News

Lista tuturor sancțiunilor impuse împotriva Rusiei. Regimul lui Putin este din ce în ce mai izolat la nivel global

Regimul lui Vladimir Putin se află într-o poziție din ce în ce mai dificilă pe scena internațională, sancțiunile împotriva statului rus fiind deja foarte numeroase.
01.03.2022 | 18:46
Lista tuturor sanctiunilor impuse impotriva Rusiei Regimul lui Putin este din ce in ce mai izolat la nivel global
Sancțiunile împotriva Rusiei lovesc în toate domeniile de activitate. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Pe zi ce trece, Rusia este din ce în ce mai izolată de restul lumii prin intermediul sancțiunilor pe care comunitatea internațională a decis să le impună imediat după declanșarea invaziei din Ucraina. Sancțiunile acoperă mai toate domeniile de activitate, în prezent, vorbim despre interdicții financiare, dar și despre unele referitoare la zboruri comerciale sau la meciuri de fotbal și curse de Formula 1. Vladimir Putin a reușit să atragă antipatiile întregului mapamond, care acum condamnă prin toate mijloacele posibile războiul declanșat în Ucraina.

Rusia, lovită pe toate fronturile de sancțiunile internaționale

Economia Rusiei și, într-un final, cetățenii de rând care n-au avut nimic de spus în privința conflictului vor suferi de pe urma sancțiunilor impuse de restul lumii, deoarece aceste restricții lovesc în aproape toate punctele importante ale statului.

ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, cele mai importante sancțiuni ale Occidentului sunt cele impuse în sectoarele bancare. Uniunea Europeană și SUA, dar și Marea Britanie, Japonia, Taiwan, Australia și Noua Zeelandă au decis să pună interdicții, în mare parte, similare.

Banca centrală din Rusia este împiedicată să-și mai acceseze rezervele internaționale de 640 de miliarde de euro, datorită unui blocaj european și nord-american. De asemenea, tranzacțiile cu această instituție au fost interzise în UE și în SUA. Astfel, Rusia nu își mai poate crește datoria suverană. Nici companiile de stat din țară nu o duc mai bine, după ce acestea au fost interzise pe bursele europene.

ADVERTISEMENT

O altă mare lovitură dată de Vest regimului Putin a fost excluderea anumitor bănci (care însă nu au fost numite) din sistemul internațional de plăți SWIFT. Această decizie n-a fost acceptată încă de la început la nivel general, Italia și Germania având reticențe în a decide asupra acestei lovituri dată băncilor rusești. S-a ajuns, însă, la un consens, astfel că băncile vizate nu vor mai putea desfășura operațiuni internaționale. În cursul zilei de ieri, însă, oficialii ruși declarau că au la dispoziție un înlocuitor pentru SWIFT.

Cele mai mari 10 instituții financiare din Rusia, care reprezintă cam 80% din sectorul bancar al țării, au fost restricționate de către SUA și nu mai pot efectua tranzacții prin sistemele țării. În plus, activele multor alte bănci din Rusia s-au trezit cu diverse restricții cu privire la funcționarea în America, în Uniunea Europeană și în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Conturi blocate și interdicții de călătorie pentru oficiali și oligarhi

Restricțiile lovesc și în indivizi, fie că vorbim despre Vladimir Putin sau despre ”gașca” de oligarhi din jurul acestuia. Conturile din străinătate ale președintelui, dar și cele ale miniștrilor de apărare și de externe au fost înghețate de UE, SUA și Marea Britanie. La fel au pățit și șeful FSB și șeful Marelui Stat Major, alături de membrii consiliului de securitate al Kremlinului. UE a impus sancțiuni tuturor membrilor parlamentului din Rusia.

Oligarhii care au legături cu Putin sunt și ei loviți acolo unde îi doare mai tare. Oameni precum Andrei Patrușev, Petr Fradkov, Iuri Slyusar, Boris Rotenberg, Denis Bortnikov sau Kiril Șamalov au toți interdicții de călătorie în diverse țări din lume, iar conturile lor din bănci străine au fost și ele înghețate. Oamenii de mai sus controlează mari companii rusești, din domeniul petrolier, aeronautic sau bancar.

ADVERTISEMENT

Sancțiunile împotriva bunurilor se răsfrâng și mai departe. Franța, de exemplu, a anunțat că face un ”recensământ” al activelor, proprietăților, iahturilor și altor bunuri de lux care aparțin personalităților rusești și care ar putea fi vizate de interdicții.

Germania, fiind implicată direct în această privință, a decis să blocheze pe termen nelimitat dezvoltarea conductei Nord Stream 2.

Un aspect foarte important legat de sancțiunile descrise până acum este că Elveția, o țară bine-cunoscută pentru caracterul său neutru, a decis să preia și să aplice interdicțiile impuse de Uniunea Europeană împotriva regimului Putin. Conturile lui Putin, dar și ale lui Serghei Lavrov și ale lui Mihail Mișustin au fost deja blocate de către Elveția. Președintele țării a declarat că va examina și alte sancțiuni impuse de UE, ”de la caz la caz.”

Sancțiunile Occidentului lovesc și în sectoare industriale sau de transport. Companiile aeriene din Rusia și-au pierdut dreptul de a zbura prin spațiul aerian al UE și al Marii Britanii. Ca răspuns, Aeroflot, compania de stat rusească în domeniul zborurilor, a declarat că anulează toate zborurile către destinații europene. În schimb, și diverse companii din Europa au anulat astfel de zboruri către Rusia. Din cauza sancțiunilor impuse, Serghei Lavrov a trebuit să-și anuleze vizita la Geneva, deoarece avionul său nu mai avea posibilitatea de a ajunge în Elveția.

Restricții au fost impuse și de SUA împotriva companiilor Gazprom, Transneft și RusHydro, dar și față de cele mai mari companii de transport, feroviare și telecom. Niciuna dintre aceste firme nu mai poate accesa piețele obligațiunilor americane. Sectorul industrial va continua să fie afectat și de restricțiile europene, care interzic exportul de avioane sau componente pentru avioane, de semiconductori, calculatoare, echipamente tehnologice și de securitate și nu numai. Companii maritime, din apărare, de comunicații și de transport nu mai pot primi importuri de la companii din UE și din Marea Britanie.

Sportul, încă o țintă a sancțiunilor occidentale

Nu în ultimul rând, sancțiunile lovesc și domeniul sportiv. Finala UEFA Champions League, ce urma să se desfășoare în Sankt Petersburg, a fost anulată. Evenimentul major din lumea fotbalului urmează să aibă loc la Paris. De asemenea, FIFA și UEFA au suspendat toate cluburile și echipa națională din toate competițile.

Nici în Formula 1, lucrurile nu arată mai bine pentru Rusia. Grand Prix-ul de la Soci a fost anulat de către F1. Într-o situație similară sunt și toate evenimentele de schi de la Cupa Mondială, niciunul din Rusia nu se va mai desfășura.  Similar se întâmplă și în domeniul șahului: cea de-a 44-a Olimpiadă de Șah, ce ar fi trebuit să aibă loc în Federație, nu va mai avea loc aici. Rusia nu mai poate lua parte nici la concursul Eurovision.

ADVERTISEMENT