News

Lia Olguța Vasilescu o critică dur pe Raluca Turcan: „Nu a citit legea pensiilor!”

15.01.2021 | 08:22
Lia Olguta Vasilescu o critica dur pe Raluca Turcan Nu a citit legea pensiilor
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, i-a dat o replică actualului ministru Raluca Turcan, după ce aceasta a declarat că își dorește o recalculare a pensiilor și eliminarea inechităților.

Vasilescu o acuză pe Turcan că nu a citit Legea pensiilor și, în consecință, face confuzii grave în domeniul respectiv, la fel ca și predecesoarea Violeta Alexandru.

ADVERTISEMENT

Totodată, Lia Olguța Vasilescu le reproșează, din nou, celor din PNL că nu respectă legea și nu majorează pensiile cu 40%, așa cum prevede legea din timpul guvernării PSD.

Lia Olguța Vasilescu o critică pe Raluca Turcan

„Al doilea ministru care nu a citit legea pensiilor! Al doilea ministru care face confuzie între Legea pensiilor publice și celelalte legi care privesc pensiile speciale, de serviciu etc! Al doilea ministru care vorbește de inechitățile din legea pensiilor fără să înțeleagă ca INECHITĂȚILE NU POT FI ELIMINATE DACA NU SE APLICĂ NOUA FORMULĂ DE CALCUL, adica daca nu se recalculeaza TOATE PENSIILE PUBLICE, adică 5 milioane de dosare, nu 20 de mii, pe VPR. Doamna Turcan, e simplu! E o problema cu pensiile speciale! Eliminați-le, alș cum ați promis! Dar nu le amestecați cu pensiile publice! Legea noastra prevede că toate inechitățile se elimină (între femei și bărbați, între cei care au cotizat la fel, dar au ieșit în ani diferiți la pensie, între cei care au lucrat 35 de ani și cei care au lucrat doar 10 ani, dar care acum sunt toți la nivelul pensiei minime), cu condiția să SE RECALCULEZE pensiile în baza noii formule… Cereți simulările și o să înțelegeți! Sper! În rest, văd că nu va riscați nici măcar să spuneți că pensiile vor crește cu 3 la sută!

ADVERTISEMENT

L.E. Spuneți că am mințit și nu aveam de gând să creștem pensiile cu 40 la sută! Uitând să menționați că noi le-am crescut cu 60 la sută, în timp ce eram la guvernare, prin creșterea punctului de pensie, eliminarea impozitului la pensiile sub 2000 de lei, scăderea impozitului de la 16 la 10 la suta la pensiile peste 2000 de lei și eliminarea CASS din TOATE pensiile!”, a scris Lia Olguța Vasilescu.

Ministrul Raluca Turcan vrea recalcularea pensiilor

Ministrul Raluca Turcan declarase la TV că vrea o recalculare a pensiilor și o eliminare a inechităților, pe baza contribuțiilor. În acest sens nu vor crește pensiile cu 40% în acest an, pentru că nu există bani la buget.

ADVERTISEMENT

Pensiile vor crește cu cel puțin rata inflației, dar îmi doresc ca această măsură să fie completată de recalcularea pensiilor. Nu ne permite majorarea pensiei cu 40%.

În preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie și anume acea majorare de 40% care, de fapt, pe fond, trăgând linie acum, arată în continuare că mulți politicieni au vândut iluzii deșarte.

ADVERTISEMENT

Asta pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în anul 2019, dar gândită să să intre în vigoare la 1 septembrie 2021 pentru a pregăti întregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. Păi, 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe mâine.

Vom recalcula pensiile astfel încât să aibă la bază principiul contributivității și o formulă care să asigure plata pensiilor pe termen lung: contributivitate, echitate și sustenabilitate, sunt cele trei principii pe care le vom respecta”, declarase Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT