Specialiștii din domeniul stomatologiei recomandă spălatul pe dinți de două ori pe zi, dimineață, dar și seara. Contează însă și modul în care ne spălăm, dar și periuța de dinți.
Mai exact, sunt anumiți factori care pot deteriora periuța de dinți, astfel încât aceasta să nu mai fie atât de sigură pentru îngrijirea noastră orală, care este extrem de importantă.
Deși multe persoane nu țin cont de acest aspect și își schimbă periuța de dinți poate chiar și după jumătate de an, sau mai bine de un an, acestea riscă să se trezească cu mari probleme, fără ca măcar să le știe cauza.
Când trebuie, de fapt, să ne schimbăm periuța de dinți? Medicii stomatologi spun că odată la trei sau patru luni. Motivul este foarte simplu.
În această perioadă, perii se uzează și de asemenea, periuța nu mai poate fi utilizată în condiții optime.
De asemenea, tot în intervalul de trei patru luni se adună și bacteriile, care pot fi dăunătoare cavității bucale.
Sunt și situații mai deosebite în care trebuie să schimbăm periuța de dinți mai devreme. Spre exemplu, dacă ai trecut printr-o răceală, periuța de dinți trebuie neapărat schimbată.
Același lucru este valabil și în cazul celorlalți membrii ai familiei, desigur, dacă periuțele au fost depozitate în același loc.
Sunt șanse mari ca în momentul în care se ating, bacteriile de pe o periuță de dinți să ajungă în cealaltă, iar mai apoi poate avea loc o nouă infectare și nimeni nu își dorește asta.
De asemenea, dacă ți-ai făcut un detartraj, schimbă din nou periuța de dinți. Vei avea nevoie de o periuță cu perii neuzați, asfel încât să îți poți menține o perioadă mai lungă de dantura curată.
Despre periuța de dinți mai trebuie să știi că aceasta trebuie clătită bine după fiecare utilizare, cu multă apă caldă. Totodată, este recomandat ca aceasta să fie depozitată într-un recipient închis, într-o poziție verticală.
Poate fi depozitată și cu un căpăcel de siguranță, însă varianta mai sigură rămâne cutia, recomandă medicii stomatologi.
În general, periuța de dinți nu trebuie lăsată într-un spațiu deschis, ci mai degrabă în dulapul din baie, astfel încât să fie ferită de bacteriile din încăpere.
Vechea periuță de dinți nu trebuie neapărat să o arunci. După ce aceasta este bine curățată și dezinfectată, poate fi utilizată în diferite treburi casnice, inclusiv pentru curățarea covoarelor.