Sport

Liverpool, în a zecea finală din competiţia regină a Europei! Când este programat ultimul act al Ligii Campionilor

Liverpool a obţinut calificarea în cea de-a zecea finală din Cupa Campionilor Europeni/Liga Campionilor. "Cormoranii" vor juca pe 28 mai ultimul act al comptiţiei din actualul sezon.
04.05.2022 | 00:08
Liverpool in a zecea finala din competitia regina a Europei Cand este programat ultimul act al Ligii Campionilor
Liverpool s-a calificat în a zecea finală de Cupa Campionilor Europeni/Liga Campionilor
ADVERTISEMENT

Liverpool a revenit într-o finală a Ligii Campionilor, după ce a eliminat-o pe Villarreal, 2-0 pe “Anfield” şi 3-2 pe “Estadio de la Ceramica”. Este a zecea oară când “cormoranii” ajung în ultimul act al celei mai importante competiţii continantale. Totul a început în sezonul 1977-1978, când englezii au învins-o pe Borussia Monchengladbach.

Când se joacă finala Ligii Campionilor. Liverpool îşi află miercuri adversara

Finala Ligii Campionilor se joacă pe 28 mai, pe stadionul “Stade de France” din Paris. Anterior, ultimul act fusese programat la Sankt Petersburg, însă UEFA i-a retras găzduirea după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

ADVERTISEMENT

Miercuri, de la ora 22:00, Manchester City şi Real Madrid se vor duela, pe “Santiago Bernabeu”, în manşa retur a semifinalelor Ligii Campionilor. În tur, echipa lui Pep Guardiola a câştigat turul, pe teren propriu, scor 4-3.

Liverpool a câştigat de şase ori Cupa Campionilor Europeni/Liga Campionilor

Liverpool este la a zecea finală în Cupa Campionilor Europeni/Liga Campionilor şi a câştigat de şase ori trofeul. Primul succes a venit în sezonul 1977-1978, când “cormoranii” au învins-o pe Borussia Monchengladbach, scor 3-1.

ADVERTISEMENT

La ediţia următoare, Liverpool şi-a apărat cu succes trofeul Cupei Campionilor Europeni, după 1-0 în finala cu Brugge. Fanii de pe “Anfield” au trebuit să aştepte trei ani pentru un nou succes în CCE. În 1981, la Paris, dar pe “Parc des Princes”, “The Reds” o învingeau pe Real Madrid, scor 1-0.

După alţi trei ani de aşteptare, Liverpool a ajuns într-o nouă finală a Cupei Campionilor Europeni, iar în semifinale a eliminat-o pe Dinamo. Pe “Olimpico”, în faţa lui AS Roma, englezii au cucerit trofeul după executarea loviturilor de departajare.

ADVERTISEMENT

Minunea de la Istanbul, finala de care fanii lui Liverpool îşi aduc aminte cu drag

Liverpool a mai ajuns în finală abia în 2005, când competiţia se numea Liga Campionilor, iar jucătorii antrenaţi pe atunci de Rafa Benitez au reuşit o finală de poveste cu AC Milan. La pauză, pe “Ataturk”, italienii conduceau cu 3-0 şi sărbătoreau deja câştigarea trofeului. “Cormoranii” s-au trezit după pauză, prin golurile lui Steven Gerrard, Vladimir Smicer şi Xabi Alonso, în decurs de şase minute, şi au trimis meciul în prelungiri. Finala a fost decisă la loviturile de departajare, unde Jerzy Dudek a fost eroul lui Liverpool, care câştiga pentru a cincea oară trofeul.

Ultimul succes al lui Liverpool în Liga Campionilor a venit în sezonul 2018-2019, după o victorie clară în finala cu Tottenham, scor 2-0. Dacă va reuşi să câştige trofeul pentru a şaptea oară, trupa de pe “Anfield” o va egala pe AC Milan şi o va depăşi pe Bayern Munchen.

ADVERTISEMENT

Cele trei finale pierdute de Liverpool

  • sezonul 1984-1985 – 0-1 cu Juventus
  • sezonul 2006-2007 – 1-2 cu AC Milan
  • sezonul 2017-2018 – 1-3 cu Real Madrid

Patru cluburi au zece sau mai multe finale în Cupa Campionilor Europeni/Liga Campionilor

Liverpool a intrat într-un club select, al cluburilor cu peste zece finale în cea mai importantă competiţie a Europei. Real Madrid este lider, cu 16 finale, dintre 13 le-a câştigat, iar miercuri, de la ora 22:00, se va duela cu Manchester City pentru o nouă calificare.

AC Milan a ajuns în finală de 11 ori şi a câştigat trofeul în şapte ocazii, ultimul succes fiind consemnat în 2007, după o victorie în faţa lui Liverpool. Tot 11 finale a jucat şi Bayern Munchen, însă bavarezii au triumfat în şase ocazii.

Juventus este următoarea echipă care ar putea ajunge în acest club select. “Bătrâna Doamnă” a jucat nouă finale, însă a reuşit să cucerească râvnitul trofeu de două ori, în 1985 şi 1996.

ADVERTISEMENT