Laura Codruța Kövesi, șefa Biroului procurorului public european (EPPO), a afirmat că nu există o legătură directă între numărul de dosare de corupție și nivelul acesteia în țările europene, întrucât numărul de cazuri reflectă mai degrabă voința politică de a combate corupția, informează agenția HINA, preluată de Agerpres.
„Există un mit pe care aş dori să îl risipesc astăzi. Dacă Croaţia sau Bulgaria sau România au mai multe cazuri decât alte state membre ale UE, aceasta nu înseamnă că aceste ţări sunt mai corupte decât celelalte. Nu există nicio ţară curată în Europa, corupţia este prezentă pretutindeni”, a declarat Kövesi într-o conferinţă de presă susținută în Croația.
Potrivit lui Kövesi, voința guvernanților de a combate corupția se traduce în mai multe infracțiuni identificate.
„Pot vedea că în Croaţia există o dorinţă de a descoperi acele infracţiuni şi de a le investiga. Cred că acest lucru este foarte important, atunci când vorbim despre corupţie şi lupta împotriva fraudei financiare, despre cum se comportă autorităţile. Dacă ele încearcă să ascundă sub covor acele probleme şi să descopere zero cazuri, aceasta nu înseamnă că nu există corupţie. Cred că numărul de cazuri reflectă existenţa voinţei politice şi că toată lumea face o muncă formidabilă”, a spus procurorul european.
Aceasta a precizat că, în momentul de față, EPPO instrumentează nu mai puțin de 1.200 de dosare.
„Toţi sunt egali în faţa legii şi investigaţiile ar trebui să fie desfăşurate în acelaşi fel”, a adăugat Kövesi.
Șefa EPPO crede că statele UE care au acceptat jurisdicția EPPO pe teritoriul lor au parte de o protecție suplimentară în ce privește criminalitatea economică.
„Croaţia va intra în zona euro în două luni şi sunteţi deja în zona EPPO, ceea ce aduce avantaje şi responsabilităţi. Avantajele înseamnă o protecţie mai bună a bugetului şi a supremaţiei legii şi instrumente mai bune pentru descurajarea bandelor infracţionale. Responsabilităţile încep cu descoperirea fraudei. Descoperirea este primul pas înaintea anchetelor, punerii sub acuzare, deciziilor, confiscărilor”, a spus Laura Codruța Kövesi.
România este una dintre cele 22 de state membre ale Uniunii Europene care sunt parte a EPPO, o instituție care are ca misiune investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE. Fiecare stat are un procuror care îl reprezintă în Colegiul EPPO de la Luxemburg. Statele care nu sunt parte a EPPO sunt Irlanda, Polonia, Suedia și Ungaria, în timp ce Danemarca are posibilitatea de opt-out.
EPPO are un buget de 44.000.000 euro, iar în primul an de activitate a confiscat 250.000.000 euro.