Life

Satul din România care nu mai are niciun locuitor. De jumătate de secol este abandonat

Satul abandonat din România. Niciun om nu mai există aici de jumătate de secol. Totul în jur este acum doar o ruină și se află în apropiere de Hunedoara.
01.11.2022 | 00:00
Satul din Romania care nu mai are niciun locuitor De jumatate de secol este abandonat
În acest sat din România nu mai există niciun locuitor. Sursa foto: Lucian Ignat, Wikiloc, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-un sat din România nu mai există de ani buni niciun locuitor. Se spune că de jumătate de secol a fost abandonat. Acum se mai pot zări doar ruine.

Satul abandonat din România, de jumătate de secol. Unde se află

La 25 de kilometri de municipiul Hunedoara se află satul Curpenii Silvașului, din comuna Toplița. Din mulțimile de case și oameni care au fost aici cândva, acum au mai rămas doar câteva locuințe goale și biserica, toate dărăpănate.

ADVERTISEMENT

În jur s-au format mormane de vegetație, plantele agățătoare acoperind în întregime casele și chiar lăcașul sfânt, pe care se mai pot vedea o parte din picturile, din interior.

Totodată, pe zidurile bisericii se mai poate citi și un scris al ctitorilor: ”Cu ajutorul lui Dumnezeu m-am îmbrăcat pe veci în 1942”. Puțini străini se încumetă în momentul de față să viziteze Curpenii Silvașului.

ADVERTISEMENT

Cei care pun piciorul în Curpenii Silvașului rămân surprinși de pustietate, dar și încântați de liniște, frumusețea naturii și de faptul că timpul pare că stă-n loc.

”De la capătul Lacului Cinciş, am pornit la pas prin pădurile din Munţii Poiana Ruscăi, spre direcţia Mănăstirii Prislop, un traseu de două – trei ore. Pădurile de aici sunt neatinse şi ascund cătune foarte vechi, părăsite, unul dintre ele fiind Curpenii Silvasului.

ADVERTISEMENT

Am simţit că s-a oprit timpul şi mi-am imaginat cum oamenii, la lăsarea serii, intrau în case, se odihneau după o zi de lucru la pământ, lângă familiile lor, la lumina felinarelor”, potrivit unui fotograf hunedorean, pe nume Lucian Ignat, relatează Adevărul.

Peste 100 de localități sunt ”fantomă” în România

Curpenii Silvașului nu este, însă, singurul loc din țară care a rămas fără populație. Potrivit ultimelor date, ale ultimului recensământ, în România există acum peste 100 de zone nelocuite.

ADVERTISEMENT

Mai multe sate, comune din țară au ajuns ale nimănui, după ce oamenii au plecat peste hotare, tinerii s-au mutat de la țară la oraș, iar bătrânii care au rămas în urmă au pierit, rând, pe rând.

ADVERTISEMENT