News

Legea privind amânarea ratelor, contestată la CCR! Magistrații vor da verdictul pe data de 6 mai

08.04.2020 | 10:31
Legea privind amanarea ratelor contestata la CCR Magistratii vor da verdictul pe data de 6 mai
ADVERTISEMENT

Partidul Național Liberal a depus în cursul zilei de luni, 6 aprilie, două sesizări la Curtea Constituțională a României privind proiectele PSD adoptate recent de Camera Deputaților. Actele normative prevăd atât amânarea plății ratelor creditelor bancare pentru persoane fizice și juridice, indiferent dacă au fost sau nu afectate de criza coronavirusului, cât și suspendarea plății utilităților.

Legea care prevede amânarea ratelor a fost atacată la CCR. Contestația se va judeca pe 6 mai

Deși Constituția prezumă o corecta loialitate între Guvern și Parlament, PSD încearcă practic să împiedice măsurile luate deja de guvern, prin înregistrarea inițiativelor în aceeași zi în care au fost adoptate de guvern. Și fără avizul Consiliului Economic și Social!

ADVERTISEMENT

În graba de a sabota măsurile luate deja de guvern, majoritatea toxica a PSD a trecut aceste proiecte cu tăvălugul, fără dezbatere parlamentară și fără avize de la comisii importante, precum cea juridică sau economică.

Celor doua inițiative le lipsesc punctul de vedere al guvernului și impactul socio-economic, juridic și bugetar, deși PSD, partidul populismului, deschide calea unor “facilități” care în final vor fi suportate tot de cetățeni, fie în plata lunară a ratei majorate la bancă, fie în factura mai costisitoare la utilități“, a motivat demersul Florin Roman, liderul deputaților PNL.

ADVERTISEMENT

Parlamentarul susține că actele normative inițiate de PSD riscă să producă daune majore economiei în cazul în care vor intra în vigoare. Ședința în cadrul căreia magistrații urmează să dezbată contestația liberalilor a fost stabilită pentru data de 6 mai.

Florin Cîțu, anunț important pentru cetățenii români: „Pot să solicite amânarea ratelor la bănci

Între timp, normele de aplicare a ordonanței de urgență privind amânarea ratelor cu nouă luni pentru românii afectați de criza provocată de răspândirea noului coronavirus au fost publicate în Monitorul Oficial. În aceste condiții, cetățenii români pot solicita amânarea ratelor începând de luni 6 aprilie.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, cu precizarea că persoanele care nu știu cum să procedeze au la dispoziție un portal online pentru a semnala eventualele probleme. Totodată, pot cere lămuriri pentru ca întregul proces să se desfășoare în condiții optime.

Companiile care vor să beneficieze de această amânare au 45 de zile la dispoziţie, din acest moment. În acelaşi timp, pentru că normele au fost făcute de Ministerul Finanţelor Publice, de mâine (n.r. marţi, 7 aprilie 2020), punem la dispoziţie un portal online unde cetăţenii care au întâmpinat dificultăţi în acest demers pot să ne scrie şi vom vedea dacă putem să soluţionăm şi să venim cu soluţii”, a declarat oficialul înaintea ședinței de Guvern de luni.

ADVERTISEMENT

În următoarele 45 de zile, românii au timp să depună cereri pentru amânarea ratelor”, a mai adăugat ministrul Finanțelor. De asemenea, acesta a făcut apel la toate unitățile bancare din țară să analizeze cu prioritate solicitările venite de la clienții aflați în dificultatea de a plăti ratele creditelor.

 

ADVERTISEMENT