News

Kremlinul dezminte cel mai recent zvon despre sănătatea lui Putin. Ce s-ar întâmpla dacă președintele Rusiei ar muri

Zvonuri despre bolile de care ar suferi Vladimir Putin apar periodic în spațiul public. Ce s-ar întâmpla dacă moare liderul de la Kremlin
27.10.2023 | 16:22
Kremlinul dezminte cel mai recent zvon despre sanatatea lui Putin Ce sar intampla daca presedintele Rusiei ar muri
Ce s-ar întâmpla dacă ar muri Vladimir Putin Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cancerul tiroidian, boala Parkinson, lepra, un accident vascular cerebral sau, cel mai recent, un atac de cord – sunt doar câteva dintre numeroasele afecțiuni nedovedite despre care se zvonește că l-ar fi afectat pe Vladimir Putin în ultimii ani.

Cel mai recent zvon despre sănătatea lui Putin

Chiar săptămâna aceasta, Kremlinul a fost nevoit să dezmintă zvonurile potrivit cărora Vladimir Putin ar fi suferit un stop cardiac în dormitorul său. Zvonul s-a răspândit în întreaga lume în această săptămână, amplificat de agențiile de presă și de utilizatorii rețelelor de socializare.

ADVERTISEMENT

Informația nu a venit de la Kremlin, care a respins-o ca fiind o “farsă”, nici de la surse credibile din Rusia. A venit de la un singur cont anonim pe serviciul de mesagerie Telegram, care nu a furnizat nicio dovadă, dar care a fost vizualizat de sute de mii de ori, scrie The Associated Press.

De când a preluat frâiele puterii în 1999, Putin s-a impus ca unul dintre cei mai infami politicieni din istoria modernă, ținând strâns frâiele guvernării Rusiei. Mandatul său actual urmează să expire anul viitor, însă, în conformitate cu modificările radicale aduse Constituției, introduse în 2020, el ar putea conduce Rusia până în 2036.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, de la invazia Moscovei în Ucraina și pierderea a zeci de mii de soldați, consecințele pariului său militar au făcut să apară fisuri pentru prima dată sub conducerea sa de 20 de ani. De asemenea, liderul de la Kremlin a fost urmărit de speculații potrivit cărora sănătatea sa este șubredă, iar viitorul Rusiei ar fi incert în cazul morții sale.

Evgheni Prigojin

În iunie, el s-a confruntat cu cea mai mare amenințare la adresa puterii sale, după ce fostul său aliat Evgheni Prigojin a organizat o rebeliune armată și și-a chemat forțele să mărșăluiască spre Moscova pentru a înlătura comandamentul militar al Rusiei.

ADVERTISEMENT

Cunoscut cândva ca “bucătarul lui Putin”, Prigojin a deținut o mare influență după invazia Ucrainei, fiind proprietarul companiei militare private Wagner. Criticile sale crescânde la adresa conducerii militare au făcut din el o amenințare credibilă la adresa regimului lui Putin, dictatorul promițând consecințe dure pentru “trădarea” sa, scrie The Independent.

La doar două luni după revolta eșuată, Prigojin a murit în circumstanțe misterioase în timp ce se afla la bordul unui avion care zbura între Moscova și Sankt Petersburg. Deși această opoziție dramatică față de conducerea Rusiei a fost rapid înăbușită, ea a ridicat întrebări cu privire la viitorul conducerii țării și la cine va înlocui liderul lor autoritar.

ADVERTISEMENT

Familia lui Putin, nicio implicare în politică

Spre deosebire de alți dictatori de-a lungul istoriei, familia lui Vladimir Putin nu se află în cursa pentru a-l înlocui, cunoscându-se foarte puține detalii despre relația lor cu președintele. Celebru pentru că este secretos în ceea ce privește viața sa personală, căsătoria sa de 30 de ani cu însoțitoarea de bord Liudmila Shkrebneva s-a încheiat cu un divorț în 2013, pe fondul speculațiilor privind aventura sa extraconjugală cu gimnasta pensionară Alina Kabaeva.

Deși nu se știe câți copii i s-au născut de la destrămarea căsătoriei sale, el a avut două fiice cu doamna Shkrebneva, Maria Vorontsova, în vârstă de 36 de ani, și Katerina Tikhonova, în vârstă de 35 de ani.

Niciuna dintre ele nu are vreo implicare în politică, în timp ce el refuză să dezvăluie identitatea nepoților săi în public, declarând unui reporter: “Nu vreau ca ei să crească ca niște prinți regali, vreau ca ei să crească și să fie oameni normali”.

În timpul unuia dintre rarele sale interviuri despre viața personală din 2015, el a spus despre fiicele sale: “Fiicele mele trăiesc în Rusia și au studiat doar în Rusia, sunt mândru de ele”, a spus el. “Ele vorbesc fluent trei limbi străine. Nu discut niciodată cu nimeni despre familia mea.”

Mihail Mișustin

În cazul în care Putin ar muri sau ar demisiona brusc, Consiliul Federației Ruse are la dispoziție 14 zile pentru a convoca alegeri prezidențiale anticipate. Dacă acesta nu acționează, Comisia Electorală Centrală le va convoca, în timp ce premierul Mihail Mișustin va fi președinte interimar.

Totuși, acesta este considerat de unii ca fiind o opțiune puțin probabilă pentru a deveni un locțiitor permanent, având în vedere lipsa sa de popularitate în rândul cercului de “yes men” din interiorul lui Putin.

Potrivit BBC, Mișustin a avut “sarcina deloc de invidiat de a salva economia, dar are puțin de spus” în legătură cu războiul dintre Rusia și Ucraina, surse apropiate Kremlinului spunând că nu era la curent cu intențiile lui Putin de a desfășura o invazie la scară largă.

Dmitri Medvedev

Cunoscut ca fiind unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev a fost indicat ca fiind unul dintre potențialii săi succesori. El a deținut anterior rolul de președinte din 2008 până în 2012, înainte de a se retrage din funcție în ceea ce s-a dovedit ulterior a fi un acord aranjat în prealabil.

Considerat cândva de Occident ca o voce moderată în cadrul Kremlinului, acesta și-a dezvoltat reputația de polițist rău al lui Putin, numindu-i pe ucraineni “gândaci” și făcând amenințări tot mai belicoase legate de arme nucleare.

Fostul profesor de drept a deținut rolul de prim-ministru din 2012 până în 2020, înainte de a deveni vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. De-a lungul anilor, însă, se crede că rolul său aservit lui Putin i-a slăbit propria capacitate de a-și consolida puterea în rândul elitei rusești.

Serghei Kirienko

Printre alte nume menționate pentru a prelua cârma conducerii se numără Serghei Kirienko, care a ocupat funcția de prim adjunct al șefului de stat major din 2016 și este cunoscut ca fiind un membru al celui mai apropiat cerc de apropiați ai lui Vladimir Putin.

Având în vedere implicarea sa asupra teritoriilor ucrainene recent anexate, se înțelege că are acces zilnic la președinte și că menține relații bune cu toți actorii cheie majori din elita politică a Rusiei.

Cu toate acestea, respingând șansele sale de a ajunge vreodată în prim-planul politicii rusești, Dr. Galeotti a declarat că este mai bine ca un operator “de culise”.

Serghei Șoigu

Având în vedere traiectoria războiului din Ucraina, Serghei Șoigu nu mai este o alegere probabilă pentru a fi anunțat ca succesor al lui Vladimir Putin, în ciuda poziției sale ca unul dintre cei mai influenți oameni din Rusia. Ministrul apărării a fost votat cândva drept cel mai popular politician după Putin și este cunoscut ca fiind un apropiat al liderului de la Kremlin, petrecându-și adesea vacanțele de vară împreună.

Nikolai Patrușev

Secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev îl cunoaște pe Vladimir Putin încă de când au lucrat împreună în KGB și a fost un strateg important atât în invazia din 2014, cât și în cea din 2022 în Ucraina.

În vârstă de 71 de ani, se pare că este “una dintre puținele figuri pe care Putin le ascultă”, în timp ce fiul său, Dmitri, a fost, de asemenea, vehiculat ca un potențial succesor al lui Putin, având în vedere poziția sa de ministru al agriculturii.

Alte nume vehiculate includ pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fostul bodyguard Alexei Diumin și șeful de cabinet Dmitri Kozak.

“Va trebui să fie cineva care să poată crea o coaliție, care să fie capabil să fie acceptabil atât pentru tehnocrați, cât și pentru elita securității”, a declarat istoricul britanic Mark Galeotti. “Este foarte probabil să nu fie unul dintre marile nume, tocmai din cauza necesității de a crea o coaliție.

Cred că, de fapt, sistemul rusesc va face față crizei destul de repede și rapid și vom vedea următoarea elită politică care va căuta să pună capăt războiului din Ucraina și confruntării cu Occidentul. Putin va deveni destul de probabil țapul ispășitor pentru tot ceea ce este greșit”, a mai declarat acesta.

ADVERTISEMENT