News

La 22 de ani, trăiește cu 66 de lei pe lună și nimeni nu vrea să-l angajeze. Drama unui tânăr cu dizabilități

Tinerii care provin din centre de plasament sau case de tip familiale au adesea probleme în a reuși să se integreze în societate, deși statul român încearcă să-i ajute.
03.12.2022 | 16:54
La 22 de ani traieste cu 66 de lei pe luna si nimeni nu vrea sal angajeze Drama unui tanar cu dizabilitati
Persoanele cu dizabilități au șanse mici să fie integrați din punct de vedere social / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Este și cazul lui Andrei (nume fictiv), unul dintre oamenii pe care fondatorii asociației ”Bucovina Civică” a încercat să-i ajute. Vasile Boloham și Andrei Bacoș au povestit că Sorin suferă de un handicap psihic și că trăiește din 66 de lei pe lună, la doar 22 de ani.

Motivul pentru care tânărul a fost concediat de 5 ori în ultimii ani

El vrea să lucreze, este muncitor și devotat, însă problemele pe care le are au făcut să fie dat afară de cinci ori de la serviciu, în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

„El nu este agresiv, el nu este violent, nu a sărit niciodată la bătaie. Problema este că are niște ieșiri care intră în sfera violenței verbale, asociată dizabilității pe care o are. Concret, uneori vorbește aiurea, pare zeflemitor, dar este un băiat foarte cuminte.

Pentru că are aceste ieșiri verbale violente, pentru că uneori vorbește neîntrebat, nu se poate controla, el nu reușește să își facă prieteni. Oamenii se tem de el, îl stigmatizează, nu îl înțeleg.

ADVERTISEMENT

Problema este că el nu își poate schimba comportamentul, cei din jurul său ar trebui să îl accepte așa cum este, mai ales că îi știu situația”, a explicat Andrei Bacoș, pentru Adevărul.

Dacă nu va fi ajutat, tânărul ar putea claca

Situația în care Sorin se află durează deja de ceva vreme și încep să-l influențeze în mod negativ. Mai exact, problemele financiare îi pot agrava starea psihică, iar acesta poate, la un moment dat, claca.

ADVERTISEMENT

„Avem numeroase exemple în acest sens. Acum noi îl judecăm și spunem „uite-l și pe boschetarul ăsta”. Noi asistăm pasiv la schimbarea unui om în rău”, a completat Vasile Bolohan.

Povestea lui Sorin este doar una dintre dramele trăite de persoanele cu dizabilități, care își doresc să fie acceptate în societate.

ADVERTISEMENT

În fiecare an, pe data de 3 decembrie, este sărbătorită Ziua Persoanelor cu Dizabilități, ocazie cu care organizații din întreaga lume încearcă să atragă atenția asupra acestor cazuri dramatice.

ADVERTISEMENT