LIVE Actualizat 06-03-2024
15:58

Congresul PPE la București. Anunț major al președintelui Parlamentului European despre România în Schengen cu drepturi depline. „Aveți cuvântul meu”

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită de Iohannis și de Ciolacu. Președintele PE își „dă cuvântul” că va susține integralitatea României în spațiul Schengen
06.03.2024 | 09:27
Congresul PPE la Bucuresti Anunt major al presedintelui Parlamentului European despre Romania in Schengen cu drepturi depline Aveti cuvantul meu
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, și șeful PPE, Manfred Weber, la București / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
06-03-2024
15:58

Kelemen Hunor: „O decizie privind Schengen, până la sfârșitul anului, nu se mai poate accepta acest balet politic”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că, până la sfârșitul anului, va exista o decizie privind intrarea României cu drepturi depline în spațiul Schengen.

„În prima jumătate a anului, nu se va întâmpla mare lucru, în afară de aeroporturi, dar se negociază şi, în a doua jumătate a anului, după alegerile europarlamentare. (…) Sunt convins că, până la sfârşitul anului, vom avea o decizie privind intrarea României şi cu graniţele terestre în spaţiul Schengen”, a declarat Kelemen Hunor, scrie Agerpres.

Liderul UDMR a apreciat că „nu se mai poate accepta acest balet politic, unii permanent inventează pretexte şi scuze ieftine să mai amânăm integrarea României în spaţiul Schengen”.

„România, de foarte mulţi ani, este îndreptăţită să intre în spaţiul Schengen cu drepturi depline. Sunt convins că, până la sfârşitul anului, şi terestru vom intra, şi graniţele terestre vor intra, dar acest lucru înseamnă că preşedintele, premierul, ministrul de Externe, ministrul Justiţiei, ministrul de Interne în fiecare zi trebuie să negocieze, în primul rând, cu Austria, dar şi cu Olanda, fiindcă că suntem la pachet cu Bulgaria.

Dar, nu se poate accepta acest balet politic, unii permanent inventează pretexte şi scuze ieftine să mai amânăm integrarea României în spaţiul Schengen. Asta aduce pagube, daune imediate, fiindcă oamenii sunt înfuriaţi”, a spus el.

06-03-2024
15:53

Eugen Tomac: Toate forţele extremiste din UE au aceleaşi teze susţinute public de Kremlin

Vladimir Putin a deschis un nou front, foarte periculos, în interiorul Uniunii Europene, a avertizat eurodeputatul român Eugen Tomac, membru al Partidului Popular European (PPE).

”Acest front este extrem de periculos, pentru că el nu vine să pună nimic în loc, ci doar critică pe un ton agresiv, dezinformează, împrăştie ură şi, evident, foloseşte crizele sociale suprapuse prin care trece Europa, după mai multe probleme cu care ne-am confruntat – de la pandemie la criză energetică şi criză de război, încercând să deturneze sensul democraţiei.

Eu sunt convins că riscul este mare, dar nu văd o victorie a extremiştilor, ci doar un semnal de îngrijorare pentru toate societăţile democratice”, a declarat preşedintele PMP pentru Agerpres.

06-03-2024
15:48

Emil Boc: Primarii din Europa au demonstrat că pot ține extremismul deoparte

În cadrul declarației susținute după ședința Grupului PPE din Parlamentul European, Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, a subliniat rolul primarilor din Europa în împiedicarea preluării administrațiilor locale de către politicienii extremiști.

”Extremismul este forţa politică care poate pune în pericol viitorul Europei, viitorul democratic al Europei. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ţine extremismul la uşă şi nu în interiorul procesului democratic fundamental.

Primarii din Europa au demonstrat că pot ţine extremismul deoparte. Nu veţi găsi, decât cu rare excepţii, primari sau preşedinţi de consilii judeţenne cu orientări extremiste.

Primarii sunt cheia unui viitor democratic al Europei, iar PPE a înţeles acest lucru şi a stabilit ca prioritate colaborarea dintre nivelul local, naţional şi european.

Toată politica, până la urmă e la nivelul local. Primul contact direct al cetăţeanului european este cu administraţia locală şi de aceea PPE susţine atât de mult şi de puternic această relaţie directă cu cetăţeanul. Până la urmă, de acolo vine viitorul, de la votul dat de către cetăţean”, a declarat Emil Boc.

06-03-2024
14:47

Liderul PPE, Manfred Weber, despre scenariul Ciucă președinte

Președintele PPE, Manfred Weber, a declarat că îl vede pe liderul PNL Nicolae Ciucă ca pe „un foarte bun prieten”, cu „abilități de a conduce PNL într-o modalitate putermică”, dovedind că „poate realiza dezvoltarea economică a României într-o manieră incredibilă”.

Manfred Weber a fost întrebat dacă Nicolae Ciucă poate fi viitorul președinte al României și cum vede el acest lucru.

„Eu îl văd pe Nicolae ca un foarte bun prieten şi observ abilităţile sale în a conduce PNL, într-o modalitate puternică. Deci îi mulţumesc pentru acest lucru. De asemenea, conexiunile sale puternice la nivel european, în perioada cât a fost prim-ministru, a dovedit că poate realiza dezvoltarea economică a României într-o manieră incredibilă. Deci efectele stilului său de a conduce pot fi resimţite de către cetăţenii din România şi acest lucru este forte. Prin urmare, felicitări. Restul (alianţa între PNL şi PSD – n.r.) rămâne să fie discutat de către prietenii noştri români, după alegerile europarlamentare”, spus Weber, într-o conferință de presă comună, scrie News.ro.

„Îţi mulţumesc Manfred pentru votul de încredere, însă cei care decid sunt cetăţenii români, deci să îi lăsăm să voteze şi vom vedea”, a răspuns Nicolae Ciucă, în cadrul conferinței.

06-03-2024
11:19

Ciucă: „Miza europarlamentarelor este păstrarea forțelor pro-europene într-o poziție fruntașă”

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că, în cadrul discuției cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola (care participă la Congresul PPE de la București), a abordat strategia pentru următoarele alegeri parlamentare.

„M-am revăzut astăzi la București cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, care participă la congresul PPE. Ideea principală a discuției a fost strategia pentru următoarele alegeri europarlamentare. Ca populari europeni, credem că aceasta va fi cea mai bună evaluare a modului în care instituțiile europene abordează problemele curente”, a scris Ciucă pe contul Facebook.

În opinia lui Ciucă, discursul anti-european, politicienii și formațiunile extremist trebuie ținute departe prin păstrarea „într-o poziție fruntașă a forțelor pro-europene”.

„În ultimii ani, în Europa a crescut un val de politicieni și formațiuni extremiste, cu un discurs anti-european. Miza alegerilor din iunie este păstrarea într-o poziție fruntașă a forțelor pro-europene. Doar așa, noul Parlament European și viitoarea Comisie pot continuă să ia măsuri bazate pe valorile pe care este construită UE”, a spus liderul PNL.

„Am discutat și despre fenomenul îngrijorător al răspândirii dezinformărilor și manipulărilor pe rețelele sociale. Concluzia noastră este că le putem combate arătând cetățenilor beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană și soluțiile pentru depășirea provocărilor economice din prezent”, a mai precizat Ciucă.

 

06-03-2024
09:33

Președinta PE își dă „cuvântul”: „Voi susține integrarea României în spațiul Schengen”

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care participă la Congresul PPE la București, a declarat că „spațiul Schengen nu va fi complet până când nu va intra și România în acest spațiu”.

„În decembrie 2022 am fost în Bucureşti, cu câteva zile înainte de a fi luată decizia de a nu accepta România şi Bulgaria, şi îmi aduc aminte că v-am văzut şi că v-am spus că, în timpul mandatului meu, ca preşedintă a Parlamentului European, vom putea să vedem şi România în Schengen.

Astăzi, sunt angajată 100% pe această cale. O decizie foarte importantă va fi luată la sfârşitul acestei luni, pe 31 martie”, a declarat Metsola, scrie Agerpres. „Aveţi cuvântul meu că voi susţine integrarea României în spaţiul Schengen”, a spus președintele PE.

Anterior, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că documentul final al Congresului PPE va conține și o solicitare ca țara noastră să devină membru cu drepturi depline în Schengen, și cu frontiera terestră.

06-03-2024
09:11

Ciolacu a discutat despre prioritățile României cu șefa Comisiei Europene

Șefa executivului european s-a întîlnit, miercuri dimineață, și cu premierul Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, discuțiile cu președintele Comisiei Europene s-au axat pe prioritățile UE ale României, aderarea cu drepturi depline la spațiul Schengen și implentarea PNRR.

Ursula von der Leyen și Marcel Ciolacu cu vorbit și despre amenințările din partea Rusiei, pericolul extremismului și necesitatea unei zone stabile în România și la nivelul UE.

„Am discutat în această dimineață cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre prioritățile europene ale României, aderarea completă la spațiul Schengen și implementarea PNRR. Am vorbit despre amenințările reprezentate de Federația Rusă, pericolul extremismului și nevoia de stabilitate la nivelul României și Uniunii Europene”, a scris Ciolacu pe contul Facebook.

 

06-03-2024
09:08

Ursula von der Leyen, primită de Iohannis la Palatul Cotroceni

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, miercuri dimineață, de șeful statului român, Klaus Iohannis, în marja Congresului PPE care a început la București.

Pe agenda președintelui se află și o întrevedere cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola și cu premierii Lituaniei, Irlandei, Republicii Croația, Serbiei.

Klaus Iohannis îi va primi și pe președintele Confederației Elvețiene, Viola Amherd, pe președintele Uniunii Creștin-Democrate din Germania (CDU) Friedrich Merz, și pe ministrul leton de Externe, Krisjanis Karins.

Popularii europeni s-au reunit, miercuri, la București, unde începe Congresul PPE. 2000 de participanți din 44 de țări au fost invitați să ia parte.

Valorile familiei creștin-democrată

Co-organizat de Partidul Național Liberal (PNL), Președintele PPE Manfred Weber și secretarul General al PPE Thanasis Bakolas, Congresul, care va reuni familia creștin-democrată europeană pentru a-și reafirma valorile și principiile politice, se va concentra pe pregătirile pentru alegerile pentru Parlamentul European din iunie, va adopta manifestul PPE, precum și va alege candidatul principal al partidului pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. 2000 de participanți din 44 de țări au fost invitați să ia parte.

ADVERTISEMENT

Șefi de state și de guverne se reunesc la București, la Congresul Popularilor Europei (PPE), alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (care deja a fost validate  în competiția pentru alegerea candidatului PPE la funcția de președinte al executivului european, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, președinții de partide din familia popularilor europeni, dar și comisarii care fac parte din PPE.

Congresul PPE, „un semn de solidaritate al UE cu România”

„Simbolic, evenimentul reprezintă un start foarte bun al campaniei pentru alegerile europarlamentare pentru PNL”, arată liberalii. Conform liberalilor, congresul PPE la București reprezintă un semn de solidaritate al întregii Uniuni Europene cu România” și statele aflate în vecinătatea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Pe agenda Congresului PPE sunt pregătirile și strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European, manifestul Partidului Popular European, dar și alegerea principalului candidat al partidului, potrivit PNL.

În cadrul evenimentului, vor rosti discursuri președintele României, Klaus Iohannis, premierul Finlandei, Petteri Orpo, premierul Luxemburgului, Luc Frieden, premierul Suediei, Ulf Kristersson, premierul Ciprului, Nikos Christodoulides, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, premierul Irlandei, Leo Vardakar, premierul Croației, Andrej Plenkovic, premierul Poloniei, Donald Tusk, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis și cel al Lituaniei, Ingrida Simonyte.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă deschide evenimentul

La Congresul PPE participă și președintele Repblicii Moldova, Maia Sandu. Prima zi, miercuri, 6 martie, se va deschide cu un cuvânt de bun venit din partea președintelui PNL, Nicolae Ciucă, a președintelui UDMR, Hunor Kelemen, și a președintelui PPE, Manfred Weber.

Accentul se va pune apoi pe poziția puternică și pe succesul PPE la nivel local și regional, înainte de a se deschide discuțiile în trei mese rotunde de tip Davos pe temele: „securitate și apărare”, „solidaritate între generații” și „economie și locuri de muncă”.  Programul va continua cu o prezentare a manifestului partidului în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

Următoarea secțiune a primei zile cuprinde discursurile liderilor PPE din țările din afara UE, dar și ale liderilor din țările cu opinii similare. Lista vorbitorilor îi include pe Sviatlana Tihanovskaia, Petro Poroșenko (Ucraina), Lumir Abdixhiku (Kosovo), Ervin Ibrahimovic (Muntenegru), Hristijan Mickoski (Macedonia de Nord), Borjana Kristo (Bosnia și Herțegovina), Gian Carlo Venturini (San Marino) și pe președinții Viola AAhmerd (Elveția) și Maia Sandu (Republica Moldova).

„Europa pe care ne-o dorim”

Un panel special va fi dedicat prezentării manifestului electoral al PPE. Președintele Weber va lua cuvântul pentru a prezenta viziunea PPE privind „Europa pe care o dorim”, înainte de a-i invita pe vicepreședinții PPE să răspundă la întrebările cetățenilor europeni cu privire la ceea ce așteaptă de la partid la viitoarele alegeri europene.

Discuția se va încheia cu un vot asupra manifestului, înainte ca secretarul general Thanasis Bakolas să prezinte principalele realizări politice și electorale ale PPE.

Cea de-a doua zi a Congresului, joi, 7 martie, va fi dedicată alegerii candidatului principal al PPE pentru președinția Comisiei Europene. Șefii de stat sau de guvern, viceprim-miniștrii PPE și liderii opoziției PPE vor fi, de asemenea, în centrul atenției.

Președintele PPE, Weber, va ține apoi un discurs și va prezenta candidatul desemnat de PPE pentru funcția de lider. Va urma un discurs al candidatului principal și va începe votul, care va fi secret.

După discursul candidatului principal, viceprim-miniștrii și șefii de stat sau de guvern ai PPE își vor rosti discursurile. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, va urca pe scenă imediat după aceea. Președintele României, Klaus Iohannis, va încheia discursurile din ziua a doua.

Ultima parte a celei de-a doua zi va include anunțarea oficială a rezultatului votului privind alegerea candidatului principal al PPE pentru președinția Comisiei Europene și discursul de acceptare a candidaturii.

ADVERTISEMENT