News

CNSU a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. S-au aprobat și excepții de la măsura carantinei

Joi, 23 decembrie, CNSU a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În aceeași hotărâre, autoritățile au mai aprobat o serie de excepții de la măsura carantinei în momentul intrării în țară.
23.12.2021 | 23:53
CNSU a actualizat lista tarilor cu risc epidemiologic Sau aprobat si exceptii de la masura carantinei
Guvernul a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. CNSU a aprobat și excepții de la măsura carantinei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat, joi, lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În urma acestei măsuri, Republica Moldova a intrat în zona verde.

În schimb, din cauza agravării situației pandemice, în zone roșie au fost plasate Malta și Aruba. În continuare, state importante din UE, precum Germania, Franța, Italia, Spania sau Austria sunt în zona roșie.

ADVERTISEMENT

Guvernul a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic

Potrivit deciziei CNSU, în zona galbenă au intrat:

Din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Federaţia Rusă, Serbia şi Ucraina;

Din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Canada, Bermuda, Puerto Rico, Sint Maarten, Curacao şi Insulele Turks şi Caicos.

De asemenea, potrivit autorităților, în zona verde au intrat Republica Moldova, Azerbaidjan, Belize, Singapore, Polinezia Franceză şi Insulele Saint Vincent şi Grenadine.

ADVERTISEMENT

Conform regulilor, cetățenii care sosesc în România din Belgia, Grecia, Austria și celelalte state aflate în zona roşie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate. Restul persoanelor neimunizate intră automat în carantină.

Călătorii din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinați sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

ADVERTISEMENT

CNSU a aprobat noi excepţii de la măsura carantinei

Tot joi, s-a decis modificarea HCNSU nr. 111/2021 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, valabile în perioada 10.12.2021 – 08.01.2022, în sensul exceptării de la măsura carantinei pentru anumite categorii de personal navigant şi de șoferi.

Potrivit deciziei, este exceptat de la măsura carantinei în perioada menţionată personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internaţional şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.

ADVERTISEMENT

În același regim intră două categorii de conducători de autovehicule:

conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă (care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană).

ADVERTISEMENT

– conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, dacă fac dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală (care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană).

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS