News

Lista bolilor pentru care te poți pensiona pe caz de boală. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Românii care doresc să se pensioneze de boală trebuie să știe că există o listă a bolilor pentru care poate fi realizat acest lucru, conform legii.
10.02.2024 | 11:50
Lista bolilor pentru care te poti pensiona pe caz de boala Ce conditii trebuie sa indeplinesti
Lista bolilor pentru care te poți pensiona pe caz de boală. Ce condiții trebuie să îndeplinești. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statistic, câteva mii de români se pensionează în fiecare an pe caz de boală, cu toate că birocrația complică mult acest demers. Conform legii, o persoană are dreptul să își încheie activitatea profesională în cazul unei afecțiuni medicale, însă există o listă a acestor boli care permit pensionarea anticipată pe caz de boală.

Lista bolilor pentru care te poți pensiona pe caz de boală

Depinde, desigur, gradul de severitate și există mai multe criterii de eligibilitate pentru acest tip de pensionare. Așadar, pensia de invaliditate/boală poate fi acordată în cazul acelor afecțiuni care reduc la jumătate capacitatea de muncă a persoanei.

ADVERTISEMENT

Aici vorbim despre SIDA, neoplazii (tumori sau boli de sânge), afecțiuni psihice (tulburări de memorie sau de personalitate și schizofrenie) sau afecțiuni apărute în urma unor accidente de muncă. Lista completă a bolilor poate fi obținută de la orice Casă de Pensii.

Potrivit Observatornews.ro, cei care doresc să se pensioneze în caz de boală, indiferent că vorbim de bărbați sau femei, trebuie să fi cotizat cel puțin 15 ani, atât în privința contribuției la pensie, cât și cea a asigurărilor sociale de sănătate.

ADVERTISEMENT

Cei ce nu au vechimea de 15 ani mai primesc, totuși, o șansă pentru că o comisie de specialitate va analiza cazul lor. Aici vor fi luate în considerare persoanele care și-au pierdut o mână sau un picior în urma unui accident de muncă, dar și cei care și-au pierdut auzul sau văzul. Statistica este cu adevărat îngrijorătoare când vine vorba de numărul persoanelor care cer pensionarea din cauza bolilor psihice.

Cum poate fi obținută pensionarea pe caz de boală?

Aceste cazuri, în creștere evidentă, sunt mereu analizate de o comisie de specialitate care face o anchetă înainte să dea un verdict. O altă problemă a sistemului e birocrația, astfel că oamenii au nevoie de foarte multe documente pentru a obține dreptul de a fi pensionați pe caz de boală.

ADVERTISEMENT

E nevoie, printre altele, de un document de identitate, certificatul de naștere, actele care să ateste studiile, cele de stare civilă, pe lângă multe alte adeverințe și hârtii.  Cert e că primul pas care trebuie făcut e depunerea unei cereri la Casa Județeană de Pensii, după care o comisie va demara procesul de verificare a documentelor.

Pe lângă cererea de solicitare a pensionării în caz de boală, documentul de identitate și certificatul de naștere, autoritățile vor mai dori și alte documente. Mai exact, carnetul de muncă sau cel pentru membrii CAP, actele care dovedesc vechimea în muncă, actele de stare civilă, precum și livretul militar, diploma de absolvire a învățământului universitar, document sau adeverință care să arate perioada studiilor, adeverință privind sporurile cu caracter permanent și adeverință privind condițiile de muncă special.

ADVERTISEMENT

De siguranță, românii sunt sfătuiți să aibă copii după aceste documente, deși în teorie nu e nevoie. Trebuie menționat că există cazuri în care medicul expert nu este de acord cu pensionarea pe caz de boală, astfel că ar recomanda un simplu concediu medical, o perioadă de răgaz pentru recuperare.

ADVERTISEMENT
Tags: