News

Laura Kovesi, șefa Parchetului European, a călătorit în Ucraina. Instituția pe care o conduce va colabora cu procurorii ucraineni

Laura Kovesi, procurorul-șef european, a călătorit în Ucraina pentru a semna un acord de colaborare între instituția pe care o conduce și Parchetul General al Ucrainei.
18.03.2022 | 18:56
Laura Kovesi sefa Parchetului European a calatorit in Ucraina Institutia pe care o conduce va colabora cu procurorii ucraineni
ADVERTISEMENT

Laura Kovesi, procuror-șef al Parchetului European (EPPO), și Irina Venediktova, procurorul-șef al Ucrainei, s-au întâlnit vineri și au semnat un acord de cooperare între instituțiile pe care cele două le conduc, notează News.ro.

Kovesi a călătorit în Ucraina

“Procurorul-șef, Laura Kovesi, a călătorit alături de un alt procuror european, Juraj Novocký, în Ucraina pentru a semnat acest acord de colaborare între Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei”, a transmis Parchetul European.

ADVERTISEMENT

Procurorul-șef european Laura Kovesi și procurorul european Juraj Novocký s-au întâlnit în această dimineață cu procurorul general ucrainean Iryna Venediktova. În cursul vizitei lor în Ucraina, Parchetul European (EPPO) și Parchetul General din Ucraina au semnat un acord de lucru.

Acordul semnat între cele două instituții are rolul de a proteja interesele financiare ale Ucrainei și comunității europene. De asemenea, acest document ar trebui să faciliteze desfășurarea anchetelor și aducerea în instanță a celor acuzați de infracțiuni cu fondurile europene.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acordul pe care l-a semnat în numele Uniunii Europene, Laura Kovesi a ținut să sublinieze faptul că parchetul European va sprijini sistemul de justiție ucrainean în eforturile acestei țări de aderare la comunitatea europeană.

“Procurorul-șef european a transmis, de asemenea, disponibilitatea Colegiului EPPO de a-i sprijini omologii noștri ucraineni pe calea către UE, cu toate mijloacele de care dispunem, în limitele mandatului și expertizei noastre, de îndată ce acest proces avansează”, se mai arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul European.

ADVERTISEMENT

Laura Kovesi a mai vorbit despre războiul din Ucraina și modul în care, în ciuda acestui lucru, procurorii ucraineni continuă să își desfășoare activitatea. Aceasta a mai subliniat că munca omologilor ei va fi esențială în identificarea și pedepsirea la nivel internațional a crimelor de război din ultimele zile.

“Întreaga lume este martoră la suferinţa, disperarea şi distrugerea pe care războiul lansat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioţi ai voştri. Suntem impresionaţi de exemplul dumneavoastră, de hotărârea Parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării. Suntem convinşi că tenacitatea şi curajul dumneavoastră se vor dovedi extrem de importante odată ce pacea va reveni în Ucraina. Investigaţiile dumneavoastră privind crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina vor fi esenţiale pentru a pune în mişcare roţile justiţiei internaţionale şi pentru a permite începerea procesului de vindecare a naţiunilor ucrainene şi ruse”, a mai adăugat Kovesi.

ADVERTISEMENT