O legumă unică în Europa se găsește în România. A fost descoperită în Buzău și, deși pare că este usturoi și are, de fapt, gust a usturoi, nu este decât…praz. Cercetării din zonă îl analizează amănunțit.
Prazul sălbatic, despre care oamenii de știință consideră că ar putea concura cu prazul clasic al oltenilor, a fost identificat în Pădurea Crâng din Buzău, în anul 2010. Planta atinge 70 de centimetri înălțime și este cercetată de experți de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din județ.
”Cu toţii am fost tentaţi să credem că avem în faţă o varietate de usturoi. E un praz, spunem noi, valoros, pentru că putem să îl folosim pentru consum luat direct din pădure.
Noi l-am adus la bancă şi o să îl şi cultivăm, avem în diverse stadii, şi în ghivece, şi în congelatoare, facem cercetări să vedem cât se poate păstra!”, a declarat pentru Observator Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.
Leguma se consideră a fi numai bună pentru o tocană delicioasă. Vor constata acest lucru și restul europenilor, pentru că experții din Buzău au în plan să îl prezinte, în premieră, la un eveniment european de Horticultură.
”Ne-a atras atentia ca este o planta rustica, nu este atacata de agentii patogeni specifici speciei si este mult mai rezistenta. Rezistă chiar şi pe timp de secetă”, a declarat și Bianca Mușat, cercetător.
Prazul din Buzău nu aduce cu nicio altă specie din continent, dar soiuri se mai găsesc în Cehia, Slovacia și Polonia. Această plantă este bogată fitoncide, care sunt precum un antibiotic natural.
”Ştim că aceste plante sunt bogate în fitoncide, deci vorbim de un antibiotic natural, plante care ne protejează împotriva microbilor, răcelilor, vorbim de substanţe care distrug agenţii patogeni ai tubului digestiv”, a mai transmis Costel Vînătoru.
Pe lângă fitoncide, prazul din Buzău mai conține și multe minerale, o cantitate mare de vitamina C și este sărac în calorii. Drept urmare, este ideal pentru o dietă și pentru a pierde din greutate.