News

Legea 2 Mai, care îi trimite la pușcărie pe traficanții de droguri, votată. Gorghiu: ”Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină și să umbli liber pe străzi”

Legea 2 Mai, inițiată pe modelul Legii Anastasia, a fost votată de Camera Deputaților. Ministrul justiției, Alina Gorghiu, salută acest demers contra traficanților de droguri.
05.03.2024 | 13:29
Legea 2 Mai care ii trimite la puscarie pe traficantii de droguri votata Gorghiu Nu poti sa vinzi heroina sau cocaina si sa umbli liber pe strazi
Legea 2 Mai, care îi trimite la pușcărie pe traficanții de droguri, votată în Camera Deputaților. Sursa foto: Facebook / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marți, 5 martie 2024, Camera Deputaților a votat Legea 2 Mai, un proiect inițiat de parlamentari liberali care prevede că traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare.

Legea 2 Mai, care îi trimite la pușcărie pe traficanții de droguri, votată în Camera Deputaților

Tragedia de la 2 Mai, din august 2023, acolo unde un băiat sub influența drogurilor a ucis doi tineri într-un accident auto, a dus problema traficului și consumului de droguri din România până în Consiliul Suprem de Apărare al Țării. S-au promis măsuri contra acestei probleme extrem de grave.

ADVERTISEMENT

Cel mai concret pas a fost făcut însă în Parlamentul României. În toamna anului trecut, câțiva parlamentarii PNL au inițiat proiectul numit ”Legea 2 Mai”, pe modelul ”Legii Anastasia”.

Aceasta a fost adoptată pe 20 noiembrie 2023 de Senat. Actul normativ prevede ca traficanții de droguri să fie condamnați la închisoare cu executare, fără posibilitatea suspendării pedepselor, cum se întâmplă acum. Numai în 2022, aproape 50% dintre traficanții de droguri condamnați au primit închisoare cu suspendare.

ADVERTISEMENT

Marți, 5 martie 2024, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat Legea 2 Mai. Textul legii prevede eliminarea posibilităţii executării pedepsei sub supraveghere, în cazul traficului de droguri de mare risc şi traficului internaţional de droguri de mare risc.

Legea are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.143/2000, precum şi modificarea Legii nr.194/2011, în sensul majorării cuantumului pedepselor, precum şi al eliminării posibilităţii executării pedepsei sub supraveghere.

ADVERTISEMENT

Ministrul justiției, Alina Gorghiu: ”Nu poți să vinzi heroină sau cocaină și să umbli liber pe străzi”

În etapa următoare, Legea amintită, care a fost votată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 250 de voturi ”pentru” și 21 ”împotrivă”, merge la promulgare la președintele României.

Denumirea de ”Legea 2 Mai” a fost dată de ministrul justiției Alina Gorghiu. S-a întâmplat după accidentul din 19 august din stațiunea de la malul mării, când Vlad Pascu a ucis cu mașina doi tineri. Băiatul din Capitală s-a urcat la volan sub influența mai multor droguri.

ADVERTISEMENT

Într-o postare pe Facebook, Alina Gorghiu salută votul din Parlament. Ministrul spune că: Mi-am dorit tare mult ca Legea 2 Mai să fie votată de Parlamentul României şi astăzi s-a întâmplat.

Ce aduce nou? Faptul că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi, şi după să umbli liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare. Nu mai avem voie să asistăm la încă o tragedie ca cea de la 2 Mai. Să fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru că trebuie să ne protejăm tinerii de traficul de droguri”, a afirmat Alina Gorghiu, într-un mesaj video.

ADVERTISEMENT
Tags: