News

Lidl are undă verde să construaiscă depozitul de lângă radarul NATO. Instanța a dat verdictul

Decizie definitivă. Instanța confirmă valabilitatea autorizației pentru depozitul Lidl de lângă sistemul radar NATO de la Cârcea
06.03.2024 | 12:14
Lidl are unda verde sa construaisca depozitul de langa radarul NATO Instanta a dat verdictul
Depozitul Lidl de la Cârcea se va construi, chiar dacă MApN se opune. Sursa foto: Forțele Aeriene Române / Google Maps
ADVERTISEMENT

Valabilitatea autorizației de construire pentru depozitul Lidl din comuna Cârcea, emisă de Consiliul Județean Dolj, a fost confirmată de Curtea de Apel Craiova, printr-o hotărâre definitivă.

Lidl are undă verde să construiască un depozit lângă radarul NATO

Decizia marchează victoria Consiliului Județean Dolj în procesul intentat de Ministerul Apărării Naționale, care urmărea anularea autorizației pe motiv că depozitul se află în proximitatea sistemului radar al NATO de la Cârcea, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Hotărârea instanței a fost emisă în urma unui recurs formulat de părțile implicate, Președintele Consiliului Județean Dolj și LIDL ROMÂNIA SCS. Documentul pronunțat pe 5 martie 2024 a anulat în totalitate hotărârile emise anterior de prima instanță și a trimis cauza pentru rejudecare la Tribunalul Dolj.

În septembrie 2023, Tribunalul Dolj a decis anularea Autorizației de construire nr. 206/28.06.2021 emisă de Consiliul Județean Dolj, obligând LIDL ROMÂNIA SCS să demoleze construcțiile realizate în baza acestei autorizații într-o lună de la rămânerea definitivă a sentinței. De asemenea, judecătorii au revenit la decizia de a nu lua în considerare convenția de împăcare a părților.

ADVERTISEMENT

Ce spune Ministerul Apărării Naționale

Cu privire la radarul NATO de la UM 01803L Cârcea, Ministerul Apărării Naționale a respins speculațiile apărute în spațiul public și a declarat că nu a fost informat și nu a primit o solicitare de avizare în timpul procesului de emitere a autorizației de construcție.

„Ministerul Apărării Naţionale nu a fost înştiinţat şi nu a primit spre analiză o solicitare de avizare în cursul procesului de emitere a autorizaţiei de construcţie nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Judeţean Dolj, pentru realizarea centrului logistic având ca beneficiar S.C. LIDL România SCS, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

ADVERTISEMENT

Personalul UM 01803L Cârcea a întreprins demersuri legale imediat ce a fost evident că în zonă apare o nouă construcţie, respectiv începând cu data de 24 ianuarie 2022, când lucrările de construcţie în discuţie au ajuns în stadiul ridicării stâlpilor structurii de rezistenţă supraterană, dată la care unitatea a sesizat situaţia prin raport către eşalonul superior”, a transmis MApN, citat de Agepres.

Scandalul dintre Lidl și MApN

În anul 2021, povestea depozitului Lidl de la Cârcea a început când compania germană a achiziționat un teren de 230.000 de metri pătrați, majoritatea provenind de la familia primarului din localitate, Valerică Pupăză, scrie Libertatea.  Acest teren urma să găzduiască un centru logistic pentru sudul României.

ADVERTISEMENT

Prin contractul de vânzare-cumpărare, primarul s-a angajat să obțină autorizația de construire, care ulterior a fost emisă de către Consiliul Județean Dolj, deși locația se afla la o distanță de 2 kilometri față de radarul NATO, parte a sistemului de apărare pentru zboruri la joasă altitudine al scutului de la Deveselu.

În luna ianuarie a anului 2022, Ministerul Apărării a constatat că nu a acordat aprobarea pentru construcția ridicată în apropierea Unității Militare 01812-Cârcea, în zona acoperită de radarul NATO, și a inițiat o acțiune legală. Cu toate acestea, ulterior, a ajuns la un acord cu Lidl, dar instanța a respins înțelegerea. La data de 23 septembrie 2023, Tribunalul Dolj a decis să anuleze autorizația de construire, iar în final, Curtea de Apel Craiova a stabilit că depozitul Lidl, situat în apropierea radarului NATO, va rămâne în picioare, mai arată sursa citată.

La doar două zile după prima hotărâre judecătorească, Lidl a intentat un proces familiei primarului Valerică Pupăză pentru cei 8 milioane de euro plătiți în schimbul terenului. De asemenea, compania a solicitat 10 milioane de euro de la Consiliul Județean Dolj, care a emis autorizația de construire fără a obține aprobarea Ministerului Apărării.

ADVERTISEMENT
Tags: