News

Lista măsurilor de relaxare, din 15 mai. Dispare carantina de noapte. Până la cât vor funcționa localurile

14.05.2021 | 22:52
Lista masurilor de relaxare din 15 mai Dispare carantina de noapte Pana la cat vor functiona localurile
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu a prezentat lista măsurilor de relaxare, din 15 mai. Dispare carantina de noapte. Până la cât vor funcționa localurile.

Astfel, seful Guvernului a explicat că vor exista mai multe etape de relaxare. Primele măsuri se vor aplica din acest weekend, iar următoarele, de la data de 1 iunie.

ADVERTISEMENT

Potrivit hotărării adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (Hotarare-CNSU-nr.-29-din-14.05.2021) și Guvernul României, implementarea acestora este influențată de atingerea numărului de persoane vaccinate în luna respectivă.

Lista măsurilor de relaxare, din 15 mai. Dispare carantina de noapte. Până la cât vor funcționa localurile

„Este primul act normativ pe care-l adoptăm prin care începem revenirea la normalitate. Aceste măsuri sunt până la 1 iunie. De la 1 iunie, o parte dintre aceste măsuri vor fi relaxate, dar sunt şi altele şi sunt prezentate în hotărârea CNSU,” a explicat premierul.

ADVERTISEMENT

Cele mai așteptate vești au fost cele cu privire la renunțarea restricțiilor de circulație pe timp de noapte și eliminarea obligativității purtării măștii de protecție în aer liber.

Sunt exceptate locurile aglomerate, piețele, târgurile sau stațiile de autobuz, unde masca se va purta în continuare.

ADVERTISEMENT

Totodată, programul magazinelor va reveni la normal. În schimb, restaurantele și cafenelele vor putea funcționa în intervalul orar 05:00 – 24:00.

Competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori, în limita a 25% din capacitate. Activitatea în sălile de sport este permisă la limita a 50% din capacitate, cu condiția ca toți participanții să fie vaccinați.

ADVERTISEMENT

„Începând cu data de 15.05.2021 se propune menținerea organizării şi desfăşurării activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori,” se arată în documentul adoptat.

Dacă incidența localității este mai mică de 3/1.000, se propune permiterea desfășurării activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Va fi permisă oganizarea spectacolelor de tip drive-in pentru grupuri de până la 4 persoane. Pot fi organizate workshopuri pentru adulți, cu participarea a maxim 50 de persoane în interior și a maxim 200 de persoane în exterior.

Concertele vor fi permise numai cu particparea a cel mult 500 de spectatori, doar cu purtarea măștii. Este permis accesul persoanelor vaccinate complet, celor cu rezultat negativ al unui test PCR sau cu un test antigen nu mai vechi de 24 de ore.

ADVERTISEMENT