Sport

Acordul de miliarde de euro dintre LaLiga și CVC Partners a fost parafat. Real Madrid, Barcelona și Bilbao merg în instanță

37 dintre cele 42 de cluburi spaniole din primele două ligi au votat în Adunarea Generală pentru acordul LaLiga - CVC Partners. Real Madrid și FC Barcelona își păstrează poziția și anunță acțiuni în justiție.
16.12.2021 | 10:02
Acordul de miliarde de euro dintre LaLiga si CVC Partners a fost parafat Real Madrid Barcelona si Bilbao merg in instanta
ADVERTISEMENT
16-12-2021
08:02

Real Madrid, Barcelona și Bilbao merg în instanță

Într-un comunicat oficial postat pe site-ul lui Real Madrid, „galacticii”, Barcelona și Athletic Club au anunțată că au luat măsuri legale împotriva acordurilor adoptate de Adunarea Generală LaLiga pe 10 decembrie, care a aprobat așa-numitul Proiect Impus, pe care LaLiga intenționează să îl întreprindă cu fondul de capital de risc CVC, motivând că tranzacția este una ilegală, care produce pagule ireparabile întregului sector fotbalistic spaniol și care încalcă în mod flagrant cele mai elementare principii ale legii sportive spaniole și ale statutelor LaLiga.

Pe scurt, Real, Barca și Bibao cred că acest proiect compromite viitorul fotbalului iberic în general, prin acceptarea de a vinde drepturile TV ale cluburilor pentru următorii 50 de ani. În schimb, toate cluburile vor primi aproximativ 100 de milioane de euro, în funcție de procentul pe care l-au primit drept drepturi TV în ultimii ani.

 

LaLiga Impulso, entitatea creată în urma acordului dintre LaLiga și CVC Partners, a devenit realitate. 37 de cluburi au votat pentru în Adunarea Generală de joi, 10 decembrie.

Real Madrid și FC Barcelona, ca și Athletic Bilbao, și-au păstrat poziția anti-acord. După ce, reamintim, făcuseră la finele săptămânii trecute, și o contraofertă. Împotrivă a votat și UD Ibiza, care fusese pentru în august, la anunțarea proiectului. În fine, s-a consemnat și o abținere, din partea lui Real Oviedo.

ADVERTISEMENT

Care este forma finală a acordului LaLiga – CVC Partners

În urma ratificării operațiunii cu fondul de investiții, cluburile își asigură o injecție totală de 1,994 miliarde de euro. Bani care urmează să fie investiți în dezvoltarea de noi infrastructuri, refinanțarea datoriilor și creșterea limitei salariale.

CVC va deține un pachet de 8,2% – inițial era de 10,95% – din holdingul care va reuni toate afacerile comerciale și tehnologice ale LaLiga. În plus, va primi între 10,5% și 11,4% din venitul net din activitatea TV. Suma calculată după deducerea cheltuielilor asociate cu gestionarea drepturilor audiovizuale și a compensațiilor pentru echipele care decid să nu intre în operațiune.

ADVERTISEMENT

Javier Tebas, președintele LaLiga, a anunțat că prima tranșă, de 400 de milioane de euro, va ajunge în conturile cluburilor în câteva săptămâni. Rămâne de văzut dacă până de Crăciun, așa cum promitea Tebas în urmă cu puțin timp.

Real Madrid și FC Barcelona pregătesc acțiuni în instanță

Real Madrid și FC Barcelona, alături de care sunt, de-acum, în mod oficial, și Bilbao și Ibiza, nu și-au schimbat poziția anti-acord. Au continuat până în ultima clipă să încerce să-l blocheze. Venind și cu o contraofertă.

ADVERTISEMENT

La mijlocul săptămânii au solicitat intervenția Guvernului în această speță. Joi însă, Consiliul Superior al Sporturilor (Consejo Superior de Deportes) a anunțat că nu are competența necesară pentru a interzice demersul LaLiga.

Președintele lui Real, Florentino Perez, a precizat însă că nu se vor opri aici. Și va ataca acordul în instanță. Trebuie precizat că cei doi granzi, ca și cluburile care le sunt alături, sunt sprijinite și de forul spaniol. Care se află de vreme bună într-un conflict deschis cu LaLiga.

ADVERTISEMENT

Un argument important este și faptul că nu propun doar anularea contractului, ci vin și cu alternativa Sustainable Project. Care presupune nu un împrumut participativ, ci un credit. Valoarea este similară, însă perioada este de 25 de ani (jumătate din ceea ce oferă CVC Partners). Iar financiar, cum dobânda este de numai 3%, este o versiune mai avantajoasă pentru cluburi.

Mai mult, există și un alt aspect important. În pofida optimismului lui Tebas privind plata primei tranșe (celelalte ar urma să fie achitate, anual, în luna iunie, în 2022, 2023 și 2024), termenul se poate prelungi.

Pentru că acordul trebuie aprobat și de Comisión Nacional del Mercado y de la Competencia. Varianta spaniolă pentru Consiliul Concurenței. Iar dacă decizia întârzie, nu este exclus ca din rândul cluburilor care au votat pentru să apară nemulțumiri. Așadar, pentru moment, o afacere de urmărit.

ADVERTISEMENT