Fotbal intern

Restart în Liga 1. Patru etape de foc pentru un play-off incendiar!

Liga 1 Betano se reia cu etapa 23. Încă 4 runde şi vom şti cine urcă în play-off, cine rămâne în play-out. FANATIK.RO vă prezintă schimbările din distribuţiile primelor clasate.
01.02.2018 | 23:50
Restart in Liga 1 Patru etape de foc pentru un playoff incendiar
ADVERTISEMENT

CFR Cluj a băgat cei mai mulţi bani în jucători noi, FCSB a adus cele mai certe valori, CS U Craiova mizează pe omogenitate, nu se aventurează să schimbe ca să… schimbe, Astra a făcut „cele mai bune transferuri” (şi spune asta preşedintele Dani Coman, deşi l-a dat pe Alex Ioniţă!), FC Botoşani şi-a vândut „briliantul” (al câtelea din fotbalul românesc?!), dar îl păstrează până în vară, ba, mai mult, a mai şi luat doi jucători buni în contul transferului respectiv, Viitorul şi-a dat omul de gol, dar l-a repatriat pe noul Hagi (şi la propriu, şi la figurat!), Dinamo şi-a hingherit „căpitanii”, dar este aproape să-şi repatrieze „piticul atomic” care plângea cu lacrimi de „câine” când pierdea Cupa în faţa Stelei… Care echipă a ieşit mai bine din vacanţa de iarnă? Greu de spus, pot surveni surprize până la sfârşitul perioadei de transferuri în Liga 1 Betano, 19 februarie, mai pot veni întăriri, mai pot pleca piese de bază. FANATIK.RO vă prezintă situaţia de facto la ora primului fluier al sezonului de primăvară.

CFR, lider şi la bani. Daţi pe transferuri

Liderul clasamentului, CFR, a lăsat senzaţia că este cea mai activă pe piaţa transferurilor, cu trei dintre fotbaliştii noi în roluri de titulari, atacanţii George Ţucudean şi Alexandru Ioniţă (care, spune chiar antrenorul Dan Petrescu, „par de de o viaţă la CFR, aşa de bine s-au integrat grupului”) şi fundaşul central brazilian Gilvan Souza Correa, care pare că i-a luat carnea din fasole lui Andrei Mureşan. Ex-dinamovistul Valentin Costache s-a comportat bine în pregătiri, la fel şi Sebastian Mailat, pot fi soluţii, îi avantajează şi vârsta pentru jucătorul U21 (Cristi Manea e „titularul”), dar nu constant în primul 11.

ADVERTISEMENT

Veniri: V. Costache (Dinamo), G. Ţucudean (Viitorul), M Bordeianu (FC Botoşani), Gilvan Souza Correa (Atletico Goianiense), Al. Ioniţă II (Astra);
Plecări: D. Nistor (Dinamo), Yasin Hamed (Sepsi), Al. Chiriţă (Sepsi), Moutinho (Cultural Leonesa), Urko Vera (Astra);

Echipa tip: Arlauskis – Cr. Manea, Vinicius, Gilvan, Camora – Hoban, Culio – Al. Ioniţă, Omrani, Deac – Ţucudean.

ADVERTISEMENT

FCSB a dat şi a luat nume cu „greutate”

FCSB pare că a şomat aproape toată perioda de mercato, dar a dat şi a luat „apăsat”, nume „grele”. Valerică Găman e titular indiscutabil, lui Planic îi va fi greu să reintre în primul „11” după ce se va reface. Cristi Tănase nu se va omorî cu firea să prindă neapărat echipa, chiar dacă valoarea îi dă dreptul, pentru că e cu mintea tot plecată. „Afară”, unde vrea să ajungă iar din vară. Este o soluţie, însă, oricând, pentru momentele dificile. Surprinzătoarea plecare a lui Niţă îi face loc în poartă lui Andrei Vlad, chiar dacă Gigi Becali mai vrea un portar de valoare. Cât despre Alibec, ce se mai poate spune? Vrea, dar se pare că, deocamdată, nu mai poate fi ce a fost. Şi va prinde din ce în ce mai greu primul „11”, chiar dacă patronul va insista să joace ca să poată să-l vândă cât de cât bine… În „gura” porţilor adverese vor fi aruncaţi Gnohere, după ce-şi va ispăşi suspendarea de 3 etape, şi din ce în ce mai des, Florinel Coman.

Veniri: Cr. Tănase, V. Găman (ambii Karabukspor);
Plecări: C. Golofca, V. Achim (ambii FC Botoşani), M. Pleaşcă, D. Benzar (ambii FC Voluntari), De Amorim (Kayserispor), Al. Nicola (Dacia Unirea Brăila), Fl. Niţă (Sparta Praga);

ADVERTISEMENT

Echipa tip: Vlad – Benzar, Planic, Găman, Momcilovic – Pintilii, Nedelcu – Man, Budescu, Fl. Tănase – Gnohere.

CS U Craiova a ales omogenitatea

Echipa din Bănie lasă senzaţia că merge pe omogenitatea formulei gândite de antrenorul italian Devis Mangia în locul schimărilor multe. A adus doar doi jucători, Ovidiu Bic şi croatul Dominic Glavina, însă niciunul probabil că nu va începe campionatul printre titulari.

ADVERTISEMENT

Veniri: Ov. Bic (Gaz Metan Mediaş), Dominic Glavina (Rudar Velenje);
Plecări: N. Datkovic (revenit la Spezia), Spahija (liber);

Echipa tip: Calancea – Martic, Popov, Screciu, Tiago – Zlatinski, Mateiu, Bancu – Mitriţă, Băluţă, Burlacu

Astra are un preşedinte optimist…

Preşedintele Dani Coman a declarat miercuri că este foarte mulţumit de transferurile făcute, apreciind în mod deosebit „calitatea fotbalistică a lui Florin Matei şi Laurenţiu Buş”. Plus fostul „ceferist” Urko Vera vârf de atac, în rest, antrenorul Edi Iordănescu va folosi cam aceeaşi echipă din sezonul de toamnă.

Veniri: Fl. Matei (Rijeka), L. Buş (FC Botoşani), V. Bărbulescu (Viitorul Domneşti), Urko Vera (CFR Cluj);
Plecări: Al. Ioniţă II (CFR Cluj), Le Tallec (US Orleans), Nyuiadzi (Zalgiris);

Echipa tip: Iliev – Belu, Polczak, Bejan, Al. Stan – Mrzljak, Takayuki – Balaure, Fl. Matei, L. Buş – Urko Vera

FC Botoşani, cantitate şi calitate

Echipa moldoveană pare, alături de CFR Cluj, beneficiara unor transferuri care îi pot asigura biletele pentru play-off şi chiar rolul de „arbitru” în lupta pentru titlu. Golofca, Achim, Golubovic, nu trebuie uitat Moruţan, pot fi argumentele Botoşaniului pentru a nu mai fi considerată o surpriză, ci o certitudine a play-off-ului.

Veniri: C. Golofca, V. Achim (ambii FCSB), Fl. Acsinte (FC Voluntari), M. Axente (Faisaly), B. Golubovic (Gaz Metan); 
Plecări: M. Bordeianu (CFR Cluj), L. Buş (Astra), B. Kuku (Sepsi), D. Popa (Dinamo), R. Avram (Petrolul), Al. Târnovan (Hermannstadt), R.

Echipa tip: Cobrea – Unguruşan, Miron, Burcă, Acsinte – Tincu, Achim – M. Roman, Moruţan, Golofca – Golubovic

Viitorul de viitor

Gică Hagi se dovedeşte nu doar un bun antrenor, dar şi un bun manager. Altfel cum ar fi putut să-l aducă înapoi pe Ianis pentru a-i relansa cariera împotmolită la Florenţa, cum ar fi putut să-l vândă pe Cristi Ganea la Athletic Bilbao, dar să continue să joace cu el în banda stângă sau să-l vândă pe Ţucudean când încă nu era sigur că-l poate înlocui chiar cu fiul său? Aşa că Viitorul arată chiar de… viitor, măcar până în vară. Când vine iarăşi o periodă de transferuri şi Gică Hagi scoate iarăşi „jobenul cu iepuraşi”…

Veniri: I. Hagi (Fiorentina), M. Voduţ (FC Voluntari), M. Lima (Dordrecht);
Plecări: G. Ţucudean (CFR Cluj), Eric (Al Markhiya), Fl. Cioablă (Concordia), V. Râmniceanu (Sepsi), Cr. Ganea (Athletic Bilbao din vară);

Echipa tip: Tordai – D. Lopez, Ţâru, Hodorogea, De Nooijer – Cicâldău, Mladen, Cr. Ganea – Chiţu, I. Hagi, Voduţ.

Dinamo, ca la ei la nimeni…

Să-ţi vinzi doi căpitani şi tot să n-ai bani să închirezi „Arena Naţională”, să ai un antrenor care află ultimul cine mai vine azi la antrenament şi cine pleacă, să dai lovitura cu Torje (pentru că este o lovitură! Chiar dacă îl va… „stresa” în banda stângă pe alt nou-venit, croatul Pesic, care, însă, poate juca la fel de bine în în banda dreaptă sau chiar avansat al doilea atacant, lângă Nemec), aşa brambureală numai la Dinamo se poate întâmpla. Şi totuşi, „cîinii” speră la play-off. Inconştienţă sau dârzenie? Să vă reamintim meciurile din care trebuie să scoată „alb-roşiii” maximum de puncte, pentru că mai sunt alte 3 echipe care tânjesc la primele 6 locuri, Viitorul, FC Botoşani şi Astra. Deci: cu ambiţioasa CS U Craiova, care a dat de gustul performanţei, „acasă”, cu imprevizibila Concordia la Chiajna în deplasare, cu cel mai mare duşman în viaţă, FCSB, şi la Giurgiu, cu concurenta directă Astra.

Veniri: D. Nistor (CFR Cluj), D. Popa (FC Botoşani), M. Popescu, Vl. Olteanu (ambii FC Voluntari), A. Monroy (Maccabi Petah Tikva), Ivan Pesic (Hajduk Split);
Plecări: V. Costache (CFR Cluj), S. Filip (Hajduk Split), P. Anton (Anji Mahacikala), Rivaldinho, Nascimento (ambii Levski Sofia);

Echipa tip: Brănescu – Romera, Nedelcearu, Katsikas, V. Olteanu – Monroy, Mahlangu – Hanca, Nistor, Pesic – Nemec.

50.000 de euro i-au costat pe dinamovişti transferurile făcute (Ivan Pesic, ceilalţi revenind din împrumuturi sau liberi de contract)

1.700.000 de euro a luat Ionuţ Negoiţă pe Costache (700.000), Anton (300.000), Filip (500.000) şi Nascimento (200.000)
 

ADVERTISEMENT