News

Lege împotriva clanurilor interlope și traficanților de droguri. PNL speră ca proiectul să pună capăt criminalității organizate

Câteva zeci de parlamentari liberali au depus un proiect de lege, pe care l-au supranumit „România fără clanuri interlope și narcotraficanți”.
14.03.2024 | 16:23
Lege impotriva clanurilor interlope si traficantilor de droguri PNL spera ca proiectul sa puna capat criminalitatii organizate
Proiect de lege țintit împotriva criminalității organizate/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parlamentarii liberali semnatari susțin că este nevoie de o modificare amplă a legislației care vizează criminalitatea organizată, astfel că proiectul propune nu doar înăsprirea unei serii lungi pedepse pentru mai multe infracțiuni, ci și noi reglementări privind confiscarea extinsă, stimularea materială a polițiștilor cu performanțe în combaterea criminalității organizate ș extinderea sferei infracțiunilor de acest tip.

Proiect de lege țintit asupra criminalității organizate

O parte semnificativă a fenomenelor infracţionale care s-au amplificat în ultimii ani la nivel naţional – trafic de droguri, crima organizată sub multiplele sale aspecte, spălarea banilor – a fost determinată atât de influenţa nemijlocită a crimei organizate internaţionale, dar şi de imperfecţiunile legislaţiei naţionale şi al subdimensionării structurilor specializate în combaterea crimei organizate.

ADVERTISEMENT

Limitele actuale de pedeapsă, relativ scăzute, pentru infracţiuni specifice grupărilor de crimă organizată, cum sunt ameninţarea, şantajul, proxenetismul, exploatarea cerşetoriei, camăta, nu sunt în măsură să descurajeze asemenea practici, puternic generatoare de venituri, alături de traficul de persoane sau traficul de droguri”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.

În primul rând, proiectul modifică Legea 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate prin creșterea numărului de infracțiuni socotite drept „grave”, în această categorie urmând să intre ameninţarea, şantajul, proxenetismul, exploatarea cerşetoriei și camăta. Acest lucru va avea consecințe asupra pedepselor aplicate întrucât pentru infracțiunile grave maximul special al pedepsei este de cel puțin 4 ani de închisoare. Maximul special este un spor la pedeapsa propriu-zisă care se aplică în anumite cazuri precum recidivă, circumstanțe agravante sau concurs de infracțiuni, ceea ce înseamnă că vizați sunt persoane care au comis în mod repetat infracțiuni de diverse tipuri, cum ar fi cei din clanurile interlope.

ADVERTISEMENT

Salarii mai mari pentru polițiștii de la BCCO

În aceeași lege sunt introduse prevederi legate de creșterea eficienței poliției în combaterea criminalității organizate. „Propunem ca structurile specializate pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate din cadrul MAI să dispună de suportul logistic al tuturor structurilor MAI, acest lucru însemnând inclusiv suport informativ din partea Direcţiei Generale de Protecţie Internă”, se spune în expunerea de motive.

În plus, se instituie un sistem derogatoriu de la Legea salarizării unice prin care angajaților Ministerului de Interne din structurile de combatere a criminalității organizate să li se stabilească salariile prin ordin de ministru, precum și criteriile minime de performanță. Tot prin acest act normativ, se vor putea acorda premii trimestriale de excelență.

ADVERTISEMENT

A doua lege care ar urma să fie modificată este Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. În primul rând, este redusă perioada la care trebuie actualizată lista cu substanțe aflate sub control – droguri sau precursori – de la 6 la 3 luni. Măsura este destinată să îmbunătățească capacitatea de reacție la apariția unor noi substanțe psihoactive ca căror comercializare ar fi legală, câtă vreme nu se află pe listă. Astfel ar fi redus riscul ca unele droguri să poată fi consumate fără probleme, câtă vreme autoritățile nu au depistat apariția lor pe piață, iar după ce au fost depistate să fie lipsite de mijloacele de a acționa împotriva traficului timp de jumătate de an.

Pedepse mai dure legate de traficul de droguri

Apoi urmează o serie de majorări de pedepse legate de traficul și consumul de droguri, în obișnuita logică punitivă a proiectelor recente de lege care vizează acest fenomen. Astfel, „cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi”. În momentul de față, pedeapsa este de la 3 la 10 ani. Pentru drogurile de mare risc, pedeapsa va fi de la 10 la 20 de ani, față de 5 – 15 ani cât este în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Punerea la dispoziție a unei locuințe sau a unui local pentru consumul de droguri se vor pedepsi, potrivit proiectului PNL, cu închisoare de la 5 la 15 ani, față de intervalul 2 – 7 ani, prevăzută de Legea 143/2000. Pentru administrarea de droguri de mare risc unei persoane, pedeapsa va fi închisoarea de la 2 la 5 ani, față de 1 – 5. Pentru îndemnul la consumul ilicit de substanțe aflate sub control, intervalul de pedeapsă de la 6 luni – 3 ani la 1 – 5 ani.

O noutate importantă este un articol care prevede sancționarea mai aspră dacă infracțiunile comise în legătură cu traficul de droguri sunt comise de un polițist sau magistrat: „Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, iar în exercitarea acestei funcţii, facilitează, prin orice mijloace, săvârşirea faptelor prevăzute la art. 2-5 se sancţionează cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste fapte, limitele speciale ale acestora majorându-se cu jumătate.

În fine, proiectul propune o serie de modificări la Codul Penal. Una dintre ele vizează în mod direct clanurile interlope. În momentul de față, confiscarea extinsă a bunurilor se aplică atunci când se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure celui condamnat un folos material și pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, iar instanța își formează convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale. „Convingerea instanței se poate baza inclusiv pe disproporția dintre veniturile licite și averea persoanei”, prevede legea penală.

Interlopii ar putea rămâne fără averi

În proiectul liberalilor este adăugat un nou alineat care se referă în mod special la grupurile infracționale organizate, în cazul membrilor acestora fiind suficientă o condamnare de cel puțin un an pentru ca averea să li se confiște: „Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de membrul unui grup infracţional organizat se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de un an sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.

Tot împotriva clanurilor interlope este gândită creșterea spectaculoasă a pedepsei pentru amenințare, în condițiile în care martorii din dosarele de criminalitate organizată își retrag declarațiile, deseori în urma amenințărilor venite din partea celor puși sub acuzare. În momentul de față, pedeapsa este foarte redusă, închisoarea de la 3 la 6 luni sau amendă. Pe viitor, pedepsele ar putea varia între un an și cinci ani.

Alte modificări se referă la capitolul „Traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile” din Codul Penal. Astfel, cresc pedepsele pentru determinarea sau înlesnirea practicării prostituției (de la 2 – 7 ani la 3 – 10 ani), inclusiv prin constrângere (3 – 10 ani la 5 – 15 ani) și pentru exploatarea cerșetoriei (de la 6 luni – 3 ani la 1 – 5 ani). În definirea exploatării cerșetoriei este inclusă și situația în care o persoană vârstnică este determinată să cerșească, situație omisă până acum din legislație. În fine, pedeapsa pentru camătă va fi majorată de la intervalul 6 luni – 5 ani la 3-10 ani.

ADVERTISEMENT