Chiar și așa, specialiștii vorbesc despre 5.400 de cazuri de violență în școli, doar în anul trecut școlar. 73% dintre aceste cazuri au fost atac la persoană și nu mai puțin de 12.000 de elevi și 88 de profesori au fost sancționați. Așadar, Ligia Deca a vorbit despre o serie de măsuri care ar trebui să prevină aceste fapte de violență în școli.
”O modificare relevantă pe care o propunem a fost impusă de nevoia ca şcoala să fie un mediu sigur. Cred că evenimentele recente au fost un semnal de alarmă pentru noi toţi. Şcoala trebuie să fie un spaţiu în care toţi cei ce desfăşoară procesul educaţional sau sprijină acest proces să se simtă în siguranţă şi trebuie să avem toleranţă zero faţă de violenţă.
Astfel, măsurile pe care le propunem uneori necesită şi adaptarea cadrului legislativ”, a declarat ministrul Ligia Deca. În aceste condiții, toți directorii școlilor din România vor fi instruiți personal pentru a fi pregătiți în aplicarea procedurii managementului cazurilor de violență.
”Această procedură care detaliază sarcinile pe care fiecare om din şcoală le are în cazul unui caz de violenţă, această procedură stabileşte clar paşii şi am rugat verificarea prin sondaj în minim 15 şcoli din fiecare judeţ a modului în care se respectă prevederile din procedură”, a explicat Ligia Deca.
Așadar, directorii vor avea un protocol clar de respectat când vine vorba despre violența în școli. Mai mult, directorii vor fi obligați prin aceste regulamente să sune imediat la 119 pentru a chema Poliția. Acest număr este un număr special dedicat acestor cazuri grave.
”Pentru fapte grave de violenţă asupra minorilor directorul este obligat să sesizeze fapta la numărul unic 119, la care un reprezentant al DGASP preia cazul şi se atribuie un manager de caz”, a adăugat ministrul educației. Mai mult, Ligia Deca a precizat că a crescut numărul consilierilor școlari la 1.200 în 2023.
”În acest moment, statisticile noastre arată că 96% dintre şcolile din România beneficiază de cel puţin un profesor consilier şcolar şi, conform informaţiilor colectate de la inspectorate, în anul şcolar 2022 – 2023, peste 1.400.000 de elevi au beneficiat de serviciile acestor profesori consilieri”, a explicat Ligia Deca.
Cu siguranță cele mai grave cazuri din ultimii ani, când vine vorba despre violența în școli, sunt cele ale tânărului care și-a înjunghiat profesoara în timpul orelor, în Colegiul Național ”Ion Creangă” din București. Un alt caz este cel al elevului de 15 ani care și-a bătut diriginta, susținut de mama sa.
În rest sunt la ordinea zilei bătăile generale între elevi, care în 2024 se filmează și se pun pe TikTok sau pe alte rețele de socializare, pentru a primi aprecierea tuturor. În aceste condiții ministrul Ligia Deca promite că va găsi soluții pentru a-i tempera pe acești copii teribiliști.