News

Liviu Dragnea, încă o tentativă de a ieși din închisoare. Instanța i-a respins contestația. Update

25.05.2020 | 17:35
Liviu Dragnea inca o tentativa de a iesi din inchisoare Instanta ia respins contestatia Update
ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea are încă o tentativă de a ieși din închisoare. Fostul lider al PSD va fi audiat, luni, prin videoconferință de magistrații unui complet de 5 judecători.

UPDATE, 25 mai, ora 17:36 / Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, va rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins, luni, ca nefondată, contestaţia împotriva sentinţei din de 30 ianuarie.

ADVERTISEMENT

”393/1/2020 – Respinge, ca nefondată, contestaţia declarată de contestatorul condamnat Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinţei nr. 45 din data de 30 ianuarie 2020, pronunţată de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 11/1/2020. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 79 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2020”, se arată în motivare, conform Digi24.


UPDATE, 25 mai, ora 12:04. Luni, Liviu Dragnea a fost audiat luni prin videoconferinţă de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ADVERTISEMENT

Apărătorii fostului lider PSD au reclamat faptul că, din cauza unor probleme tehnice, “nu prea s-a înţeles mare lucru” din ce a spus inculpatul.

”Din păcate, ceea ce a spus domnul Liviu Dragnea s-a auzit foarte prost şi urmează să facă, probabil, o adresă către Înalta Curte pentru a remedia acest aspect. Din păcate, nu prea am înţeles mare lucru. În esenţă, asta a spus, că se află într-o detenţie nelegală”, a declarat avocata Flavia Teodosiu, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, 25 mai, 10:29.

Liviu Dragnea, încă o tentativă de a ieși din închisoare. Fostul lider PSD, audiat prin videoconferință de magistrați

În prima zi a acestei săptămâni, Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca o nouă cale de atac declarată de Liviu Dragnea împotriva deciziei secţiei penale ale aceleiaşi instanţe, prin care magistraţii i-au respins, pe 30 ianuarie, contestaţia la executare.

Liviu Dragnea va vorbi prin videoconferință cu magistrații Completului de 5 judecători. Fostul lider al PSD este reprezentat de avocata Flavia Teodosiu, anunță News.ro.

ADVERTISEMENT

La începutul acestui an, pe 30 ianuarie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins contestaţia la executare depusă de Liviu Dragnea. Decizia ICCJ putea fi contestată, astfel că Dragnea a recurs la această cale de atac.

Liviu Dragnea, aproape un an de la condamnare

Pe 27 mai 2019, la două zile după alegerile europarlamentare, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv de magistraţii ICCJ, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

În acest dosar, Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

De-a lungul ultimelor luni, Dragnea a recurs la două căi extraordinare de atac – contestaţia în anulare şi recursul în casaţie. În 10 decembrie 2019, ICCJ i-a respins contestaţia în anulare, însă i-a acceptat recursul în casaţie, dar i-a respins cererea de suspendare a executării pedepsei.

În 21 ianuarie, ICCJ a respins recursul în casaţie depus de fostul lider PSD. Recursul în casaţie urmărea să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea, în condiţiile legii, a conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile.

Fostul lider PSD reclamă că este ținut în detenție în mod ilegal

Pe 15 mai 2020, fostul preşedinte al PSD a solicitat să fie eliberat din închisoare, pe motiv că este deţinut ilegal. Fostul președinte al Camerei Deputaților invocă “habeas corpus”, un act al Parlamentului englez votat în 1679, prin care orice deținut care consideră că este închis pe nedrept are dreptul să ceară revizuirea sentinței.

ADVERTISEMENT