News

Lista măsurilor de relaxare, începând din 15 mai. Ce se întâmplă cu nunțile, purtarea măștilor și carantina de noapte

13.05.2021 | 19:20
Lista masurilor de relaxare incepand din 15 mai Ce se intampla cu nuntile purtarea mastilor si carantina de noapte
ADVERTISEMENT

Lista măsurilor de relaxare, începând din 15 mai. Președintele Klaus Iohannis a anunțat schimbări majore privind purtarea măștii și carantinei pe timp de noapte.

Președintele a transmis că prima etapă de relaxare a restricțiilor va avea loc de sâmbătă, 15 mai. Atunci se va renunța la masca de protecție în aer liber (exceptând zonele aglomerate) și la restricțiile de circulație pe timp de noapte.

ADVERTISEMENT

”Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioadă de vară, ne pregătim de relaxare. Dar nu vrem să relaxăm în iunie, ca să revenim la restricții în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare”, a spus Klaus Iohannis într-o declarație de presă, conform Digi24.

Lista măsurilor de relaxare, începând din 15 mai

  • Începând de sâmbătă, masca de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber.
  • Masca se va purta în continuare în locurile aglomerate, precum piețe, târguri și stații de transport în comun, inclusiv gări de tren.
  • Se va elimina caratina pe timp de noapte.
  • Cetățenii nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a ieși din case după ora 22:00.
  • Tot de sâmbătă, 15 mai, programul agenților economici, precum magazine sau restaurante nu mai este restricționat.
  •  Spectatorii vor avea acces la competițiile sportive în limita a 25% a capacității.
ADVERTISEMENT

Iohannis a mai transmis că, de la 1 iunie, vor putea fi organizate nunți, botezuri sau mese festive în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu cel mult 50 de persoane. Numărul acestora va creşte treptat de la 1 iulie şi 1 august, a explicat șeful statului.

Lista măsurilor de relaxare. Ce se schimbă de la 1 iunie

”În interior vom avea de asemenea relaxări care încep, majoritatea, din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante”, a transmis Iohannis.

ADVERTISEMENT

Dacă organizatorul unui eveniment garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi, a mai spus președintele.

În cadrul conferinței de presă, Klaus Iohannis a explicată că în ultimul timp campania de vaccinare a prins viteză și că s-a parcurs deja un drum lung. ”Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis: ”Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm. Aşa de simplu este”

În cazul școlilor, președintele a explicat că se vor păstra normele privind rata de incidență.

“În ceea ce privește funcționarea școlilor, păstrăm normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli.

Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și e foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a mai spus șeful statului.

ADVERTISEMENT