Life

Legea care îi sperie pe elevi. Va fi interzis total să facă așa ceva în școli

Noua lege care aduce prevederi dure pentru toții elevii din România. Ce sancțiuni îi așteaptă cei care aleg să o ignore.
17.03.2024 | 18:00
Legea care ii sperie pe elevi Va fi interzis total sa faca asa ceva in scoli
Noua lege care aduce sancțiuni dure pentru elevi. Sursa foto: Freepik, Pixabay
ADVERTISEMENT

Un nou proiect de lege care a trecut de Parlament îi sperie pe elevi. Din cauza celor mai recente evenimente care au avut loc în instituțiile de învățământ, măsurile care îi vizează pe elevi sunt din ce în ce mai dure. Dacă până acum școlarilor li se părea că au multe reguli de respectat, viitorul este și mai drastic.

Proiectul care interzice fumatul în școli merge către președintele României spre aprobare

În ultima vreme, elevii din România au atras atenția asupra lor și nu în cel mai pozitiv mod posibil. Am asistat la acte de violență și nu numai în instituțiile de învățământ, iar asta a determinat legislativul să vină cu noi reguli pentru elevi.

ADVERTISEMENT

Este foarte bine cunoscut faptul că a trecut de Parlament legea care interzice comercializarea produselor din tuturor celor care nu au 18 ani. Proiectul de lege merge și mai departe și le interzice elevilor să fumeze în școli.

Începând de anul acesta, elevii vor avea interdicție la fumat în incinta instituțiilor școlare. Nu sunt interzise doar țigările clasice, pe bază de tutun, ci și cele electronice.

ADVERTISEMENT

”Se interzice pentru elevii din toate unitățile de învățământ fumatul, precum și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului.”, prevede legea.

Ce sancțiuni îi așteaptă pe elevii care ignoră legea

Până acum, stabilirea sancțiunilor pentru elevii care nu respectă legea revenea școlilor. Însă, la camera decizională din Parlament, proiectul de lege a fost modificat.

ADVERTISEMENT

Acum, cade în responsabilitatea Ministerului Educației să decidă sancțiunile pentru cei care nu respectă noua interdicție. Însă, asta nu înseamnă că instituțiile de învățământ nu mai au nicio obligație.

Sarcina fiecărei școli, în parte, este să informeze elevii că fumatul este interzis în spațiile închise. Prin spații închise se înțelege spațiile care sunt delimitate de cel puțin doi pereți și care au un acoperiș.

ADVERTISEMENT

Fumatul interzis va fi semnalizat prin clasicul indicator care este prezent în spațiile publice. Elevii care vor ignora acest simbol și vor încălca legea, trebuie să știe că gestul lor reprezintă abatere disciplinară. Această abatere se va sancționa corespunzător, așa cum va stabili Ministerul Educației.

Este foarte important de reținut că, pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidențial. Abia mai apoi, la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial sau la o dată prevăzută în textul ei, va intra în vigoare.

ADVERTISEMENT