitalizare, iar România va investi în  viitorul sustenabil. Proiecte pe care le vom finanța: 1,3 miliarde de euro pentru diversificarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru irigații și 5 miliarde pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.

ADVERTISEMENT

-Vom investi în servicii digitale.  Se vor aloca 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolisdarea clădirilor la cutremur.

-Investițiile propuse vor duce la crearea de noi locuri de muncă, la noi oportunități de afaceri și creșterea competitivității a economiei. Fac un apel la actorii sociali să susțină acest efort integrat.”

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, ședință la Cotroceni cu premierul și liderii coaliției

Klaus Iohannis va avea miercuri, de la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, la care vor participa Ludovic Orban, Florin Cîțu, Dan Barna, Hunor Kelemen și Cristian Ghinea, potrivit unui anunț transmis de Administrația Prezidențială.

În urmă cu o săptămână, ministrul Ghinea anunța că PNRR va conține cele mai mari investiții făcute în România de după 1990 în școli, spitale, autostrăzi și protecția mediului, în special pentru păduri, sistemul de apă și protecția aerului și, totodată, va include reforme structurale absolut necesare pentru dezvoltarea sustenabilă a României.

Principalele domenii vizate de reforme și investiții prin PNRR sunt: 11% pentru educație; 9% pentru Sănătate și cel puțin 28% pentru Transport (feroviar, rutier, metrou).

Cei 6 piloni pe care se bazează PNRR

În ultimele săptămâni, partidele din coaliție au negociat intens domeniile prioritare pentru finanțare și sumele care să fie alocate fiecăruia. Ministrul Cristian Ghinea a anunțat ulterior, pe site-ul USR-PLUS, pilonii pe care se bazează PNRR:

Tranziție verde, șase componente: sistemul național de gestionare a apei; păduri (lupta cu tăierile ilegale de lemn) perdele forestiere și biodiversitate; managementul deșeurilor, colectare selectivă și economie circulară; transport feroviar și metrou (rămâne alocarea din decembrie: cel puțin 4,5 miliarde pentru căi ferate și metrou); valul renovării (va exista un fond pentru reabilitare energetică și seismică care va fi gestionat cu Ministerul Dezvoltării); energii regenerabile și eficiență energetică;

Transformare digitală, trei componente: cloud guvernamental și sisteme digitale interconectate (proiecte de actualizare digitală pentru companii și cetățeni; extinderea semnăturii digitale; operaționalizarea cărții electronice de identitate); digitalizarea educației; 5G;

Creștere inteligentă, sustenabilă și incluzivă, opt componente: reforma pensiilor; reforma companiilor de stat; sprijin pentru mediul de afaceri; România educată, învățământ dual; cercetare, dezvoltare, inovare; cercetarea și dezvoltarea infrastructurii de gaz; România creativă; transport rutier și autostrăzi;

Coeziune socială și teritorială, cinci componente: fond de reziliență pentru UAT-uri pentru dezvoltarea de proiecte în direcția țintelor din PNRR (digital și verde); fonduri pentru comunități sărace și rurale; infrastructură socială și cămine de bătrâni; România velo (scopul este includerea României în traseele velo europene); România atractivă (operaționalizarea organismelor de management al destinației);

Sănătate, reziliență economică, socială și instituțională, opt componente: vor fi două direcții de investiții la Sănătate (de acces la sănătate și infrastructură spitalicească); reziliență în situații de criză și campanie de vaccinare; garanția pentru comunitate, dezvoltarea de centre comunitare; infrastructură școlară și universitară; venitul minim de incluziune; formule de încurajare a formalizării muncii; reforma administrației publice; fonduri de reziliență pentru societatea civilă;

Social (copii, tineret), trei componente: Programul național pentru reducerea abandonului școlar; granturi pentru tineret și sport; Programul național pentru creșe.

ADVERTISEMENT