Life

Leguma din România pentru care străinii stau la coadă. Fermierii au început plantările și vor să facă record

Localitatea din România considerată ”Patria Cartofului”. Fermierii de aici trimit o mare parte din producția acestei legume către export.
11.04.2024 | 17:39
Leguma din Romania pentru care strainii stau la coada Fermierii au inceput plantarile si vor sa faca record
Leguma din România care ajunge în cantități industriale peste hotare. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

România excelează la multe capitole, iar unul dintre ele este agricultura. Nu mulți știu, dar o mare parte din legumele cultivate la noi în țară i-a cucerit iremediabil pe străini. Una dintre aceste legume este o adevărată comoară, iar pentru a satisface cererea, fermierii au trecut deja la treabă.

Cartoful, leguma de bază pentru agricultorii din Harghita

Străinii au început să își facă provizii serioase cu una dintre cele mai populare legume de la noi. Cartoful, căci despre el este vorba, este pe placul internaționalilor care îl consumă în cantități industriale.

ADVERTISEMENT

În România, zona Harghitei este cunoscută ca fiind ”Patria Cartofului”, iar acest nume nu i-a fost atribuit la întâmplare. În fiecare an, fermierii de aici cultivă 6.000 de hectare de cartofi. Majoritatea producției va ajunge peste hotare.

Cultivarea cartofilor în zonă se desfășoară după un calendar foarte bine stabilit. Aici, fermierii încep procesul în același timp, iar până la începutul lunii mai, cultivarea ar trebui să ajungă la final.

ADVERTISEMENT

Cele 6.000 de hectare de teren sunt și ele foarte bine distribuite. Pe 1.000 de hectare, are loc cultivarea soiurilor timpurii de cartofi. Restul suprafețelor sunt alocate cultivării economice.

În ultimii ani, agricultura din Harghita a trecut prin mai multe etape. La un moment dat, suprafețele dedicate cultivării de cartofi au scăzut, afectându-i economic pe fermierii din zonă. Însă, viitorul sună promițător.

ADVERTISEMENT

O mare parte din producția de cartofi din Harghita ajunge la fabricile de prelucrare

În Harghita, s-au deschis două fabrici de prelucrare a cartofilor, dată fiind cererea tot mai mare. La rândul lor, fermierii vor să țină și ei pasul cu tehnologia și cu cererea, astfel că au început să își achiziționeze diverse utilaje. În acest fel, munca lor va fi ușurată.

Șeful Direcției Agricole din Harghita a declarat pentru agrointel.ro că producătorii din zonă se bazează pe cultura cartofului, dar nu exclud nici culturile de alte legume. Ba mai mult, chiar dacă este destul de dificil date fiind suprafețele reduse, unii dintre ei țin cont și de rotația culturilor.

ADVERTISEMENT

În zona Harghitei, cartoful este o mină de aur. Agricultorii produc, în mare parte, pentru industrializare, iar recolta ajunge, de cele mai multe ori, la fabricile de prelucrare. Agricultorii vând o parte din cartofi la preț mic, iar o altă parte preferă să o depoziteze și să o păstreze pentru când va crește prețul și vor putea fi valorificați.

”Sunt producători care s-au specializat pentru cartofi pentru industrializare. Cantitățile prognozate se contractează înainte de plantat, de obicei la începutul anului şi se livrează către fabricile de prelucrare, fabrici de chips, cartofi pai și alte destinații.”, a declarat șeful Direcției Agricole Harghita, potrivit sursei menționate.

ADVERTISEMENT