News

Bulgaria caută un cumpărător strategic din SUA pentru cea mai mare rafinărie din Balcani

Bulgaria caută un cumpărător strategic pentru rafinăria Lukoil Neftochim, cea mai mare din Balcani. O delegație guvernamentală a vizitat SUA pentru discuții
15.02.2024 | 16:47
Bulgaria cauta un cumparator strategic din SUA pentru cea mai mare rafinarie din Balcani
Rafinăria bulgară a Lukoil nu va mai putea procesa petrol rusesc după luna martie / Foto: Facebook, Todor Raveo Stoyanov
ADVERTISEMENT

O delegație guvernamentală din Bulgaria a vizitat SUA, pe agendă fiind identificarea unui cumpărător strategic pentru cea mai mare rafinărie a țării, Lukoil Neftochim. Demersul vine după ce rafinăria nu mai poate procesa petrolul rusesc, începând cu luna martie.

Ce cumpărători, ce investitori?

„Necesitatea de a găsi un cumpărător strategic” pentru rafinăria bulgară Lukoil Neftochim și posibilitatea de a reduce dependența de gazul și petrolul rusesc în regiunea Balcanilor s-au numărat printre subiectele discutate de o delegație guvernamentală bulgară în timpul vizitei sale în Statele Unite, a declarat miercuri Ministerul bulgar de Finanțe.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Finanțe Asen Vassilev, care a condus delegația, s-a întâlnit la Washington cu Amos J. Hochstein, coordonatorul special al președintelui SUA pentru infrastructura globală și securitatea energetică.

Guvernul bulgar nu a furnizat informații specifice privind potențialul interes al investitorilor strategici americani pentru afacerile cu petrol ale companiei rusești, care a recunoscut deja că ia în considerare vânzarea operațiunilor sale din țară.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare rafinărie din Balcani

Rafinăria Lukoil este cea mai mare din Balcani și are o importanță strategică pentru economia și industria bulgară. De asemenea, are o mare importanță pentru regiune, fiind principalul furnizor de kerosen.

Potrivit unor informații neoficiale obținute de Euractiv Bulgaria, compania de stat azeră Socar, care reprezintă deja aproximativ 30% din vânzările de gaze în Bulgaria, ar putea fi interesată în mod special de achiziționarea rafinăriei din Burgas.

ADVERTISEMENT

Compania azeră deține una dintre cele mai mari rafinării din Turcia, unde operează, de asemenea, cu petrol rusesc. Riscul pentru Socar este că UE va încerca să controleze importurile de petrol prin Turcia, situația geopolitică fiind principalul obstacol în calea acestei tranzacții, au declarat surse pentru Euractiv.

Giganții energetici nu se uită la Lukoil

Alți potențiali investitori sunt companii americane, dar acestea nu pot fi considerate investitori strategici din cauza lipsei lor de experiență pe piața petrolieră sau a dimensiunii relativ mici a activelor lor.

ADVERTISEMENT

Nici una dintre marile companii petroliere americane sau europene nu s-a arătat interesată să cumpere activele companiei rusești din Bulgaria, au precizat sursele.

Rafinăria bulgară a Lukoil nu va mai putea procesa petrol rusesc după martie 2024, ca urmare a adoptării de către parlamentul bulgar a unui calendar de încetare a importurilor la sfârșitul anului trecut. Rafinăria nu mai are voie să exporte carburanți obținuți din petrol rusesc din ianuarie.

La începutul lunii decembrie, Lukoil a anunțat că a început să își revizuiască strategia pentru activele sale din Bulgaria și că „cu ajutorul unor consultanți internaționali, sunt analizate diverse opțiuni, inclusiv vânzarea companiei”.

„Coridorul vertical” de GNL american

În Statele Unite, delegația bulgară a discutat, de asemenea, despre planurile de dezvoltare a „coridorului vertical” prin Balcani, prin creșterea tranzitului de gaze naturale lichefiate prin Bulgaria.

Pentru a realiza acest lucru, va fi mărită capacitatea conexiunilor de gaz existente între Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Moldova și Ucraina.

Statele Unite și-au dat sprijinul pentru acest coridor, care ar trebui să fie alimentat cu gaze americane, și s-a discutat, de asemenea, posibilitatea unei investiții americane în acest coridor, potrivit Ministerului bulgar de Finanțe.

ADVERTISEMENT