News

A început vaccinarea anti-Covid cu doza a 4-a și în România. Cine și-o poate administra

Vaccinarea împotriva coronavirusului cu doza a 4-a este disponibilă de luni și la noi în țară. Acest tip de imunizare respectă recomandările EMA și EDC, dar nu este indicată oricui.
16.05.2022 | 11:11
A inceput vaccinarea antiCovid cu doza a 4a si in Romania Cine sio poate administra
Ce categorie de români își pot administra doza a 4-a de vaccin anti-Covid. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

A început vaccinarea anti-Covid cu doza a 4-a și în România. Este disponibilă în centrele speciale de imunizare, dar și în cabinetele medicilor de familie.

Ce persoane își pot injecta doza a 4-a de vaccin anti-Covid

Vaccinarea cu doza a 4-a este indicată doar persoanelor peste 18 ani, în special celor care au peste 60 de ani. De asemenea, și-o pot administra doar cei care au trei doze de tip ARN Messager, adică cele de la Pfizer sau Moderna.

ADVERTISEMENT

”Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de – a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech.

Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager”, a anunțat Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Când se administrează doza a 4-a de vaccin anti-Covid după doza a 3-a

Ministerul Sănătății precizează că doza a 4-a se injectează la un interval de minimum patru luni după doza a 3-a.

”Vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze. Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

ADVERTISEMENT

Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Câți români și-au administrat, până acum, doza a 4-a anti-Covid

Mulți români sunt încă sceptici față de vaccinarea anti-SARS-COV2, așa că se întreabă de eficiența dozei a 4-a. Până în momentul actual, la recomandarea doctorului, 21 de oameni și-au administrat-o. Aceștia sunt pacienți cu boli grave, în stadii avansate, informează Antena 3.

ADVERTISEMENT

În Capitală, singurele centre de imunizare care mai sunt deschise sunt cele din spitalele: Colțea, Bals, Floreasca, Pantelimon și Universitar. Țări precum: SUA, Franța, Danemarca și Ungaria au început, deja, vaccinarea cu a patra doză.

În ultima vreme, autoritățile nu exclud să apară un nou val al coronavirusului. Acest lucru s-ar putea întâmpla în toamnă și se lucrează pentru adaptarea serurilor, în cazul unei noi tulpini.

ADVERTISEMENT