Sport

Lovitură dură pentru LaLiga sau praf în ochi? Real Madrid și Barcelona, ofertă incredibilă pentru cluburile spaniole

Cu o săptămână înaintea votului final pentru acordul dintre LaLiga și CVC, Real Madrid a remis cluburilor din primele eșaloane propunerea unui alt proiect financiar. Unul sprijinit și de celelalte cluburi disidente.
03.12.2021 | 21:46
Lovitura dura pentru LaLiga sau praf in ochi Real Madrid si Barcelona oferta incredibila pentru cluburile spaniole
ADVERTISEMENT

Peste fix o săptămână, pe 10 decembrie, va avea loc ședința convocată pentru ratificarea proiectului LaLiga Impulso. Este vorba despre acordul cu CVC Capital Partners, a cărui valoare este în plaja de 2- 2,1 miliarde euro.

Astăzi însă, Real Madrid a venit cu o contrapropunere. Potrivit acesteia, suma oferită cluburilor este între 1,5 și 1,9 miliarde de euro. Dar, susține Florentino Perez, care a trimis o scrisoare cluburilor, oferind și detalii, oferta este mult mai avantajoasă. Poziția madrilenilor este suținută și de celelalte două cluburi disidente, FC Barcelona și Athletic Bilbao.

ADVERTISEMENT

Care este propunerea lui Real Madrid

”Ne angajăm în fața celorlalte cluburi să studiem propuneri legale, rezonabile și profitabile. Și care să nu ne transforme în prizonierii unui fond de investiții”. Aceasta era poziția lui Florentino Perez, în august. Atunci când, alături de oficialii rivalilor de pe teren, catalanii de la FC Barcelona și bascii de la Bilbao, refuzau să semneze acordul LaLiga-CVC Partners.

Zis și făcut. Într-o scrisoare trimisă astăzi vine cu soluția. Denumită ”Proiect durabil”. Un împrumut pentru o sumă similară, 1,994 miliarde de euro. Returnabilă în 25 de ani, cu o dobândă între 2,5 și 3 procente. Proiect finanțat de JP Morgan, Bank of America și HSBC.

ADVERTISEMENT

”Costul financiar total al Proiectului La Liga Impulso , care ar urma să fie suportat de cluburile spaniole timp de 50 de ani , s-ar ridica la 13.100 milioane de euro. În schimbul unei investiții totale de către CVC de 2.000 de milioane de euro (ceea ce, de altfel, nu ar să fie plătită în prima zi, dacă nu în mod fracționat pe parcursul a patru ani).

Iar costul financiar total al Proiectului Durabil, care ar urma să fie suportat de cluburile spaniole timp de 25 de ani, s-ar ridica la 900 de milioane de euro. În schimbul unei investiții de 2.000 de milioane de euro (care, în plus, ar urma să fie plătite integral cluburilor în primul an)”, se explică în comunicat.

ADVERTISEMENT

Se mai precizează că proiectul ar permite cluburilor să economisească 12,2 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că este de 15 ori mai ieftină. Și, în plus, incude angajamente pe 25 de ani, și nu pe 50.

Răspuns rapid din partea LaLiga. Cluburile au însă ultimul cuvânt

LaLiga a răspuns imediat: ”Prezentați o ofertă croită în noaptea de 2 decembrie știind că Adunarea va avea loc pe 10 decembrie, și aveați cunoștință despre contract încă din 12 august.

ADVERTISEMENT

Acest lucru arată clară că intenția este doar de a împiedica un proiect care le pune în pericol obiectivele individuale, chiar dacă pentru aceasta trebuie să distrugă viitorul colectiv al competiției și al celorlalte cluburi”.

În opinia LaLiga, contraoferta prezentată de Florentino Pérez ”este imposibil de îndeplinit pentru majoritatea cluburilor participante la competiție , inclusiv FC Barcelona”. De asemenea, forul amintit a precizat că scrisoarea deschisă ”este o improvizație și nu este întocmită cu rigoarea minimă cerută”. Pentru a încheia cu referiri la activitatea CVC, cu rezultate notabile în Formula 1, MotoGP, rugby, volei sau cricket.

Și unele dintre cluburile care și-au dat deja acordul pentru proiectul LaLiga Impulso au privit cu scepticism propunerea ”granzilor”. Însă, este limpede că apele s-au agitat. În momentul de față numai 14 dintre cele 42 de entități din LaLiga au spus clar că merg pe proiectul forului condus de Javier Tebas. Astfel că ambele părți mai au timp pentru a atrage de partea lor susținători.

ADVERTISEMENT