News

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic: 8 state ies din zona roșie. Printre ele: Brazilia și Africa de Sud

CNSU a anunțat, vineri, noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În urma Hotărârii, 8 state ies din zona roșie. Printre ele se află Brazilia și Africa de Sud.
14.01.2022 | 18:33
Noua lista a tarilor cu risc epidemiologic 8 state ies din zona rosie Printre ele Brazilia si Africa de Sud
ADVERTISEMENT

Vineri, 14 ianuarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

În urma acestei decizii, Africa de Sud, țară unde a fost depistată pentru prima dată varianta Omicron, și Brazilia, stat cu cele mai multe decese în pandemie după SUA (peste 620.000), ies din zona roșie.

ADVERTISEMENT

A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic. Africa de Sud și Brazilia ies din scenariul roșu

Într-o ședință care a avut loc în cursul acestei zile, specialiștii de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență au aprobat Hotărârea numărul 4. Principale prevederi:

”Actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, doar pentru statele membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European și menținerea ratelor de incidență din săptămâna precedentă pentru statele terțe;

ADVERTISEMENT

Excluderea din zona roșie a următoarelor state/zone cu risc epidemiologic ridicat: Africa de Sud, Brazilia, India, Nepal, Botswana, Eswatini, Namibia, Zimbabwe, Leshoto, Mozambic, Malawi, Angola și Zambia”.

Această nouă listă intră în vigoare începând cu data de 16.01.2022, de la ora 00:00.

Conform regulilor, persoanele care sosesc în România din statele aflate în zona roşie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate. Restul persoanelor neimunizate intră automat în carantină.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe călătorii din zona galbenă, aceștia nu intră în carantină dacă sunt vaccinați sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

În al treilea caz, cel al persoanelor care vin din zone verzi, acestea nu mai au nevoie de niciun fel de document care să fie prezentat la graniță sau pe aeroporturi.

ADVERTISEMENT

Țări importante menținute încă în zona roșie

Potrivit anexei deciziei de vineri a CNSU, pe lista roșie se află 74 de țări sau teritorii de risc epidemiologic ridicat, printre care Marea Britanie, Cipru, Franța, Grecia, Spania, Italia, Bulgaria, Germania, Suedia, Croația sau Turcia, conform datelor prezentate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

În zona galbenă avem în continuare 23 de țări. Printre acestea se numără Serbia, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Bosnia, Qatar, Albania, Belarus sau Columbia.

ADVERTISEMENT