Leguma pe care nu e bine să o fierbi, altfel își va pierde toți nutrienții. Multe gospodine fac această greșeală, fără să-și dea seama. Care este, în schimb, cea mai bună variantă?
Legumele au numeroase beneficii pentru sănătate și sunt delicioase. Se pot consuma în multe feluri, fie că vorbim despre salate sau gătite într-un anumit fel, și sunt recomandate în fiecare dietă.
În același timp, este foarte important modul în care acestea sunt gătite. Nu este sănătos să fierbem anumite legume, printre care se numără și conopida. Deși multe gospodine fac asta, nu este un obicei tocmai sănătos.
În timpul fierberii, legumele sunt scufundate complet în apă și pierd nutrienți importanți, cum ar fi vitamina C, vitaminele B și unii antioxidanți. Aceștia se scurg în apă, lucru care nu s-ar întâmpla dacă legumele ar fi gătite la abur.
Dacă fierbi legumele la abur, vei obține mai multe beneficii nutriționale. Alimentele nu mai sunt scufundate în apă în timpul procesului, așa că își vor păstra nutrienții.
În afară de conopidă, mai sunt și alte alimente care își pot pierde valorile nutriționale în timpul fierberii. Este vorba despre varză și broccoli, care trebuie, de asemenea, gătite la aburi.
“Gătitul la aburi înmoaie legumele, ceea ce le face mai ușor de mestecat și poate face ca unele legume să fie mai ușor de digerat, cum ar fi broccoli și varza.
De asemenea, gătitul la aburi adaugă umiditate, ceea ce face ca legumele să fie mai suculente”, a explicat Michelle Dudash, dietetician și bucătar, pentru Runner’s World, citată de foodstory.ro.
Cu toate acestea, există și o excepție de la această regulă. De exemplu, atunci când faci supă, legumele se pot fierbe. În acest fel, vei consuma apa în care sunt filtrați nutrienții și vitaminele din legume.
Pentru a prepara supă sau ciorbă este nevoie de legume, iar fierberea acestora nu dăunează sănătății. De altfel, își vor păstra valorile nutriționale.