Sport

Leo Messi va avea la PSG același număr ca fostul portar al Rapidului, Edel Apoula Bete!

Lionel Messi a ales să evolueze cu numărul 30 pe tricou, deși brazilianul Neymar anunțase că este dispus să-i cedeze tricoul cu numărul 10. Între cei care au ales același număr este și un fost portar al Rapidului.
10.08.2021 | 23:40
Leo Messi va avea la PSG acelasi numar ca fostul portar al Rapidului Edel Apoula Bete
ADVERTISEMENT

Leo Messi le-a cerut oficialilor de la PSG tricoul cu umărul 30. Asta deși bunul său prieten, brazilianul Neymar, s-a declarat atât de fericit că Messi a semnat cu PSG încât era dispus să-i cedeze numărul 10.

Interesant este că Messi va fi doar al doilea jucător de câmp din istoria PSG care va evolua cu numărul 30. Celălalt fotbalist este fiul unui fost Balon de Aur.

ADVERTISEMENT

Messi, la fel ca rapidistul Edel Apoula Bete

În Franța, numărul 30 este destinat portarilor de rezervă și doar cu mici excepții Liga Profesionistă acceptă să facă derogări de la această regulă.

De altfel, în întreaga istorie a vicecampioanei Franței, doar Timothy Weah, fiul fostului Balon de Aur, George Weah, a mai primit tricoul cu numărul 30.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, cu numărul pe care și l-a ales Lionel Messi au mai evoluat, pe lângă Timothy Weah, alți 10 jucători, toți portari.

Între aceștia și Edel Apoula Bete, un fost portar al Rapidului. De origine camerunez, Apoula Bete a evoluat în Giulești în sezonul 2006/2007 și a bifat doar 9 apariții în tricoul vișiniu.

ADVERTISEMENT

Culmea, după un singur sezon în România, Edel Apoula Bete prindea contractul carierei la PSG, unde a evoluat între 2007-2011, în 47 de partide. Apoula Bete are în CV și o Cupă a Franței cucerită cu PSG, în 2010.

Jucătorii care au evoluat cu numărul 30 la PSG

  • Marcin Bulka (portar)
  • Kevin Trapp (portar)
  • Timothy Weah (atacant)
  • Salvatore Sirigu (portar)
  • Apoula Edel (portar)
  • Nicolas Cousin (portar)
  • Mohamed Benhamou (portar)
  • Stéphane Gillet (portar)
  • Arnaud Decorde (portar)
  • Thomas Levaux (portar)
  • Laurent Quiévreux (portar)
ADVERTISEMENT

Cine este Edel Apoula Bete

În 2002, Edel Apoula Bete ajungea în Europa, de la FC Kumba (Camerun), la Pyunik Erevan. A impresionat la multipla campioană a Armeniei, iar federația i-a propus să evolueze pentru prima reprezentativă. Fotbalistul a acceptat și a fost recompensat cu 50.000 de dolari.

Ulterior a vrut să îmbrace tricoul echipei naționale a țării sale natale, Camerun, dar era prea târziu. Între 2004-2005, Edel Apoula Bete a evoluat în 6 partide pentru naționala de seniori Armeniei.

Portarul camerunez a ajuns la Rapid București în 2005, liber de contract tocmai de la Pyunik Erevan. Nu s-a impus în Giulești. În acea perioadă Dani Coman era numărul 1 între buturi.

După doar 9 meciuri în două sezoane, Apoula Bete era achiziționat de PSG în schimbul a 150.000 de euro. Deși era doar al treilea portar din lotul parizienilor Apoula Bete a profitat de accidentarea titularului Gregory Coupet și, în 2009, a devenit titular.

Acuzat că și-a falsificat identitatea și vârsta

Popularitatea de care s-a bucura Apoula Bete i-a adus, însă, și necazuri. Fostul său antrenor de la FC Kumba, l-a acuzat pe fotbalist că și-a falsificat identitatea și vârsta, declanșând un veritabil scandal.

În 2009, Nicolas Philibert a declarat în presa din Hexagon că portarul se numește de fapt Ambroise Beyam și că ar fi mai bătrân decât apărea în acte. Mai mult, antrenorul care l-a descoperit îl acuza pe fotbalist că i-ar datora o sumă importantă de bani.

”A dormit și a mâncat la mine timp de doi ani pe când era în Camerun. Se numește Ambroise Beyaména. Asta pot să v-o garantez. Trebuie verificată identitatea pe care a dat-o la aeroporturi în acei ani, în deplasările pe care le-a făcut în străinătate.

Aveam un acord cu el. Când urma să ajungă la profesioniști, trebuia să-mi dea înapoi suma cu care i-am ajutat, atât pe el cât și pe familia lui. Sunt în jur de 35.000 de euro. Timp de patru ani, l-am ajutat pe el și i-am ajutat și familia. Acum vreau să-mi recuperez banii. În plus, în 2000, avea 19 ani, e greu de crezut că 10 ani mai târziu are 23”, spunea Nicolas Philibert.

  • 30 este numărul pe care Lionel Messi l-a purtat și la Barcelona înainte de plecarea lui Ronaldinho
ADVERTISEMENT