News

Laura Codruța Kovesi, despre nivelul fraudei în UE: ”Nu există țări curate”

Nivelul fraudei în Uniunea Europeană crește vertiginos. Laura Codruţa Kovesi se așteaptă ca numărul delapidărilor cu fonduri din PNRR să explodeze. ”Nu există țări curate”
10.04.2024 | 13:59
Laura Codruta Kovesi despre nivelul fraudei in UE Nu exista tari curate
Laura Codruța Kovesi, despre nivelul fraudei în UE Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Șefa Parchetului European a afirmat, miercuri, că procurorii europeni au constatat un prejudiciu de aproximativ 20 de miliarde de euro în cele aproape 2.000 de dosare de fraudă pe care le anchetează.

Kovesi: ”Nu există țări curate”

Laura Codruța Kovesi a subliniat că nivelul fraudei în UE a fost și este subestimat și că nu există țară membră care să nu se confrunte cu acest tip de infracționalitate.

ADVERTISEMENT

”La doi ani și jumătate după ce ne-am început activitatea, am avut mai mult de 1.900 de investigații active, cu un prejudiciu estimat cumulat de peste 19 miliarde de euro.

Peste 200 din aceste investigații se bazează pe primul proiect al Next EU Generation, cu un prejudiciu estimativ de peste 1,8 miliarde de euro. La doi ani și jumătate de când ne-am început activitatea, am subliniat că scara fraudei care afectează bugetul european a fost serios subestimată.

ADVERTISEMENT

De ce? Pentru că detectarea fraudelor europene a fost insuficientă și raportarea fraudelor europene a fost inexactă. Pentru mine, nu există țări curate”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Mai mult, procurorul șef al Parchetului European a ținut să precizeze faptul că se așteaptă ca numărul cazurilor de fraudă cu fonduri din PNRR să crească în viitor. 

ADVERTISEMENT

În prezent, Parchetul European investighează opt cazuri de fraudă de acest gen în România și alte câteva sute în restul statelor membre UE.

”Majoritatea acțiunilor se comit acum și în viitorul apropiat. De aceea cred că numărul acestor cazuri va crește, nu doar în România, ci și în celelalte state UE”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șefa Parchetul European a transmis că instituția pe care o conduce se va confrunta în acest an cu trei mari provocări care sunt strâns legate de buget.

Ea a afirmat că cel mai mare impact ”este legat de includerea Poloniei și a Suediei în activitățile Parchetului European și astfel, nevoile bugetare sunt mult mai mari”.

ADVERTISEMENT