Fotbal international

Kylian Mbappe, în istoria finalelor de Campionat Mondial! Cea mai rapidă dublă şi al doilea fotbalist cu hat-trick

Kylian Mbappe a intrat în istoria finalelor de Campionat Mondial, după hat-trick-ul contra Argentinei din ultimul act al ediţiei din Qatar.
18.12.2022 | 19:46
Kylian Mbappe in istoria finalelor de Campionat Mondial Cea mai rapida dubla si al doilea fotbalist cu hattrick
Kylian Mbappe a scris istorie în finala Campionatului Mondial 2022
ADVERTISEMENT

Kylian Mbappe s-a luat la trântă cu recordurile la Campionatul Mondial 2022, iar în finala contra Argentinei a devenit fotbalistul care înscrie cea mai rapidă dublă într-o finală. Atacantul francez a avut nevoie de 95 de secunde pentru două goluri. Apoi, în prelungiri, a devenit al doilea fotbalist cu un hat-trick într-o finală.

Recordul lui Ronaldo a fost doborât de Kylian Mbappe. Cea mai rapidă dublă din istoria finalelor de Campionat Mondial

Până la Campionatul Mondial 2022, recordul pentru cea mai rapidă dublă într-o finală de CM data de la ediţia din 2002. Atunci, Brazilia o învingea pe Germania, scor 2-0, iar Ronaldo înscria golurilor victoriei în minutele 67 şi 79.

ADVERTISEMENT

Astfel, într-un interval de 12 de minute, Ronaldo corecta recordul pentru cea mai rapidă dublă într-o finală de Campionat Mondial. Borna a stat în picioare timp de 20 de ani, iar Kylian Mbappe este cel care a doborât recordul.

Într-un interval de 95 de secunde, în minutele 80 şi 81, Kylian Mbappe a făcut dubla. Prima reuşită a venit dintr-o lovitură de la 11 metri, în timp ce al doilea gol a venit după ce Kingsley Coman a recuperat o minge pierdută de Lionel Messi, i-a pasat lui Marcus Thuram, iar acesta i-a trimis vedetei lui PSG, care l-a învins a doua oară pe Emiliano Martinez.

ADVERTISEMENT

Kylian Mbappe, al doilea fotbalist cu hat-trick în finală

Sir Geoff Hurst a fost primul fotbalist care a reuşit un hat-trick într-o finală de Campionat Mondial, la ediţia din 1966. Anglia a învins Germania de Vest, scor 4-2, iar atacantul englez aducea de unul singur trofeul, iar una dintre reuşite a intrat în istorie drept cea mai controversată din istoria competiţiei.

La 56 de ani de la Campionatul Mondial 1966, Kylian Mbappe a devenit al doilea fotbalist cu un hat-trick în finala unui turneu final. Francezul a transformat cu succes două penalty-uri, în minutele 80 şi 118, intercalate cu reuşita din minutul 81.

ADVERTISEMENT

Kylian Mbappe, pe lista jucătorilor care au bifat o dublă într-o finală de Campionat Mondial

Finala Campionatului Mondial 1938 a adus primele două duble. Italia o învingea pe Ungaria, scor 4-2, iar Gino Colaussi şi Silvio Piola marcau golurile peninsularilor. La 16 ani de la acest moment, în ultimul act de la CM 1954, Helmut Rahn reuşea o dublă în Germania de Vest – Ungaria 3-2.

Alte două duble au venit în finala Campionatului Mondial 1958, când Brazilia a învins Suedia, scor 5-2. Atunci Vava şi Pele erau jucătorii care înscriau câte două goluri în poarta gazdei turneului final.

ADVERTISEMENT

Mario Kempes (CM 1978), Zinedine Zidane (CM 1998) şi Ronaldo (CM 2002) sunt ultimii jucători care reuşiseră o dublă în finala Campionatului Mondial.

Prima finală cu dublă pentru fiecare echipă

Argentina – Franţa a devenit prima finală de Campionat Mondial în care ambele echipe au câte un jucător cu o dublă. După ce Kylian Mbappe a înscris de două ori în 95 de secunde, Lionel Messi a dat lovitura în prelungirile meciului.

În minutul 109, Lionel Messi l-a învins pentru a doua oară pe Hugo Lloris şi a adua Argentina în avantaj. Starul lui PSG îl mai învinsese pe portarul francez şi în minutul 23, după un penalty controversat.

ADVERTISEMENT