News

O asociație a elevilor solicită desființarea Bacalaureatului: ”Este inutil. Suntem forțați să învățăm comentarii kilometrice”

O asociație a elevilor din România cere desființarea Bacalaureatului. Tinerii spun că ”examenul maturității” este inutil.
13.03.2024 | 13:05
O asociatie a elevilor solicita desfiintarea Bacalaureatului Este inutil Suntem fortati sa invatam comentarii kilometrice
Desființarea Bacalaureatului, cerută de o asociație de elevi. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Desființarea Bacalaureatului, o propunere venită în urmă cu un deceniu din partea unui parlamentar PNL, revine în prim-plan. Acum, o asociație a elevilor consideră că acest examen este inutil.

Desființarea Bacalaureatului, cerută de o asociație de elevi

În 2015, deputatul PNL, Radu Zlati, venea cu o cerere șoc. Acesta propunea desființarea examenelor naționale la sfârşit de ciclu şcolar, adică Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureatul.

ADVERTISEMENT

Politicianul spunea atunci că aceste testări ”nu evaluează în mod pertinent cunoştinţele şi mai ales priceperile şi deprinderile elevilor absolvenţi”. Subiectul revine acum în centrul atenției.

Într-un comunicat emis în această săptămână, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică dur modul în care elevii sunt evaluați după 12 ani în învățământ. Cei de la AEC sunt de părere că trebuie desființat examenul de Bacalaureat, iar sistemul de învățământ liceal trebuie regândit.

ADVERTISEMENT

Examenul de Bacalaureat a ajuns o mare îngrijorare pentru toți elevii. În timpul liceului, elevii sunt învățați să tocească, nu să și înțeleagă ce li se predă, iar după examen tot ce au memorat va fi uitat, acesta nefiind folositor pentru viitorul lor.

Elevii ajung să învețe doar ca să ia examenul și să scape de o grijă, nu ca să își testeze cunoștințele, deoarece acesta nu face asta. Reprezentanții Parlamentului nu au luat în serios acest examen, ba chiar au introdus tot felul de discipline exotice la care elevii sunt testați.

ADVERTISEMENT

În trecut, Ministerul Educației a echivalat probele examenului cu rezultatele dobândite în liceu, astfel i-am văzut inutilitatea, chiar din partea reprezentanților educației”, spune asociația, conform Mediafax.

Elevii mai spun că o țară membră a Uniunii Europene nu trebuie să rămână ”într-o continuă buclă temporală”. Aceștia se plâng de faptul că tinerii sunt forțați să învețe comentarii kilometrice ale operelor literare din anii 1800, ”pe care oricum le uită după ce ies din sala de examen”.

ADVERTISEMENT

AEC: Elevii nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei. Au fost învățați să tocească pentru a trece de un examen

Cei de la AEC semnalează faptul că în România a crescut rata analfabetismului funcțional. Ei subliniază că 42% dintre elevii din țară nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei, din cauza faptului că au fost învățați să tocească pentru a trece de un examen.

”Examenul de Bacalaureat este inutil, având în vedere că multe facultăți au examen de admitere, iar cunoștințele de bază ale elevului au fost deja testate înainte de admiterea la liceu (…).

”În plus, nu testează adecvat competențele reale ale elevilor, iar aceștia rămân cu o înțelegere superficială a conceptelor importante. Solicităm crearea unei comisii de experți care să regândească parcursul liceal, astfel încât cunoștințele elevilor să fie cu adevărat testate, nu capacitatea de a memora”, cer elevii din cadrul AEC.

ADVERTISEMENT
Tags: