News

Legea pensiilor se schimbă. Guvernul anunță ”marea recalculare a pensiilor”, 5 milioane de oameni sunt afectați

Guvernul vine cu o nouă formulă pentru recalcularea a 5 milioane de pensii până spre finele anului 2022. Măsura e obligatorie.
17.09.2022 | 19:40
Legea pensiilor se schimba Guvernul anunta marea recalculare a pensiilor 5 milioane de oameni sunt afectati
Recalculare pensii, o cerință a Consiliului Europei. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Măsura e obligatorie, fiind un japon impus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Fără reforme, riscurile sunt mari.

Legea pensiilor se schimbă în viitorul apropiat

Așadar, pentru a nu risca pierderea banilor europeni, Guvernul trebuie să recalculeze aceste pensii în baza cerințelor care să mulțumească Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, ministerul muncii va prezenta noua formulă până spre finele anului. Prima măsură anunțată e faptul că pensionarea la 70 de ani va fi opțională, astfel că oamenii care doresc să rămână în câmpul muncii până la această vârstă vor avea mai multe beneficii.

O altă veste e eliminarea definitivă a pensionării anticipate, astfel că oamenii vor fi obligați să iasă la pensie doar la vârsta stabilită de lege. Aceasta va fi, cel mai probabil, 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, însă nu mai devreme de 2035.

ADVERTISEMENT

Aceste decizii au un termen limită foarte scurt, pentru că PNRR condiționează banii europeni de modificările legii pensiilor. Un alt capitol destul de complicat pentru Guvern va fi gestionarea și reformarea pensiilor speciale.

PSD a vorbit despre o impozitare a acestor pensii, în special pensiilor speciale mari, însă nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

ADVERTISEMENT

Așa cum FANATIK scria, subiectul pensiilor speciale e sensibil pentru guvernanți, care încearcă de ani buni, dar nu reușesc, să ia măsuri concrete în această privință. Mai mult, reprezentanții USR au cerut desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari, însă nu au primit niciodată un răspuns concret din partea coaliției de guvernământ.

În momentul de faţă am fost blocaţi pas cu pas de către conducerile celor două Camere să avem acest proiect, pe care l-am depus de luni de zile, dezbătut în Comisia pentru statut comună, aşa că astăzi am scris direct preşedinţilor celor două Camere.

ADVERTISEMENT

Domnule Ciolacu, doamnă Gorghiu aveţi pe birou o cerere simplă: convocaţi un Birou permanent reunit un singur punct – să trimitem către comisie proiectul USR de desfiinţare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Dacă veţi face acest lucru, progresăm, dacă nu, veţi confirma faptul că sunteţi într-un mecanism de ipocrizie totală”, explica liderul de grup al senatorilor USR, Radu Mihail.

ADVERTISEMENT