Life

La ce distanță se plantează pomii fructiferi în livadă. Mulți români nu știu cum se calculează corect și fac o greșeală uriașă

Cum plantezi corect pomii fructiferi în livadă. Mulți români nu cunosc distanța potrivită și fac o greșeală foarte mare.
08.07.2023 | 14:03
La ce distanta se planteaza pomii fructiferi in livada Multi romani nu stiu cum se calculeaza corect si fac o greseala uriasa
Cum se plantează corect pomii fructiferi. Sursa foto: Cărți Agricole
ADVERTISEMENT

Plantarea pomilor fructiferi este o activitate ce presupune efort și îndemânare. De asemenea, nu se urmează aceeași pași, în spațiile unde alegem să-i punem în pământ și să dea roadele visate. În livadă, pomii fructiferi se cultivă diferit față de grădină, de exemplu.

Ce distanță trebuie respectată pentru plantarea pomilor fructiferi în livadă

Pomii fructiferi sunt necesari pentru a trăi o viață sănătoasă. Datorită lor, ne putem alimenta bio și fără nicio urmă de îndoială asupra acestui aspect, având în vedere substanțele cu care se stropesc astăzi toate fructele și legumele pe care le vedem în comerț.

ADVERTISEMENT

Ca pomii fructiferi să producă fructe cât mai bune, trebuie atent îngrijți. Agricultorii știu cel mai bine ce înseamnă a întreține astfel de cultură. Ei spun că distanța este ideală între ei și depinde de tipul plantației și de tipul de livadă: clasică, intensivă sau super-intensivă.

Plantarea pomilor fructiferi depinde de livadă

În livada clasică se pun pomi de talie mare, mijlocie și cu coroane mari. Nu mai mult de 150 sau 350. Distanța între rânduri, recomandată, este de 5 metri, aceeași ca între pomi pe rând. Totuși, depinde de specia copacului. Pentru meri, peri, pruni, caiși sau piersici se păstrează 4 metri între rânduri și 4 metri distanță între pomii plantați pe rând.

ADVERTISEMENT

Experții în agricultură mai spun că pe 1.000 de metri pătrați se pot crește circa 62 de metri de pomi fructiferi. Când vine vorba de livada intensivă, lucrurile se schimbă. În aceasta, pomii fructiferi au trunchi mare și coroane la fel de mari, de tipul unui vas sau al unei piramide.

Pentru o plantație pomicolă mică, de 633 de pomi pe un hectar, trebuie să se țină cont de 4 metri între rânduri și 4 metri între pomi. Pentru o plantație pomicolă cu densitate mare, de 633-833 pomi pe hectar, se respectă tot 4 metri între rânduri, dar 3 metri între pomi.

ADVERTISEMENT

Tot pentru o plantație pomicolă cu densitate mare, dar de 834 sau 1.666 pomi la hectar, se va ține cont de 4 metri între rânduri și 1, 5 metri între pomi. Mai departe, în livada superintensivă, unde se află pomi cu coroane de tipul unui fus subțire, conduți în sistem Lepage sau în gard belgian, se va lua în calcul specia și densitatea ridicată a pomilor.

Cum știm câți pomi putem planta pe o suprafață de teren. Calculul necesar

Potrivit agrointel.ro, în acest caz se împarte suprafața hectarelor la suprafața necesară unui pom. Ca exemplu poate fi un teren de 1.000 de metri pătrați, când putem face astfel: 1.000: 4×4= 6, 25. Adică sunt suficienți 62 de pomi fructiferi.

ADVERTISEMENT

Atenție, dacă ai de gând să plantezi pomi fructiferi și în grădină, află că există o legislație în acest sens care prevede faptul că  “cei care vor să planteze pomi fructiferi în grădini şi curţi trebuie să respecte anumite distanţe faţă de proprietatea vecinilor: doi metri de la gard în cazul pomilor de talie mică şi trei, în cazul celor mai înalţi”, arată legea pomiculturii.

ADVERTISEMENT
Tags: