Fotbal international

Lionel Messi l-a impus antrenor la Barcelona, acum Gerardo Martino îl poate elimina de la CM 2022! Ce poliţă are de plătit selecţionerul Mexicului

Lionel Messi şi Gerardo Martino se vor înfrunta în Argentina - Mexic, după ce în trecut au lucrat la Barcelona. Ce poliţă are de plătit antrenorul argentinian.
26.11.2022 | 00:26
Lionel Messi la impus antrenor la Barcelona acum Gerardo Martino il poate elimina de la CM 2022 Ce polita are de platit selectionerul Mexicului
Lionel Messi şi Gerardo Martino se reîntâlnesc în Argentina - Mexic de la CM 2022
ADVERTISEMENT

Argentina şi Mexic se întâlnesc sâmbătă, de la ora 21:00, în etapa a 2-a din Grupa C de la Campionatul Mondial 2022. “Pumele” ar putea să fie eliminate matematic cu o nouă înfrângere, iar meciul are o însemnătate specială pentru Lionel Messi şi Gerardo Martino.

Tatăl lui Lionel Messi l-a idolatrizat pe Gerardo Martino. Cum a ajuns “Tata” pe banca Barcelonei

Jorge Messi, tatăl lui Lionel, a fost, în anii tinereţii, un mare fan al lui Gerardo Martino, mijlocaş ofensiv cu peste 400 de meciuri la Newell’s Old Boys. Presa din Spania a speculat acest lucru şi a susţinut că starul argentinian l-a impus pe acesta, în vara lui 2013, pe banca Barcelonei.

ADVERTISEMENT

Pe 19 iulie 2013, Tito Vilanova demisiona de la cârma Barcelonei, după ce teribila boală de care suferea revenise. Patru zile mai târziu, catalanii anunţau că Gerardo Martino va fi noul antrenor. Imediat, gurile rele spuneau că Lionel Messi îl impusese pe argentinian, născut tot la Rosario ca şi marele fotbalist, pe banca Barcelonei.

Zvonurile au avut şi o doză de adevăr, mai ales după declaraţiile date de Gerardo “Tata” Martino. “Nu ştiu detaliile situaţiei, dar sunt sigur că Jorge şi Leo au avut un cuvânt de spus pentru această decizie. Ei şi-au spus opinia şi am ajuns aici. Nu ştiu cât au cântărit cuvintele lor, dar sunt recunoscător”, declara antrenorul argentinian.

ADVERTISEMENT

După eşecul cu Barcelona, Gerardo Martino a devenit selecţionerul Argentinei

Gerardo Martino a stat pe banca Barcelonei în sezonul 2013-2014, dar nu a cunoscut succesul decât în Supercupa Spaniei. În Champions League, catalanii au fost eliminaţi de Atletico Madrid în sferturile de finală. De altfel, trupa lui Diego Simeone va deveni un coşmar pentru Gerardo Martino.

În ultima etapă a sezonului din La Liga, Barcelona şi Atletico Madrid au jucat cu titlul pe masă. Diferenţa era de 3 puncte în favoarea madrilenilor, dar catalanii câştigau titlul cu o victorie. La egalitate de puncte, departajarea se făcea în funcţie de rezultatele directe, iar în tur, pe “Vicente Calderon”, fusese 0-0.

ADVERTISEMENT

În minutul 33, Alexis Sanchez a deschis scorul, iar cei 96.379 de spectatori de pe “Camp Nou” începeau fiesta. Imediat după pauză, Diego Godin a amuţit Catalonia. Jucătorii lui Gerardo Martino au atacat, iar Lionel Messi a înscris în minutul 64, dar golul a fost anulat pentru ofsaid. Atletico Madrid a obţinut punctul necesar pentru titlu şi fiesta a început în capitala Spaniei.

Gerardo Martino şi-a dat demisia, chiar dacă mai avea un an în contract. Trei luni mai târziu, “Tata” era numit selecţionerul Argentinei, însă din nou a avut parte de eşec. La Copa America 2015, “pumele” au pierdut finala în faţa lui Chile, după loviturile de departajare. În 2016, la Copa America Centenario, argentinienii au repetat scenariul, tot în faţa chilienilor, iar Gerardo Martino a demisionat imediat.

ADVERTISEMENT

Relaţie răcită între Lionel Messi şi Gerardo Martino

Andoni Zubizarreta, fost oficial al Barcelonei în perioada 2010-2015, a povestit într-o discuţie cu Vicente del Bosque un episod uluitor din vestiarul catalanilor, care ar fi arătat cum relaţia între Lionel Messi şi Gerardo Martino se stricase.

“Tata Martino, când era la Barcelona, îi spunea lui Leo: ‘Ştiu că voi fi demis dacă îl suni pe preşedinte, dar, la naiba, nu trebuie să mi-o demonstrezi în fiecare zi. Ştiu deja asta”, a spus Andoni Zubizarreta, în septembrie 2020.

Gerardo Martino a reacţionat imediat şi a susţinut că niciodată nu i-ar fi spus aceste lucruri lui Lionel Messi. “Dacă aveam ceva de spus, îi spuneam fotbalistului, dar acele cuvinte nu au ieşit niciodată din gura mea. Altceva nu mai am de spus. Este o poveste din trecut, acum sunt selecţionerul Mexicului”, a fost reacţia lui “Tata”.

Acum, Lionel Messi şi Gerardo Martino se reîntâlnesc, dar din postura de adversari. O înfrângere în faţa Mexicului este echivalentă cu eliminarea Argentinei de la Campionatul Mondial 2022, iar ultimul turneu final al lui Leo s-ar termina mai repede decât şi-ar fi imaginat.


  • 2,10 este cota Superbet că Lionel Messi va marca în Argentina – Mexic. VEZI AICI TOATE COTELE

ADVERTISEMENT