News

Legile pe care Charles al III-lea le poate încălca în calitate de monarh. Documentele de care nu mai are nevoie

Legile britanice conțin derogări pentru a acorda imunitate monarhului. Acum aceste derogări au fost transferate regelui Charles
06.05.2023 | 14:20
Legile pe care Charles al IIIlea le poate incalca in calitate de monarh Documentele de care nu mai are nevoie
Odată cu ascensiunea la tron Charles nu mai are nevoie de permis de conducere pentru a șofa Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Începând cu 1967, în peste 160 de legi britanice au fost incluse derogări pentru a acorda imunitate totală defunctei regine Elisabeta a II-a în calitatea sa de monarh. Acum, aceste derogări au fost transferate regelui Charles, a cărui încoronare are loc pe 6 mai.

Charles al III-lea poate încălca mai multe legi

În temeiul doctrinei juridice a “imunității suverane”, Charles este scutit de proceduri penale și civile în calitate de șef de stat. Dar imunitatea regelui trece dincolo de îndatoririle sale publice și se extinde la conduita sa în ceea ce privește bunurile, proprietățile și afacerile deținute în proprietate privată. În prezent, mai mult de 30 de legi diferite interzic poliției să intre pe proprietățile regale private fără permisiunea suveranului pentru a investiga posibile infracțiuni.

ADVERTISEMENT

Charles al III-lea este, de asemenea, scutit de pedeapsă în cazul infracțiunilor legate de viața sălbatică, poluarea mediului și alte infracțiuni ecologice – un tip de imunitate legală care nu este acordată niciunui alt proprietar de terenuri private din Regatul Unit.

Site-ul oficial al Familiei Regale a declarat anterior că “deși procedurile civile și penale nu pot fi inițiate împotriva suveranei ca persoană în conformitate cu legislația britanică, Regina are grijă să se asigure că toate activitățile sale în calitate personală sunt desfășurate în strictă conformitate cu legea”, relatează TIME. Iată câteva dintre legile pe care Regele Charles și alți membri ai familiei regale britanice nu sunt obligați să le respecte.

ADVERTISEMENT

Călătoria cu pașaport

În calitate de monarh britanic, Regele Charles nu va avea nevoie de un pașaport britanic pentru a călători la nivel internațional. Acest lucru se datorează faptului că, potrivit site-ului Familiei Regale, care nu a fost actualizat de la moartea Reginei, “un pașaport britanic este emis în numele Majestății Sale, nu este necesar ca Regina să dețină unul”.

Conform legislației britanice, niciun alt cetățean britanic nu poate călători la nivel internațional fără pașaport. Fiecare pașaport emis de Regatul Unit sub regele Carol va avea un preambul care va avea următorul text: “Secretarul de stat al Majestății Sale Britanice solicită și cere, în numele Majestății Sale, tuturor celor pe care îi interesează să permită purtătorului să treacă liber, fără a fi lăsat sau împiedicat, și să îi acorde acestuia asistența și protecția necesare”.

ADVERTISEMENT

În mod similar, formularea din pașapoartele nou-emise în țările în care Regele Charles este șef de stat, cum ar fi Australia, Canada și Noua Zeelandă, va avea, de asemenea, ușoare modificări de formulare. De exemplu, pașapoartele emise în Noua Zeelandă vor avea următorul conținut: “Guvernatorul general în Regatul Noii Zeelande solicită, în numele Majestății Sale Regele, tuturor celor care sunt interesați să permită titularului să treacă fără întârzieri sau obstacole și, în caz de nevoie, să acorde toată asistența și protecția legală”.

Conducerea cu permis și sub limita de viteză

În conformitate cu Legea privind reglementarea traficului rutier, Regele și alți membri ai familiei regale pot conduce cu viteza pe care o doresc atunci când sunt escortați de ofițeri de poliție în cadrul unei misiuni regale oficiale. (Și prim-ministrul beneficiază de același drept).

ADVERTISEMENT

Se pare că răposata regină Elisabeta a II-a nu a dat niciodată un examen de conducere propriu-zis și a putut conduce fără plăcuță de înmatriculare, deoarece toate permisele de conducere din Marea Britanie sunt emise în numele monarhului.

În 2019, s-a relatat că regina a decis să nu mai conducă pe drumurile publice “la sfatul echipei sale de securitate”, după ce regretatul Duce de Edinburgh a fost implicat într-un accident de mașină la începutul anului în Sandringham. În calitate de rege, Charles nu mai este, de asemenea, obligat să folosească un permis de conducere în timp ce conduce.

Plata impozitelor

În conformitate cu Legea privind acordarea suveranității din 2011, regele nu este “obligat din punct de vedere legal să plătească impozitul pe venit, impozitul pe câștigurile de capital sau impozitul pe moștenire, deoarece actele legislative relevante nu se aplică Coroanei”. Aceeași regulă se aplică și în cazul veniturilor din Ducatul de Cornwall, pe care îl deține prințul William.

Deși monarhul nu este obligat din punct de vedere legal să plătească impozite, începând din 1993, răposata regină și primul ei copil născut au plătit în mod voluntar impozit pe veniturile, activele și câștigurile lor care nu sunt folosite în scopuri oficiale.

Site-ul Familiei Regale notează că “până la moartea sa, Ducele de Edinburgh a plătit impozit pe orice parte a rentei sale anuale care nu a fost folosită în totalitate, exclusiv sau în mod necesar în îndeplinirea îndatoririlor sale oficiale”.

Același lucru este valabil și pentru Prințul William, care “plătește în mod voluntar impozitul pe venit pentru toate veniturile din moșie”. Ceilalți membri ai Familiei Regale sunt pe deplin răspunzători de plata impozitelor ca și ceilalți cetățeni britanici, costul îndatoririlor lor oficiale fiind permis în afara impozitului.

Obligația de a face parte din juriu

În timp ce cetățenii britanici se pot confrunta cu amenzi de până la 1.000 de lire sterline dacă se sustrag de la obligația de a face parte din juriu, regele și membrii apropiați ai familiei sale sunt scutiți de obligația de a participa la juriu, în conformitate cu legea privind justiția penală.

În Marea Britanie, 60% dintre cei chemați să facă parte din juriu nu au făcut acest lucru, medicii, veteranii, deputații și judecătorii fiind în prezent scutiți de această obligație. În 2003, parlamentarii au susținut cu succes înlocuirea scutirii de la serviciul de jurat pentru toți membrii familiei regale cu scutirea doar pentru monarh și membrii apropiați ai familiei lor.

Legi privind egalitatea rasială, etnică și sexuală

În anii 1970, guvernul britanic a introdus legi împotriva discriminării rasiale și sexuale la locul de muncă, care au fost ulterior încorporate în Legea privind egalitatea din 2010. Cu toate acestea, documente consultate de The Guardian au dezvăluit că regina ar fi fost scutită de aceste legi.

Acest lucru înseamnă că orice persoană care lucrează pentru familia regală nu poate depune o plângere în instanță în cazul în care se confruntă cu discriminare în ceea ce privește rasa, sexul și egalitatea de remunerare. Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat anterior reporterilor că familia regală și suveranul respectă prevederile Legii privind egalitatea, “în principiu și în practică”.

În 1968, directorul financiar al reginei i-a informat pe funcționarii publici că “nu era, de fapt, o practică numirea imigranților de culoare sau străini în roluri de funcționari în cadrul casei regale”. Nu se știe când a încetat această practică, dar în 1997, Palatul a declarat pentru Independent că nu a monitorizat oficial numărul de personal pentru a asigura egalitatea de șanse. În martie 2021, Palatul Buckingham ar fi luat în considerare numirea unui șef pentru diversitate.

ADVERTISEMENT