News

La Congresul PPE, Austria îi închide României ușa Schengen. Care sunt „liniile roșii” pentru partidul lui Karl Nehammer

Austria îi sfidează pe români la ei acasă. Partidul lui Karl Nehammer va spune „nu” României pe deplin în spațiul Schengen
06.03.2024 | 14:51
La Congresul PPE Austria ii inchide Romaniei usa Schengen Care sunt liniile rosii pentru partidul lui Karl Nehammer
Partidul cancelarului austriac Karl Nehammer îi pune piedică României / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Partidul cancelarului austriac Karl Nehammer, ÖVP, nu va vota manifestul PPE în cadrul Congresului popularilor europeni de la București. Motivele invocate de ÖVP sunt „mai multe linii roșii”, cum este extinderea spațiului Schengen.

Austria, piedică de cursă lungă în calea României

Partidul Popular European (PPE), din care face parte și ÖVP, se reunește miercuri și joi la București, pentru a-și alege candidatul pentru președinția Comisiei Europene și pentru a-și adopta programul electoral.

ADVERTISEMENT

Potrivit secretarului general Christian Stocker, delegații ÖVP nu vor vota în favoarea manifestului PPE. Motivul sunt mai multe linii roșii, cum ar fi aprobarea necesară a energiei nucleare sau extinderea spațiului Schengen, scrie Kurier.

La Congresul PPE, România a primit asigurări din partea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, că va susține răspicat aderarea României ca membru cu drepturi depline în spațiul european de liberă circulație.

ADVERTISEMENT

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat anterior că documentul final al Congresului va include o solicitare ca România să intre în Schengen cu drepturi depline (și frontiera terestră).

„Avem poziții clare și o poziție clară ca partid popular și în Europa, ne ținem de acest lucru și nu ne putem abate de la el. Manifestul conține multe propuneri bune și puncte importante, dar există și câteva linii roșii pentru noi”, a declarat Christian Stocker, secretarul general al Partidului Popular austriac.

ADVERTISEMENT

„Nu putem fi de acord cu energia nucleară în Austria. Suntem și rămânem împotriva energiei nucleare”. De asemenea, ÖVP se opune clar abolirii principiului unanimității în domeniul politicii externe și de securitate.

O altă linie roșie pentru ÖVP este eliminarea planificată a motorului cu combustie: „Această poziție clară este una dintre pozițiile noastre cheie în politica europeană și lipsește din manifestul PPE. Suntem în favoarea deschiderii tehnologice și împotriva interdicțiilor”, a spus Stocker.

ADVERTISEMENT

„Sistemul Schengen este stricat”

ÖVP respinge, de asemenea, includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, așa cum cer aceste țări.„Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul și nu trebuie să trecem cu vederea acest lucru”, a declarat Stocker într-un comunicat. Într-o notă pozitivă, el a subliniat că unele dintre cererile ÖVP, de exemplu în lupta împotriva migrației ilegale, România și Bulgaria au fost incluse în conceptul de țări terțe sigure.

Potrivit programului, cancelarul federal Karl Nehammer (ÖVP) va vorbi joi după-amiază la București în numele Austriei. Ministrul pentru afaceri europene Karoline Edtstadler (ÖVP) și europarlamentarii Othmar Karas, prim-vicepreședinte al Parlamentului European, și Christian Sagartz vor fi prezenți miercuri, urmați, joi, de candidatul principal al ÖVP, Reinhard Lopatka.

Manifestul electoral care va fi adoptat miercuri de aproximativ 2 000 de delegați din 44 de țări se va baza pe cei doi piloni: prosperitate și securitate. Potrivit liderului PPE, Manfred Weber, accentul va fi pus pe consolidarea competitivității și a economiei, precum și pe asigurarea păcii și întărirea puterii militare a Europei.

ADVERTISEMENT