News

Evgheni Prigojin, candidatul-surpriză după modelul Donald Trump. „Emanciparea milițiilor private este sinonimă cu dizolvarea țării”

Atacurile lui Evgheni Prigojin la armata rusă sunt permise de „Țarul” Putin, iar liderul Wagner poate deveni candidatul surpriză la prezidențiale, după modelul lui Donald Trump.
08.06.2023 | 10:32
Evgheni Prigojin candidatulsurpriza dupa modelul Donald Trump Emanciparea militiilor private este sinonima cu dizolvarea tarii
După modelul lui Trump în SUA, Evgheni Prigojin ar putea produce o surpriză la alegerile prezidențiale din Rusia, dar numai după plecarea lui Vladimir Putin (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Potrivit site-ului Meduza, Evgheni Prigojin a declarat că grupul Wagner a fost atacat de militarii ruși din pricina unor antipatii de ordin personal. La prima vedere ne putem întreba dacă această „ruptură” este sau nu o diversiune, așa cum de altfel ne-a obișnuit Vladimir Putin.

În acest context, politologul Cristian Pîrvulescu a făcut o analiză amănunțită a cazului Prigojin, pornind de la faptul că liderul grupului Wagner „pare mai degrabă nebunul regelui (sau al Țarului, pentru că ne referim la Vladimir Putin), care poate spune anumite adevăruri, un lux la care alții nu au dreptul”. Mai mult, potrivit unor surse din SUA, Prigojin aspiră chiar la o carieră politică, după modelul creat de Donald Trump.

ADVERTISEMENT
Cristian Pirvulescu
Comentatorul politic Cristian Pîrvulescu (sursa psnews.ro)

Politologul Cristian Pîrvulescu: „Evgheni Prigojin a fost catalogat drept clovnul lui Putin, așa cum îi consideră el pe Șoigu și pe Gherasimov”

Din start trebuie spus că site-ul rusesc Meduza este localizat în Lituania, încă de anul trecut, transmite foarte multe informații interesante și beneficiază de surse cel puțin… dubioase, dacă le putem numi astfel. Știrea apărută pe Meduza, confirmată și de Concord, serviciul de presă al lui Prigojin, precizează că luptătorii Wagner au reținut un grup rusesc condus de comandantul Brigăzii 72 de puști motorizate, locotenent colonelul Roman Venevitin, care în momentul atacului se afla într-o profundă stare de ebrietate.

Venevitin și-a motivat gestul prin „antipatia personală față de Wagner”, iar Prigojin nu a rămas dator în privința atacurilor verbale la adresa Armatei Roșii. Însă, este interesant și faptul că, dincolo de antagonismul declarațiilor, putem constata inclusiv diferența de strategie dintre armata rusă și grupul Wagner. În timp ce soldații lui Prigojin au fost atacați pe când deminau drumurile care duc la Bahmut, rușii sunt suspectați că au dinamitat barajul de la Nova Kahovka.

ADVERTISEMENT

„Prigojin a depășit multe limite, iar acest lucru se datorează faptului că este intangibil. Atitudinea respectivă face parte din strategia sa de comunicare și, cu siguranță, Vladimir Putin, pe care îl cunoaște de foarte multă vreme, îi este într-un fel dator sau, în orice caz, îl protejează. Prigojin a fost catalogat mult timp drept un clovn, așa cum îi consideră și el pe oficialii Ministerului Apărării de la Moscova, în speță pe Serghei Șoigu și pe Valeri Gherasimov, a declarat Cristian Pîrvulescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

„Spre exemplu, despre așa zisa blocare a contraofensivei ucrainene la Donețk, despre care vorbea purtătorul de cuvânt al statului major, Prigojin a afirmat ironic că probabil rușii au omorât aproape jumătate din populația globului doar prin declarațiile oficiale. Practic, nu a contrazis pe nimeni, dar și-a exprimat îndoiala față de datele prezentate de Ministerul rus al Apărării”, a continuat Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT
Valeri Gherasimov Serghei Șoigu
Valeri Gherasimov și Serghei Șoigu, un cuplu de taină (sursa hepta.ro)

„Cazul Roman Venevitin” și cine îl protejează pe liderul grupului Wagner

Pe ce se bazează, însă, curajul șefului trupei de mercenari, în raport cu liderii militari oficiali ai armatei ruse? „Cu siguranță, grupul Wagner îi este util lui Vladimir Putin încă din anul 2014, când a fost folosit pentru prima oară în războiul din Donețk. Apoi, au urmat campaniile din Siria, din nordul Africii și din Africa Centrală. Acum, în războiul declanșat împotriva Ucrainei, Wagner se dovedește a fi mai combativ decât armata rusă, astfel încât nu poate fi înlocuit”, este de părere interlocutorul nostru.

Chiar dacă la ruși benzina a devenit o trufanda, „Cazul Roman Venevitin” a turnat… „picătura care a umplut paharul”, pe fondul animozităților dintre „wagnerieni” și armata regulată. Cristian Pîrvulescu a explicat: „Pe de altă parte, în situația la care ne referim, vorbim despre un ofițer rus cu rang de conducere, care a deschis focul personal împotriva mașinilor grupului Wagner și care acum este reținut. A ajuns să fie protejat de armată, dar în anchetă a recunoscut că din antipatie a recurs la actul respectiv. Filmul a fost postat pe rețelele sociale rusești, pentru a se dovedi că există o problemă între armata oficială și milițiile Wagner”.

ADVERTISEMENT

Comentatorul politic susține că Evgheni Prigojin nu ar comite toate aceste acte dacă nu ar fi protejat de Vladimir Putin. Poate și tocmai de aceea, nu demult, amenința inclusiv Kremlinul că își va desființa gruparea, în semn de protest… Motivul pentru care Prigojin este apărat de președintele rus ține de o întrebare ale cărei răspunsuri sunt variate. Cel mai probabil, este protejat de Putin pentru că președintele rus are nevoie de ajutorul său și de rigurozitatea Wagner.

„Dacă Prigojin ar încălca linia roșie, ar dispărea. Însă, acest fenomen ar putea crea probleme importante pentru ruși, deoarece participarea grupului Wagner și a armatelor private în acest război este foarte importantă”, a menționat intervievatul nostru.

Reclamă Wagner
În Rusia, anunțurile pentru recrutări în grupul Wagner sunt la fel de obișnuite precum reclamele la vodcă (sursa hepta.ro)

„Rusia, o țară care dispare sub ochii noștri”

Problema principală a combatanților din grupul Wagner stă în faptul că nu se pot deplasa fără sprijinul Ministerului Apărării: „Am văzut la televizor un reportaj filmat de o echipă franceză la Belgorod, care a putut fi realizat doar grație faptului că respectiva echipă nu a fost controlată în mod special, atunci când a trecut de baraje. Așa au putut lua interviuri inclusiv partizanilor ucraineni din Legiunea Libertății. Dar, indiscutabil, există un sprijin al armatei pentru Wagner”.

Implicarea trupelor de mercenari este una dintre caracteristicile conflictului din Ucraina, dar situația nu este singulară. Rușii au dezvoltat o tradiție în domeniu, fenomen care, în opinia comentatorului politic contactat de FANATIK, ar putea avea urmări dezastruoase. Ca de altfel și „moda” milițiilor private, care „a prins” până la cel mai înalt nivel…

„Noi discutăm despre Evgheni Prigojin, dar să ne amintim de liderul cecen Ramzan Kadîrov. Inclusiv ministrul Apărării, Serghei Șoigu (n.r considerat de site-ul Watson un fel de guru al lui Putin) are propria armată privată, Grupul Patriotic (PMC), care a fost fondat acum ceva vreme cu scopul de a pregăti militari, însă este absolut independent de armată și asigură doar asistență.

Este anormal ca ministrul apărării să dețină o armată privată, dar într-o țară care dispare sub ochii noștri chiar și așa ceva este posibil. Pentru că, într-adevăr, emanciparea milițiilor private este sinonimă cu dizolvarea țării”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.

De asemenea, politologul a amintit și faptul că Gazprom dispune de forțe militare pe care intenționează să le trimită în Belgorod, pentru a asigura protecție. Efectul este simplu: „Observăm că, practic, statul rus nu mai există, iar o serie de miliții private, foarte puternice, fac legea în teritoriu. Având în vedere trecutul său de delincvent, Prigojin este cel mai vocal și înțelege foarte bine că prin postările de pe rețelele sociale se protejează. E drept, nu devine intangibil, ci greu tangibil”.

Măști Putin Trump
Donald Trump și Vladimir Putin, idolii lui Prigojin, ironizați de manifestanți (sursa hepta.ro)

„Un Donald Trump rus, care așteaptă momentul potrivit”

Concluzia este că există o mulțime de miliții private, însă Wagner reprezintă un caz cu totul special: „Dincolo de faptul că acționează în plan extern, dispune de o conducere militară, politică și financiară. Prigojin finanțează gruparea cu banii câștigați cu ajutorul lui Putin, dar nu trebuie să uităm niciodată faptul că, închis pentru operațiuni economice ilicite, în perioada Uniunii Sovietice, Prigojin a ieșit din închisoare abia la începutul anilor ’90”.

„Imediat, a început să deruleze operațiuni comerciale la Leningrad (așa cum încă se mai numea orașul), intrând în contact cu Vladimir Putin, care era primar adjunct al viitorului Sankt Petersburg și care, în calitate de fost ofițer KGB, ținea legătura cu grupările mafiote”, a subliniat interlocutorul nostru.

Din acel moment, legătura dintre cei doi a devenit foarte puternică, iar Prigojin a finanțat întotdeauna operațiunile lui Putin. În momentul în care acesta din urmă a ajuns la Kremlin, fiind „recuperat” în viața politică, după ce, în 1996, primarul în al cărui mandat a lucrat la Sankt Petersburg nu a mai câștigat alegerile, Prigojin l-a urmat.

Odată cu ascensiunea lui Putin, actualul șef al grupării paramilitare Wagner și-a dezvoltat afacerile, devenind unul dintre oligarhii puternici care l-au sprijinit pe președinte la guvernare, împotriva celorlalte grupări de oligarhi, care doreau să rămână autonome.

„Altfel spus, Vladimir Putin nu se poate dispensa de liderul Wagner așa cum o poate face cu oricine altcineva, mai ales că Prigojin este un personaj vocal, are anumite simpatii și nu este exclus să aibă, în viitor, o carieră politică. De altfel, am urmărit un interviu la CNN, referitor chiar la conflictul dintre Prigojin și armată, în cadrul căruia un general american în rezervă afirma că șeful Wagner se pregătește inclusiv pentru alegerile prezidențiale de anul viitor”, ne-a precizat Cristian Pîrvulescu.

Potrivit partenerului nostru de dialog, respectivul general american a mai declarat că din acest punct de vedere, „se poate face o asemănare între Donald Trump și Evgheni Prigojin. Altfel spus, Prigojin este un Trump rus, un naționalist care place oamenilor de rând. În schimb, Putin vorbește mult, dar o comite într-un stil sovietic care nu-l face prea apreciat. Pe de altă parte, discursul lui Prigojin seamănă cu cel al lui Trump, al cărui model îl copiază”.

„Totuși, nu cred că liderul Wagner va merge atât de departe încât să se lupte cu Vladimir Putin la alegerile prezidențiale. Părerea mea este că, fiind cu 9 ani mai tânăr decât actualul președinte rus, Evgheni Prigojin va mai aștepta”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT